125

Pregătirea pentru iarnă a fermelor de bovine de lapte

autor

MeetMilk.ro

distribuie

Pregătirea pentru iarnă a fermelor de bovine de lapte este o etapă deosebit de importantă, în cadrul activității curente anuale, de ea depinzând în bună măsură sănătatea efectivelor de animale, producția de lapte și ieșirea din perioada rece, în bune condițiuni. Iată, așadar, câteva sfaturi utile.Adăpostul şi echipamentele   În adăposturile de animale se acoperă eventualele crăpături, pentru a evita curenţii mari de aer. Atenţie, însă, aceasta nu înseamnă că fermierii vor renunţa la ventilaţia adăposturilor, care presupune schimbul de aer pentru a elimina umiditatea, noxele şi praful, dar şi pentru a dilua concentraţia de microorganisme. Adăposturile reci sunt foarte bune, dar nu şi cele umede.   Prin urmare, la fiecare 15 minute trebuie înlocuit tot aerul din adăpost. De exemplu, dacă există un adăpost de 10 m lăţime, 50 m lungime şi 3 m înălţime, înseamnă că vom avea un volum de aer de 1500 mc, care trebuie evacuat la fiecare 15 minute, adică viteza de ventilare va fi de 100 mc/min. (1500 mc/15 min.). Acest lucru este destul de greu de realizat în adăposturile închise prevăzute cu guri de admisie a aerului curat şi cu coşuri de evacuare a aerului viciat. În altă ordine de idei, fermierii se vor asigura că uşile şi porţile funcţionează cum trebuie, ungându-le, că echipamentele funcţionează, reparându-le pe cele cu defecte, şi că apa nu pătrunde în interior.   Pregătirea pentru nopţile reci de iarnă este un alt aspect care nu trebuie neglijat. Adăposturile se aprovizionează cu apă, iar în paralel vor fi verificate şi vor fi  întreţinute adăpătorile, prin curăţare şi izolare, dar şi sistemele anti-îngheţ. Se vor goli ţevile de apă care nu se folosesc iarna. În sala de muls, se verifică instalaţia de încălzire a apei, deoarece acum va fi nevoie de mai multă apă caldă pentru spălarea instalaţiei de muls.   Administrarea furajelor   Pentru a vă asigura că aveţi suficiente furaje în sezonul rece, verificaţi stocurile. Faceţi o analiză de compoziţie a acestora, cu scopul de a  întocmi raţii echilibrate. Pe baza acestora şi în funcţie de categoriile de animale din gospodărie, stabiliţi dacă stocul este suficient pentru o perioadă de 6 luni, atât cât s-ar putea să dureze iarna. Menţionăm că o vacă de 600 kg consumă circa 5-8 tone siloz, 1-1,5 tone fân şi 0,5-1 tonă de furaj concentrat într-o iarnă obişnuită de aproximativ 4-5 luni.   O atenţie deosebită trebuie să acordăm echilibrării raţiei, concomitent cu trecerea la utilizarea masivă a furajelor acidulate, recurgând obligatoriu la adaosul de substanţe tampon, cum ar fi carbonatul de calciu. Diversificaţi raţia, adăugând din când în când morcovi, sfeclă şi cartofi.   Aşternutul trebuie să fie suficient şi depozitat într-un loc uşor accesibil, astfel încât confortul animalelor să nu aibă de suferit. Chiar dacă veţi folosi cantităţi mai mari de aşternut, cel întrebuinţat nu trebuie lăsat să se umezească. Pe timp de iarnă, se recomadă folosirea aşternutului de paie. Dacă se va utiliza cel din nisip, acesta se va nivela mai des decât în perioada verii, deoarece este mai dur.   Fiecare fermier se asigură că în curtea fermei este ordine, ştiind că la venirea zăpezii, aceasta trebuie aşezată undeva. De asemenea, se verifică drumurile din incinta fermei. Acolo unde în primăvara trecută aţi avut zone cu noroi, în care v-aţi împotmolit cu tractorul, acum este momentul să turnaţi balast. Atenţie deosebită se acordă drumurilor din jurul depozitelor de furaje: fânarul şi silozul.   Pregătirea efectivelor de animale   Acum este momentul ideal pentru a elimina din efectiv animalele reformate, în scopul de a reduce cheltuielile cu furajarea pe timp de iarnă. Pe de altă parte, trebuie ca fermierii să se asigure că animalele din fermă vor face faţă vremii neprielnice, temperaturilor scăzute, lipsei soarelui şi schimbării hranei.   În primul rând trebui apreciată condiţia animalelor, adică starea de întreţinere a acestora la un moment dat, precum şi cea de sănătate: exemplarele trebuie să aibă depozite de grăsime subcutanate, membre solide şi curăţate, ochi vioi, nas fără scurgeri, coadă activă. Structura socială pe timp de iarnă trebui modificată, mai ales la întreţinerea legată, deoarece animalele vin în contact mai strâns unele cu altele, prin urmare relaţiile de dominare-subordonare sunt evidente. Dacă vremea se încălzeşte, putem scoate animalele la padoc, verificând zonele alunecoase. O atenţie sporită vom acorda paraziţilor externi. Dacă aceştia sunt mai greu de depistat, nu înseamnă că ei nu există. De asemenea, depistarea căldurilor este mai dificilă, ziua fiind mai scurtă, iar vremea, rea, dar şi din cauza întreţinerii legate şi a membrelor necurăţate. Se monitorizează numărul de celule somatice din lapte, precum şi cel al germenilor, care poate să crească, din cauza ugerelor murdare, mai ales la întreţinerea legată.  

aflat

anterior
urmator

read

newsletter1

newsletter2