123

Soluții tehnologice pentru fabricarea brânzeturilor

autor

MeetMilk.ro

distribuie

Pentru această ediție, din multitudinea de mașini și echipamente destinate fabricării brânzeturilor, am ales câteva propuneri de ultimă generație, ale unor producători occidentali. Suntem convinși că scurtele prezentări vor trezi interesul companiilor care vor să își îmbunătățească fluxul tehnologic.Linie de producție telemea/feta, pentru capacități mai mici de 20.000 l   Linia poate porni de la o capacitate de minim 400 l lapte/lot și se poate mări până la 20.000 l, prin adaugarea de vane deschise basculante, care au capacitatea de 400 l. Marele avantaj este acela că produsul este tăiat o singură dată, longitudinal și apoi transversal, astfel încât randamentul dintre produsul finit și cantitatea de lapte utilizată la procesare este mai mare. “Bobul” de coagul nu se sparge la tăieri repetate! Elemente necesare:   - vane deschise 400 l pe roți - jgheab pentru transferul coagulului din vane în formele bloc - masă de lucru cu bandă și colectare zer - form bloc 2 x 5 buc ( 220 x 110 x 100 mm) - înălțătoare pentru formele bloc - dispozitiv de întoarcere a stivei de forme bloc - cutii de maturare și sărare sau vană de saramurare.   Linie tehnologica de procesare a branzei telemea, capacitate mai mica de 100.000 Linia este compusă din vane deschise ( 1.500 l), pompă "gravitațională" sau "U", dispozitiv de separare a coagulului de zer, forme bloc, dispozitiv de întoarcere a stivei de forme bloc, cutii de sarare/maturare și mașină de spălat formele bloc. Linia este recomandată pentru capacități între 20.000 -100.000 l lapte/lot. Necesar:   - vane deschide de max. 1.500 l - pompă "gravitațională U" - dispozitiv semi-automat de separare a coagulului de zer - forme bloc (2x5 sau 2x6 , dimensiunea 220x110x100 mm/ 2 - 2,2 kg) - înălțătoare pentru formele bloc, calupuri de 70-100 mm - dispozitiv de întoarcere și autopresare a stivei de forme bloc - cutii de maturare și sărare sau vană de saramurare.   CoagulatorCoagulatorul pentru prepararea continuă a coagulului, pentru capacități mai mari de 100.000 l /șarjă, asigură o producție mare și o securitate deplină a produsului final. Este foarte versatil și se poate comuta în funcție de tipul de brânză dorit. Coagulatorul continuu este compartimentat pe diferite stadii de porcesare a laptelui, fiind dotat cu pereți mobili care separă diferitele etape ale procesului realizarii brânzei telemea sau altor tipuri de brânzeturi. Cu tehnologia de coagulare continuă se obține cea mai bună standardizare a produsului și a randamentului, prin tăierea optimă, prin manipularea ușoară și sensibilă a coagulului. Coagulatorul este divizat în celule/compartimente de lucru. Banda semicilindrică  se deplasează fără vibrație, fiind curățată la cald inaintea. Banda transportoare este mulată după profilul pereților despărțitori, astfel încât nu permite amestecarea conținutului fiecărui compartiment. Fiecare pas tehnologic este urmat automat, fără intervenția omului.   Mașină de opărire, frământare și formare pentru brânzeturi de tip UNICA “Mică dar voinică” UNICA fv. Scopul acestei mașini este acela de concentra toate etapele de producere într-un singur utilaj, pentru a economisi cât mai mult spațiu (datorită acestui fapt, mașina a primit numele UNICA, FV = “Filatrice a Vapore”, adica filare cu vapori). UNICA  este un utilaj compact și ergonomic.Poate fi instalat într-o încăpere de doar 20 mp, fiind luat în calcul și spațiul de lucru al operatorului. UNICA  este un utilaj economic și prietenos cu mediul. Agentul termic pentru opărirea cașului sunt vaporii, care au un cost de producere de până la 40% mai ieftin, decât în cazul metodei clasice (apă fierbinte). Pentru prelucrarea termică a unui kg de caș sunt folosiți în jur de 2 l de apă, însă UNICA FV, pentru a procesa aceeași cantitate, utilizează 100 g de vapori. Un alt avantaj al opăririi cașului cu vapori este acela că în produs sunt păstrate în întregime grăsimile, proteinele și alte substanțe utile.Toate acestea înseamnă reducerea considerabilă a consumului energiei electrice, lipsa deversarilor apei reziduale în reteaua de canalizare. UNICA  este un utilaj flexibil și universal. Cu ajutorul acesteia, pot fi fabricate toate tipurile de brânzeturi din categoria “pasta filata”.   Linie tehnologică de producere a urdei (ricotta)Tanc pentru floculare, construit în toatalitate din otel inox AISI 304, de formă cilindrică și cu formă conică în partea de jos, cu pereți dubli, pentru izolare termică. Tancul are o capacitatede 2000 – 3000 sau 5000 l. Zerul încălzit este introdus în flocculator, unde se adăugată un mediu acid și apoi este sunt supus unei încălziri finale, cu abur direct. Proteinele din zer care apar la suprafață sunt separate de zer și evacuate pe un transportor cu bandă de drenaj. Linia este curățată sub stație CIP. Mașina de omogenizare este necesară pentru a garanta produsului un termen de garanție mai lung. Există posibilitatea de a amesteca ingrediente lichide sau pudră, sau arome în combinație cu urda. Omogenizatorul este construit din otel inox cu o capacitate de 125 l, iar partea de jos este prevăzută cu circularea apei calde pentru pasteurizarea produsului. La această linie se mai poate adăuga o mașină rotativă de umplere și sigilare sau o mașină de ambalare pe verticală.   (Surse: www.alpma.de, www.comatdairyequipment.com, www.milkylab.it,fasa.lt.)

aflat

anterior
urmator

read

newsletter1

newsletter2