Tehnologii

157

Lactalis reduce achiziția de lapte-materie primă

autor

MeetMilk.ro

distribuie

DairyGlobal informează că Lactalis, cea mai mare companie de produse lactate din lume, are nevoie de 450 de milioane de litri de lapte pe an mai puțin de la furnizorii săi francezi, adică aproape 9% din cei 5,1 miliarde de litri de lapte francez pe care Lactalis îi procesează în prezent anual.

Fermierii sunt furioși

Sindicatul producătorilor francezi de lactate FNPL, precum și sindicatele fermierilor sunt furioși. „Este inacceptabil și nedemn de liderul pieței că Lactalis își abandonează furnizorii fideli. Avem o întrebare simplă: cum pot fermierii de lactate din țara noastră să aibă în continuare încredere că le va fi colectat laptele”, spune FNPL într-un lung comunicat.

 „Aceasta este o trădare a fermierilor noștri – dacă furnizați lapte celui mai mare procesator din lume, ar trebui să aveți încredere că sunteți în siguranță”, a spus organizația națională de fermieri FNSEA.

Concentrați-vă pe produse cu valoare mai mare

Lactalis, care are fabrici de lactate în zeci de țări, dorește să se concentreze mai mult pe produse cu valoare mai mare pentru piața de consum franceză, cum ar fi brânza sau iaurturile, în locul mărfurilor vrac pe care trebuie să le vândă pe piața mondială.

„Evaluarea laptelui în exces este adesea foarte slabă și supusă volatilității și impredictibilității pe piețele internaționale”, a spus directorul de achiziții de lapte, Serge Moly, adăugând:

„Ne confruntăm și cu o concurență severă din țări precum Noua Zeelandă. Pentru produsele de larg consum, putem obține prețuri mai mari care, în cele din urmă, beneficiază și de fermierii noștri de lactate.”

Pentru a atenua lovitura, compania vrea să extindă reducerea în următorii ani până în 2030, deși aproximativ 270 de fermieri își vor vedea contractele cu lapte oprite în 2026.

O „trădare” a fermierilor și consumatorilor francezi de lactate

Lactalis trebuie să plătească prețuri mai mari pentru laptele francez, deoarece a ajuns la un acord cu organizația sa de producători Unell în această primăvară. Acel acord a urmat luni de negocieri dificile și intervenția mediatorului oficial pentru piața franceză a produselor lactate.

FNPL îl acuză pe Lactalis că preferă laptele mai ieftin din străinătate decât laptele francez. „Prin acest anunț, Lactalis își confirmă din nou strategia privind unele dintre cele mai mici prețuri la lapte și preferința de a obține lapte din altă parte. Ei trădează atât fermierii noștri francezi de lactate, cât și consumatorul care caută produse franțuzești.”

Președintele Unell, Yohan Serreau, spune că anunțul nu a ieșit din senin. „Proprietarul și CEO Emmanuel Besnier ne-a spus personal despre astfel de reduceri în timpul târgului de vite Salon de l’Elevage din aprilie.

Cu toate acestea, el a promis, de asemenea, că va discuta toate modalitățile ulterioare cu noi ca organizație – lucruri precum orarul, răspândirea geografică și compensarea. Din păcate și în mod caracteristic, ei au decis să facă anunțul unilateral acum.”

Unell a cerut acum ca fermierilor, în special celor al căror contract cu lapte va fi întrerupt în 2026, să li se acorde mai mult timp pentru a se adapta și pentru a găsi un nou cumpărător pentru laptele lor. FNPL este de acord:

„Fiecare fermier de lapte din Franța ar trebui să aibă încredere că laptele său va fi colectat. Trebuie să ne asigurăm că producția de lapte din țara noastră își poate menține nivelul actual.” (Foto: Freepik) 

aflat

anterior

read

newsletter1

newsletter2