Tehnologii

230

Studiu: Grăsimile saturate nu cresc riscul de boli cardiovasculare

autor

MeetMilk.ro

distribuie

Orientările dietetice din întreaga lume sugerează în mare măsură reducerea sau eliminarea acizilor grași saturati din dietele consumatorilor. Cercetătorii cred însă că aceste linii directoare ar trebui revizuite. Iată ce relevă ultimele studii, citate de FoodNavigator.

Meta-studiile susțin o altă realitate

În timp ce consumul de grăsimi saturate crește colesterolul din sânge, meta-analizele sugerează că acest lucru nu se traduce printr-un risc crescut de boli cardiovasculare, spun cercetătorii.

Orientările dietetice din întreaga lume sugerează în mare măsură reducerea sau eliminarea acizilor grași saturati din dietele consumatorilor.

În Marea Britanie, de exemplu, se recomandă bărbaților să nu consume mai mult de 30 g de grăsimi saturate pe zi, iar femeilor, nu mai mult de 20 g. Motivul invocat este că consumul de prea multe grăsimi saturate poate crește nivelul de colesterol LDL „rău”, ceea ce poate crește riscul de boli de inimă și accident vascular cerebral.

Ghidurile dietetice 2020 ale Organizației Mondiale a Sănătății (OMS) privind acizii saturați, de asemenea, recomandă reducerea aportului total de grăsimi saturate – la mai puțin de 10% din aportul total de energie.

O modalitate de a reduce consumul de grăsimi, sugerează OMS, este înlocuirea untului cu uleiuri bogate în grăsimi polinesaturate.

Nu toți cei care lucrează în nutriție sunt convinși. În timpul unui webinar recent găzduit de think tank Competere, cercetătorii au convenit că există o legătură între consumul de acizi grași saturați și creșterea colesterolului din sânge, dar au subliniat că nu există „nu există dovezi” că consumul de alimente care conțin grăsimi saturate crește riscul de boală coronariană, accident vascular cerebral sau cancer.

Untul redevine ”bun”?

Grăsimile saturate, care se găsesc în unt, carne și ulei de cocos, sunt de obicei dure la temperatura camerei. Acest lucru se datorează faptului că lanțurile de acizi grași au toate legături simple.

Grăsimile nesaturate, fie că sunt poli-sau mononesaturate, au cel puțin o dublă legătură între moleculele de carbon și sunt de obicei lichide la temperatura camerei. Exemple de grăsimi nesaturate includ uleiuri din legume, nuci și semințe.

La jumătatea secolului trecut, consumul de acizi grași saturați a fost asociat cu o creștere a colesterolului și, prin urmare, cu un risc crescut de boală coronariană. Dar în ultimii 20 de ani, știința a revizuit date vechi și a extras date noi pentru a scoate la iveală dovezile emergente.

Într-o analiză sistematică care investighează efectele riscurilor dietetice asupra sănătății în 195 de țări între 1990 și 2017, publicată în The Lancet în 2019, de exemplu, sa constatat că cel mai mare factor de risc alimentar pentru boli cardiovasculare este o dietă bogată în sodiu, a explicat Francesco Visioli. profesor de nutriție umană la Universitatea din Padova din Italia. Mai jos pe listă era o dietă bogată în grăsimi trans și chiar mai jos, o dietă bogată în carne roșie. „Grăsimile saturate nici măcar nu sunt menționate”, a subliniat profesorul Visioli.

O revizuire sistematică și o meta-analiză a consumului de unt și a riscului de boli cardiovasculare, diabet și mortalitate totală, publicate în Plos One în 2016, a constatat că un consum de unt nici nu a promovat și nici nu a prevenit aceste probleme de sănătate.

O altă meta-analiză, care investighează legăturile dintre grăsimile saturate și bolile cardiovasculare (Clinical Nutrition, 2010) a constatat din nou că grăsimile saturate sunt neutre în promovarea și prevenirea BCV.

„Nu există dovezi directe, reale, că consumul de grăsimi saturate este dăunător pentru bolile cardiovasculare”, a spus profesorul Visioli. „Da, crește colesterolul din sânge, da, este mai bine să înlocuiți grăsimile saturate cu grăsimi polinesaturate, dar dacă mâncați alimente bogate în grăsimi saturate, până în prezent nu există dovezi că acest comportament vă va crește riscul.”

