Stiri

222

Procesatorii de carne și lapte nu reușesc să devină ”verzi”, în ciuda eforturilor retailului alimentar

autor

MeetMilk.ro

distribuie

Un nou raport publicat de Fundația Changing Markets și Mighty Earth și citat de FoodNavigator, a concluzionat că lanțurile de supermarketuri nu fac suficient pentru a aborda emisiile produse de lactate și carne.

Nu reușesc

Potrivit lucrării, marii comercianți cu amănuntul de produse alimentare de la Walmart până la Carrefour se află într-o poziție unică de a influența schimbarea, dar majoritatea „nu reușesc” să implementeze acțiuni măsurabile care abordează emisiile din agricultura animală.

„Pentru ca planurile de climă ale comercianților cu amănuntul să fie credibile, aceștia trebuie să adere la știință și să stabilească obiective de reducere a metanului de cel puțin 30% până în 2030 (de la o valoare de referință din 2020), susținute de un plan cuprinzător pentru întreg lanțul valoric”, au declarat autorii.

Dintre cei mai mari 20 de comercianți cu amănuntul la nivel mondial, niciunul nu a avut obiective specifice metanului - iar lanțurile din SUA precum Kroger și Albertsons au fost printre cele mai slabe performanțe.

Lipsesc ținte de metan

Alimentația și agricultura sunt cei mai mari factori ai emisiilor de metan la nivel global. În agricultură, gazul – care este de 80 de ori mai puternic decât CO2 – provine în principal din fermentația enterică, gestionarea gunoiului de grajd și deșeurile alimentare din gropile de gunoi. Doar agricultura zootehnică reprezintă aproape două treimi (60%) din emisiile de metan cauzate de om, potrivit datelor Națiunilor Unite.

Pentru comercianții cu amănuntul de produse alimentare, metanul formează aproape o treime din emisiile de domeniul 3 (indirecte), carnea și lactatele fiind cele mai mari surse de emisii.

Dar niciunul dintre cele 20 de lanțuri globale de supermarketuri examinate în raport nu se angajează să respecte un obiectiv specific de reducere a metanului și nici nu împărtășesc emisiile specifice produselor din carne și lactate.

„[Este surprinzător că niciun supermarket din cei mai mari 20 de comercianți cu amănuntul alimentar nu a avut un obiectiv specific de reducere a metanului, fie pentru produsele lor cu etichetă privată, fie pentru lanțul lor de aprovizionare în ansamblu”, notează raportul.

„Abordarea emisiilor de metan nu înseamnă doar reducerea riscurilor climatice; este și o oportunitate pentru supermarketuri de a se poziționa ca lideri în tranziția către un sistem alimentar durabil.

„Stabilirea unor obiective specifice pentru reducerea emisiilor de metan, raportarea publică a progreselor și investițiile în soluții inovatoare pot ajuta comercianții cu amănuntul să răspundă așteptărilor tuturor părților interesate, inclusiv consumatorilor, factorilor de decizie și investitorilor.”

În plus, doar 6 dintre cei 20 de comercianți cu amănuntul aveau ținte de emisii de scope 3 în vigoare – multinaționala olandeză Ahold Delhaize conducând drumul cu un obiectiv de reducere de 37% scope 3 până în 2030 (echivalent cu 17,1 MtCO2e).

Migros, Rewe, Sainsbury’s și Tesco au ținte FLAG validate de SBTi și și-au împărțit emisiile din domeniul de aplicare 3 în ținte FLAG și operaționale. Acești patru comercianți cu amănuntul au stabilit, de asemenea, obiective de reducere a domeniului 3 de cel puțin 50% până în 2030.

În SUA, Albertsons a fost singurul comerciant cu amănuntul care a menționat o țintă dincolo de sfera 1 și 2, afirmând o reducere a „emisiilor din aval de la utilizarea mărfurilor vândute cu 27% până în 2030”, notează raportul.

Aldi Sud – care operează în Australia, Austria, China, Ungaria, Irlanda, Italia, Slovenia, Elveția, Regatul Unit și SUA – are o țintă FLAG, dar nu o țintă pe termen lung pentru niciunul dintre domenii. Cu toate acestea, aproape toate (99%) emisiile de GES ale Aldi Sud provin din lanțul său valoric (domeniul de aplicare 3), a dezvăluit retailerul.

