100

Studiu DSM: Implicațiile deficienței de vitamina D și răspunsul industriei

autor

MeetMilk.ro

distribuie

Potrivit unui studiu realizat de DSM, în iunie 2015, ”reputația” vitaminei D  s-a schimbat dramatic în ultimii ani, după ce au apărut mai multe dovezi care au confirmat rolul său în menținerea sănătății și bunăstării. Astăzi,vitamina D este pe ordinea de zi a guvernelor, iar autoritățile cer reviziuirea nivelurilor de admisie recomandate.

Deficiențe majoreRealizarea unui nivel optim de vitamina D are o mulțime de rezultate pozitive în domeniul sănătății. Pe de o parte, o cantitate mică de vitamina D este asociată cu un risc crescut de boli neinfecțioase, cum ar fi osteoporoza, unele tipuri de cancer și a bolilor cardiovasculare. Însă starea scăzută de vitamina D rămâne o îngrijorare majoră pentru sănătatea public. Cu toate acestea, există dovezi care sugerează că un mare număr de oameni încă nu primesc sufiecientă vitamina D pe cale naturală, prin expunerea la soare și nici nu încorporează un nivel suficient de vitamina D în dieta lor. Cercetarea Fundației Internaționale de Osteoporoză a constatat că mai mult de o treime din întreaga populație, la nivel global, suferă de  niveluri insuficiente de vitamina D, ceea ce duce la ideea că s-ar face o economie mare de costuri cu asistența medicală, dacă ar fi eliminat deficitul de vitamina D. Vitamina D cuprinde un grup de compuși liposolubili care sunt esențiali pentru menținerea echilibrului mineral din corp.   Forma de vitamina D, care este cea mai benefică pentru om este colecalciferolul sau vitamina D3, care a fost dovedită a fi mai biodsponibilă și eficace ca o sursă de vitamina D, pentru sănătatea umană, decât vitamina D2 și este, de asemenea, mult mai rentabilă. Aceasta poate fi sintetizată în piele prin acțiunea luminii ultraviolet (UVB), iar corpul uman este capabil să producă necesarul zilnic de vitamina D în 15-30 de minute (în funcție de piele), atunci când pielea este expusă la razele soarelui, în anumite condiții.   Atunci când umbra ta este mai mare decât înățimea…Cu toate acestea, o serie de factori, cum ar fi cei de protecție solară, o lipsă de expunere la lumina soarelui, vârsta și pielea pigmentată mai închis, reduce producția de vitamina D, din piele, mai ales în țări precum Marea Britanie, unde soarele nu are suficient UVB în timpul iernii, dar și în alte anotimpuri, când soarele are o putere mică, între orele 11 și 15a.m. Un aspect interesant este faptul că, atunci când umbra ta este mai mare decât înălțimea, atunci corpul tău nu mai produce suficientă vitamina D.   Populațiile cele mai vulnerabile la aportul de vitamina D în doză insuficientă sunt sugarii hrăniți la sân, din cauza nivelului scăzut de vitamina D din laptele matern, persoanele în vârstă, persoanele instituționalizate sau cele obeze.   Vitamina D a fost în mod tradițional strâns legată de sănătatea oaselor și îmbunătățește densitatea mineral osoasă prin absorbția calciului și depunerea acestuia. Este absolut necesară în prevenirea rahitismului la copii, în timp ce la adulți, valorile scăzute contribuie la osteomalacie, osteoporoză și riscul de fracturi. Osteoporoza este adesea menționată ca o ”boală tăcută”, deoarece nu prezintă simptome și rămâne nediagnosticate, până la prima fractură. În plus, vitamina Djoacă de asemenea un rol important în reducerea riscului de cădere a forței muscular.   Deficit de vitramina D din cauza unor considerente sociale! Un nou studiu în ceea ce privește aportul de vitamina D s-a realizat în rândul adolescenților și al femeilor care trăiesc în Emiratele Arabe Unite, care au un deficit de vitamina D, din cauza unor considerente sociale și culturale. Rezultatele arată, culmea, o prevalență ridicată a deficitului de vitamina D în rândul acestor subiecți, în ciuda faptului că trăiesc într-o climă foarte însorită. Un grup de 350 persoane de sex feminin, cu vârste cuprinse între 11 și 18 ani, au fost evaluate, iar 78,8% dintre participanți s-au dovedit a avea un sever deficit de vitamina D (<27.5 nmol / L), fapt care, la acest nivel, reprezintă un risc pentru sănătate.   Spre deosebire de alte tipuri de vitamine, care sunt în primul rând dobândite prin surse alimenatre, sursa majoră de vitamina D este expunerea la soare, aceasta găsindu-se doar într-o mică măsură în  anumite produse alimentare, cum ar fi uleiul de pește, ouă și lapte.   