„Să nu ne concentrăm doar pe grăsimile saturate”

Ar putea fi faptul că cercetările până în prezent s-au concentrat prea mult pe macro- sau micronutrienți specifici?

Cercetările anterioare au sugerat că grăsimile saturate sunt mai dăunătoare în SUA decât în ​​Europa. Este puțin probabil ca americanii să răspundă diferit la grăsimile saturate decât omologii lor din UE – și mult mai probabil că este modul în care cele două populații consumă grăsimi saturate care este în joc.

În SUA, majoritatea grăsimilor saturate sunt consumate în carne. În Europa, și mai precis în Țările de Jos, grăsimile saturate sunt consumate mai ales în lactate.

„Nu mâncăm grăsimi saturate sau grăsimi poli- sau mononesaturate, sau vitamina C sau vitamina D. Mâncăm alimente”, a spus profesorul Visioli. „Deci, dacă te concentrezi doar pe grăsimile saturate, ratezi [punctul]?

„Ar trebui să te uiți la carne, ar trebui să te uiți la produse lactate sau ar trebui să te uiți la produse cu ulei de palmier sau alte tipuri de grăsimi [în ele]. Ar trebui să începem cu adevărat să ne gândim la întreaga mâncare, mai degrabă decât la un singur ingredient.”

Spunând asta, profesorul le-a spus delegaților că nu acceptă o dietă bogată în grăsimi saturate: „Nu mâncați prea multe grăsimi, în general, pentru că este bogată în calorii”.

Dar el pledează pentru ca ghidurile alimentare să fie revizuite. „Ni s-a spus de către OMS și multe alte organizații să reducem grăsimile saturate... dar poate că ar trebui să revizuim această abordare. Pentru că recomandările OMS nu țin cont de cele mai recente dovezi.”

Uleiul de palmier este un sănătos?

De asemenea, au fost efectuate meta-analize pentru a investiga impactul asupra sănătății al consumului de ulei de palmier.

Uleiul de palmier – cel mai consumat ulei vegetal din lume – este format din acizi grași saturați în proporție de 50% și, ca atare, a avut o reputație proastă din punct de vedere al sănătății.

„Conotația cu uleiul de palmier a fost întotdeauna că, din cauza conținutului său de acizi grași saturati și a nivelurilor ridicate, trebuie să se comporte ca toate celelalte grăsimi saturate și, prin urmare, va constitui un risc de boli de inimă la o anumită populație”, a explicat consultantul dr. Kalyana. Sundram, care este fostul CEO al Consiliului pentru ulei de palmier din Malaezia (MPOC).

Propria metaanaliză a Dr. Sundram a 32 de studii de intervenție alimentară umană care investighează efectul tratamentelor îmbogățite cu ulei de palmier asupra colesterolului din sânge în comparație cu dietele îmbogățite cu grăsimi mononesaturate a arătat că efectele nu au fost „nici pozitive, nici negative”, a explicat el: „Uleiul de palmier a fost comportându-se mai mult ca un acid gras neutru.”

”Procesatorii au grijă de profit, nu de etică”

Aceste descoperiri, combinate cu noi dovezi privind impactul asupra sănătății al acizilor grași saturati, atrag atenția asupra afirmațiilor de pe fața ambalajului „scăzut” sau „fără grăsimi saturate”. Dacă grăsimile saturate nu sunt la fel de dăunătoare pentru sănătatea noastră cum se credea cândva, de ce brandurile promovează aceste mesaje?

Dr. Sundram o pune pe seama rezultatelor companiilor și a îndemnat consumatorii să pună mai multe întrebări.

„Companiile alimentare știu că consumatorii vor urma, într-o oarecare măsură, recomandările [dietetice naționale] și de fiecare dată când susțin că au conținut redus de grăsimi saturate într-un produs, vor primi un cuvânt de interes că este mai sănătos. alimente. „Dar întrebarea a fost întotdeauna: în înlocuirea grăsimilor saturate, cu ce le-ați înlocuit?”

Dr Sundram a continuat: „Chiar trebuie să puneți întrebări despre dacă companiile alimentare învață din punct de vedere etic consumatorului o nutriție mai bună. Optzeci la sută din timp, nu sunt. Ei au grijă de profit.”

aflat

anterior
urmator

read

newsletter1

newsletter2