Stiri

348

Reacție Eurocommerce: În problema practicilor comerciale neloiale concentrați-vă pe fapte, nu pe grabă

autor

MeetMilk.ro

distribuie

Comisia Europeană și-a publicat raportul de implementare a Directivei privind practicile comerciale neloiale în lanțul de aprovizionare agroalimentară, unde a prezentat modul în care statele membre au transpus regulile privind practicile comerciale neloiale (UTP) și a anunțat noi reguli privind aplicarea transfrontalieră. Ca urmare, Eurocommerce a prezentat reacția sa.

Christel Delberghe, Director General al EuroCommerce, asociația care reprezintă comercianții cu amănuntul și angrosistii europeni mici, mijlocii și mari, a comentat:

„Raportul oferă o imagine de ansamblu inițială a implementării naționale a Directivei privind practicile comerciale neloiale. Îndemnăm Comisia să-și ia timp pentru a examina dacă normele își îndeplinesc obiectivul de îmbunătățire a poziției fermierilor în lanțul de aprovizionare.

De asemenea, trebuie să urmeze procesul echitabil, să fie transparent și să solicite opiniile tuturor părților interesate din lanțul de aprovizionare, inclusiv comerțul cu amănuntul, angro și consumatorii. Un raport de implementare nu este locul pentru a anunța noi inițiative fără măcar un apel pentru dovezi.”

Ca măsură bazată pe dispozițiile din tratat în domeniul agriculturii, Comisia trebuie să evalueze dacă directiva a obținut efectul scontat de a îmbunătăți poziția fermierilor în lanțul de aprovizionare cu alimente.

Prin procesul de transpunere, statele membre au adăugat multe prevederi care au puțină legătură cu obiectivul de a proteja fermierii, de ex. prin protejarea unilaterală a marilor furnizori. Acest lucru este în contradicție cu avertismentul pe care economistul șef al Comisiei pentru concurență l-a dat la momentul propunerii inițiale, conform căruia acordarea puterii marilor furnizori, care au deja o putere considerabilă de piață, ar putea fi în detrimentul prețurilor de consum.

Rămân întrebări cu privire la compatibilitatea regulilor suplimentare introduse de statele membre cu Piața unică, în timp ce Raportul Letta avertizează împotriva renaționalizării aprovizionării, care stă adesea la baza acestor reguli.

Emoțiile au crescut în mijlocul protestelor fermierilor de la începutul anului 2024. Noi reguli privind aplicarea transfrontalieră a UTP-urilor sunt anunțate fără publicare prealabilă pe portalul Comisiei Spune-ți părerea, cu mult înaintea datei de revizuire a directivei din 2025. Există încă o lipsă. de transparență cu privire la ceea ce vor aborda aceste noi reguli pe care principiile juridice de bază ale UE sau dreptul internațional privat nu le acoperă.

Având în vedere că raportul de implementare admite că „verificarea conformității care evaluează compatibilitatea măsurilor naționale de punere în aplicare cu directiva nu este încă finalizată”, este greu de înțeles cum Comisia este deja pregătită să corecteze „problemele” și să facă acest lucru fără o evaluare a impactului, găsește EuroCommerce.

În mod similar, raportul de implementare notează că normele au fost transpuse de toate statele membre abia în decembrie 2022. Altele, adoptate anterior, au venit înaintea seriei de crize care au lovit producția agricolă în UE, inclusiv pandemia de Covid, criza energetică și inflație ridicată.

Acest lucru subliniază necesitatea de a petrece timp evaluând regulile existente în consultare cu toate părțile interesate, astfel încât să se facă o evaluare bazată pe o înțelegere adecvată a relațiilor din lanțul de aprovizionare cu alimente.

EuroCommerce este pregătit să se implice cu Comisia în evaluarea directivei pentru a îmbunătăți poziția micilor producători primari pentru a se asigura că ecosistemul agroalimentar al UE rămâne competitiv și capabil să investească în tranziția la durabilitate în beneficiul tuturor actorilor și consumatorilor lanțului de aprovizionare. .

Comercianții cu amănuntul și angrosistii joacă doar un rol mic în distribuirea produselor agricole, o mare parte din producția agricolă fiind exportată, fiind destinată procesării, ospitalității sau nu este comestibilă.

Mulți comercianți cu amănuntul și angrosisti își folosesc relația cu fermierii și lanțurile de aprovizionare pentru a sprijini tranziția către practici mai durabile, iar EuroCommerce participă la Dialogul strategic în agricultură pentru a găsi un teren comun pentru viitorul sectorului agroalimentar al UE.

Transformarea ecosistemului agroalimentar va necesita colaborare în lanțul de aprovizionare. Încrederea excesivă în regulile privind practicile comerciale neloiale nu va rezolva problemele cu care se confruntă fermierii. Pe lângă această evaluare, trebuie făcut mai mult pentru a spori cooperarea fermierilor sau amploarea, diferențierea sau investiția în tranziția la durabilitate. (Foto: Dreamstime)

aflat

anterior
urmator

read

newsletter1

newsletter2