Pericolul de refracturareDeficitul de vitamina D presupune un risc crescut de refracturare și mortalitate prematură după fracturare. Un studiu recent a monitorizat participanți cu vârste de peste 60 de ani și cu incidente de fractură și fractură ulterioară și decese, monitorizare realizată pe o perioadă de un an. Rezultatele au fost înspăimântătoare: în termen de 5 ani de la fractura inițială, 24% dintre femei și 20% dintre bărbați au avut o refractură. Dintre cei care au avut orefractură, 50% dintre femei și 75% dintre bărbați au murit, astfel încât,după cinci ani de la prima fractură, mortalitatea a fost de 39% la femei și 51% în cazul bărbaților.Starea de vitamina D, evaluată în sânge!Starea de vitamina D poate fi evaluată prin utilizarea nivelurilor de vitamina D în sânge, ca un biomarker. Nivelurile insuficiente de vitamina D sunt considerate a fi cele care sunt sub50nmol/L, ceea ce reprezintă o valoare care este considerată adecvată de către autoritățile de sănătate, la nivel mondial. În ultimul deceniu, numărul de publicații stiințifice dedidate vitaminei D a crescut exponențial, existând, în momentul de față, peste 3.500 de studii publicate într-un an. Acestea aruncă o lumină nouă cu privire la potențialul impact al rolului vitaminei D asupra sănătății umane, în special asupra întăririi sistemului imunitar și reducerea riscului de scleroză multiplă și diabet zaharat tip 1. Potrivi unui studiu recent, s-a dovedit că vitamina D și Omega 3 reglementează sinteza serotoninei la ameliorarea simptomelor de condiții, cum ar fi autismul, tulburările de hiperactivitate și schizofrenia.   Deficitul de vitamina D este o problemă majoră de sănătate publică atât în țările în curs de dezvoltare, cât și în lumea industrializată. Rezultatele unei reexaminări Grant au ajuns la concluzia că totalul economiilor de costuri ale sănătății publice în UE, în cazul deficitului de vitamina D, dacă această problemă ar fi eliminată, ar fi de 187miliarde euro, anual.   În Statele Unite ale Americii, costul asistenței medicale legate de fracturile de oase, în rândul femeilor în vârstă de peste 55 ani, diagnosticate cu osteoporoză se ridică la 136 miliarde dolari, sumă evaluată pentru perioada 2013-2020.Totodată, se estimează că aceste costuri ar putea fi reduse cu 15 miliarde dolari, dacă toate femeile din grupul de risc ar suplimenta dieta lor cu calciu și vitamina D la 9 unități zilnice recomandate. Care este aportul recomandat de vitamina D?   Un simplu test de sânge poate determina dfacă un individ poate asigura necesarul din această vitamin doar prin expunerea la lumina soarelui sau din alte surse dietetice. Nivelul vitaminei D din sânge este în present măsurată în nmol/L sau ng/ML3. Nivelurile  bune devitamina D sunt clasificate ca niște concentrații sanguine la valoarea de 75nmol/L. Nivelurile inadevate sunt clasificate între 50 și 75 nmol/L, iar cele insuficiente, între 25 și 50 nmol?l. Recomandările actuale de admisie pe persoană pe zi pentru vitamina D variază, în funcție de țară: în țări precum Germania, Austria și Elveția sunt recomandate 800 UI, dar liderii de opinie din domeniul medical recomandă doze zilnice mai mari, între 800 și 1000 UI, pentru a atinge nivelul optim de 75 nmol/L sau chiar 2000 UI, în cazul oamenilor care prezintă riscuri majore.   Concluzie: Creșteți consumul de lactate!Un stil de viață modern presupune că este destul de dificil de dus încât să asigure consumul, la un nivel suficient, de vitamina D, prin dietă sau expunerea la soare. Profesioniștii din domeniul sănătății recomandă frecvent suplimente de vitamina D sau alimente îmbogățite cu o sursă important de vitamina D. Suplimentarea dietei este o soluție low-cost eficientă, dar și o modalitate sigură de a umple golurile nutriționale. Desigur, suplimentele de vitamine reprezintă o soluție. Însă, specialiștii DSM insistă pe ideea creșterii consumului de lactate, încă de la vârste fragede, recomandând companiilor să investească în campanii de promovare a consumului, prin evidențierea beneficiilor aduse organismului de produsele lactate. (Acest articol va fi publicat in editia 16 a revistei Fabrica de Lapte)

aflat

anterior
urmator

read

newsletter1

newsletter2