Cum s-au măsurat supermarketurile

Fără ținte de reducere a metanului de îndeplinit, Fundația Changing Markets a folosit alte date, cum ar fi disponibilitatea alternativelor de proteine, detalii despre angajamente și planuri de acțiune, strategii privind risipa de alimente și depozitele de gunoi și date de raportare a emisiilor pentru a evalua cele 20 de companii majore din comerțul cu amănuntul în 18 indicatori.

Un total de 100 de puncte au fost puse în joc, cei care au punctat peste 50 considerați a fi performanți adecvat.

Doar multinaționala britanică Tesco a reușit asta, asigurând 51 de puncte. De fapt, partea de sus a tabelului era compusă exclusiv din retaileri europeni, cu lanțurile britanice (3) și germane (4) dominante.

Operatorul Lidl și Kaufland Schwarz Group s-a clasat pe locul al doilea cu 35 de puncte; Migros din Elveția - pe locul trei cu 34,5; Lanțul francez de supermarketuri Carrefour a fost al patrulea cu 34, iar multinaționala olandeză Ahold Delhaize a fost pe locul cinci cu 33. J Sainsbury’s (31), Aldi Sud (28), Asda (25), Rewe (22) și Edeka (19) au completat top 10.

Kroger și Walmart (ambele cu 9,5/100 de puncte, pe locul 14 și, respectiv, 15) au avut cel mai mare scor general în rândul retailerilor din SUA, Costco (6/100), Publix (2,5/100) și Albertson (0/100) aproape de partea de jos a tabelului. Pe lângă Albertsons, Mercadona din Spania a fost singurul alt băcan care nu a obținut niciun punct.

Categoria cu cel mai bun rezultat a fost risipa alimentară, care este „o mică piesă a puzzle-ului” în ceea ce privește emisiile de metan, potrivit autorilor.

Niciun comerciant cu amănuntul din SUA nu a obținut puncte complete în stabilirea unei legături între emisiile de metan din creșterea animalelor și schimbările climatice: Publix, Walmart și Albertsons au avut cele mai proaste performanțe, iar Walmart fiind singurul comerciant cu amănuntul care a menționat metanul în relație. mentiunea la risipa alimentara, conform organizatiei nonprofit.

Costco a făcut inferențe cu privire la rolul diversificării proteinelor, dar nu a mai informat părțile interesate cu privire la impactul creșterii animalelor, se arată în raport.

În Germania pare că e mai bine

Între timp, toți comercianții cu amănuntul din Germania, plus Migros și Tesco, abordează această legătură cu acțiuni de top.

În plus, niciun comerciant cu amănuntul din SUA nu a obținut puncte complete pentru raportarea emisiilor. Costco a marcat jumătate de puncte pentru raportarea pe domeniile 1, 2 și 3; Kroger nu și-a raportat domeniul de aplicare 3; Walmart a raportat doar o estimare pentru 90% din emisiile sale din domeniul de aplicare 3, iar Albertsons „pare să-și trimită rapoartele de emisii doar unei organizații non-profit care operează un sistem de dezvăluire a mediului”, arată raportul.

„Lipsa de transparență totală în rândul comercianților cu amănuntul din SUA reflectă decalajul sistemic în reglementarea climatică corporativă și necesitatea urgentă a unui cadru mai puternic în SUA într-un moment în care reglementarea climatică este în continuare retrocedată”, au declarat autorii.

Măsurarea metanului este o provocare și pentru producătorii de carne și de lactate - Danone fiind singura companie de lactate la nivel global care și-a stabilit până acum obiective de reducere a emisiilor de metan susținute de știință. Alții, precum Bel Group și Lactalis USA, își dezvăluie emisiile de metan, notează raportul.

Reducerea metanului: nu este atât de simplu

În ceea ce privește modul în care comercianții cu amănuntul ar putea reduce emisiile de metan, raportul menționează că lanțurile și-ar putea modifica oferta de proteine ​​pe bază de plante față de animale (la o combinație de 60% față de 40%, conform raportului EAT-Lancet) și publicând date de vânzări pe bază de plante pentru a ajuta mai mulți comercianți să înțeleagă potențialul pieței de a genera schimbare.

Dar există un alt argument important care este rar discutat – recompensarea directorilor superiori nu numai pentru stabilirea obiectivelor, ci și pentru acționarea măsurabilă asupra acestora.

În general, comercianții cu amănuntul nu îi stimulează nici pe directorii de rang înalt pentru progrese în ceea ce privește reducerea emisiilor de metan, concluzionează raportul - doar Carrefour din Franța și-a stabilit un obiectiv de vânzări la fabrică (de 640 de milioane de euro până în 2026) ca parte a strategiei sale de sustenabilitate corporativă.

„Lipsa remunerării CEO și a directorilor executivi, legată de progresul de succes în ceea ce privește obiectivele climatice relevante sugerează că companiile nu pun suficient accent pe acestea sau că există o lipsă de încredere în obiectivele pe termen scurt și planurile asociate pentru care directorii seniori pot fi trași la răspundere”, au declarat autorii.

"Tendința de a lega remunerarea seniorilor executivi de obiectivele climatice a fost în creștere în ultimii ani și, având în vedere interesul crescut al acționarilor pentru aceste probleme,43 este surprinzător că, cu excepția unui comerciant cu amănuntul, niciunul dintre comercianții cu amănuntul de alimente cu cele mai mari venituri din lume nu urmăresc această tendință. Lipsa răspunderii la nivel superior poate fi un factor cheie în lipsa acestui punct de vedere al progresului."

În plus, doar 5 comercianți au avut obiective de vânzări pentru creșterea vânzărilor de produse pe bază de plante.

Paritatea prețurilor la produsele lactate și alternativele de carne cu etichetă proprie este un alt domeniu care poate fi îmbunătățit, notează raportul - cu lipsa unei politici de prețuri accesibile publicului, ceea ce face dificil pentru cumpărători să înțeleagă propunerea de valoare a cărnii și lactatelor alternative.

„Reducerea ofertei de carne și lactate pentru a reduce emisiile din domeniul de aplicare 3 ar trebui să fie o strategie de bază pentru fiecare supermarket și este esențială pentru responsabilitatea celor cu un angajament net zero. Pentru a face acest lucru, comercianții cu amănuntul trebuie să se concentreze pe domeniile afacerii lor care produc cele mai mari, dar cele mai de scurtă durată, și să abordeze emisiile de metan din carne și produse lactate.

„Fiind clar și vocal cu clienții cu privire la legăturile cu emisiile excesive din carne și produse lactate față de omologii lor din plante, supermarketurile ar putea ajuta consumatorii să facă alegeri mai informate.”

Cum se comportă carnea și lactatele alternative în comerțul cu amănuntul?

Carnea, peștele, carnea de pasăre și lactatele rămân produse de bază în dieta consumatorilor din Marea Britanie. Potrivit Kantar, carnea, peștele și carnea de pasăre sunt achiziționate de aproape 99% dintre toți consumatorii (Kantar, 52 w/e 12 mai 2024), iar lactatele de vacă sunt achiziționate de 99,4% dintre cumpărători (Nielsen, 52 w/e 13 iulie 2024).

Între timp, lactatele de origine vegetală reprezintă doar o pondere de 5,1% din volumul total de produse lactate vândute, cu penetrarea gospodăriilor la doar 69,7% pentru 52 w/e 13 iulie și cu penetrarea fără carne în scădere (-3,1 ppt) la 40,7% (Kantar, 52 w/e 2004 august).

Și, în timp ce volumele de lactate și carne pe bază de plante au crescut mai repede decât cea a cărnii totale și a produselor lactate, produsele tradiționale au depășit alternativele în termeni de volum real.

Creșterile de preț la produsele pe bază de plante nu au ajutat nici alternativele lactate; cu prețurile tradiționale la lactate crescând cu doar 1,7% în 12 w/e 13 iulie 2024 (NIQ Homescan) față de 3,8% pentru produsele lactate alternative.

Mai recent, volumele de lactate de vacă din Marea Britanie au crescut cu 6,1% în ianuarie și au înregistrat creșteri ale volumului în aproape toate categoriile de produse, în timp ce vânzările de lactate din plante au crescut cu doar 1%, cu scăderi de volum în aproape toate categoriile de lactate pe bază de plante, inclusiv brânzeturi vegetale, tartinabile și unt, a raportat AHDB.

aflat

anterior
urmator

read

newsletter1

newsletter2