Ferma

440

Optimism pentru piața internațională a laptelui și a lactatelor

autor

MeetMilk.ro

distribuie

După ce au atins niveluri istorice ridicate în 2022, prețurile la laptele crud din UE au scăzut puternic în prima jumătate a anului 2023, relevă ultima analiză specifică publicată de Comisia Europeană, dar piața se va stabiliza.

Marje reduse pentru fermieri

Scăderea prețurilor a încetinit în vară, iar prețurile au început în cele din urmă să crească în T4 2023. Prețurile medii ale laptelui crud în UE au scăzut până în septembrie la 25% sub vârful din decembrie 2022 (încă la un nivel cu 11% peste media pe 5 ani).

La începutul anului 2024, prețurile la laptele crud din UE au crescut și s-au stabilizat la un nivel (peste 46 c/kg) încă semnificativ peste referințele istorice (+15% față de media pe 5 ani). În paralel, prețurile la energie și îngrășăminte au scăzut în 2023 și s-au stabilizat la un nivel mult peste prețurile medii din ultimul deceniu.

Scăderea prețurilor a încetinit în vară, ale ploilor abundente din unele țări din UE (de exemplu, condițiile de pășune au devenit excepțional de dificile la IE începutul anului 2024), condițiile meteorologice pentru producția de furaje și pășunat par favorabile în acest moment. În general, stabilizarea prețurilor de intrare și de ieșire ar putea reduce marjele pentru fermierii producători de lapte în 2024.

Va crește producția de lapte

Livrările de lapte din UE au rămas stabile în 2023 (+0,3% de la an la an), în ciuda scăderii, dar încă relativ ridicate, prețurile UE la laptele crud în primele trei trimestre ale anului. În spatele acestei stabilități, schimbările în aprovizionarea cu lapte crud au rămas foarte eterogene în țările UE. În unele țări, livrările de lapte crud au scăzut (de exemplu, IE, FR, IT).

În altele, livrările au crescut (de exemplu, BE, DE, PL), ilustrând impactul altor factori decât prețul laptelui crud (impactul vremii, schimbări structurale etc.). În 2023, efectivul de lapte din UE și-a continuat tendința de scădere pe termen lung (-1,7% pentru UE, de exemplu, DE și FR peste această scădere medie).

Pe de altă parte, condițiile meteorologice favorabile și disponibilitatea și calitatea hranei în mod corespunzător au contribuit la creșterea atât a producției de lapte (+1,8%), cât și a substanțelor solide din lapte. În ansamblu, disponibilitatea substanțelor solide din lapte a crescut mai relativ decât aprovizionarea cu lapte crud din UE (+0,7% pentru grăsimile din lapte și +0,6% pentru proteinele din lapte).

În 2024, în ipoteza condițiilor meteorologice normale și a prețurilor la laptele crud încă peste nivelurile istorice, se presupune că tendința de creștere a producției de lapte din UE (+0,9%) va contrabalansa scăderea numărului de vaci (-0,5%), ducând la o ușoară creștere a aprovizionării cu lapte (+0,4%, inclusiv creșterea datorată zilei bisecte suplimentare).

Și producția de brânzeturi va crește

Producția de brânză din UE a rămas din nou opțiunea preferată în procesarea laptelui în 2023 (+1,4%), beneficiind de o disponibilitate ceva mai mare a grăsimilor din lapte. Cu prețuri competitive, exporturile de brânzeturi din UE au crescut considerabil (+3,6% în volum), cu o valoare de export de peste 8,13 miliarde EUR (+5,3%).

Pe de altă parte, importurile de brânză (în mare parte brânzeturi premium) au fost mai afectate de presiunile inflaționiste și au scăzut cu 6,9%, în scădere pentru cei doi parteneri principali ai UE: Marea Britanie și Elveția (-5% și respectiv -4%). Presupunând livrări stabile de lapte în UE, producția de brânză din UE ar putea crește în continuare (+0,7%) în 2024.

Exporturile de brânză din UE ar putea, de asemenea, să crească în continuare, deși, într-un ritm mai lent (+2,5%), din cauza redresării lente a cererii pe unele piețe importatoare importante. Utilizarea internă a brânzei poate crește oarecum (+0,4%) din cauza diminuării perspectivelor inflației alimentare și a costurilor reduse de procesare (de exemplu, scăderea costurilor cu energia).

Producția de zer din UE a continuat tendința de creștere din ultimii ani în 2023 (+1,2%). Această creștere a fost susținută de exporturile UE (+4,2%), în timp ce utilizarea internă a UE a scăzut (-0,3%).

Exporturile vor determina creșterea producției

În 2024, stocul stabil de lapte din UE ar putea permite în continuare o creștere a producției (+0,9%), din nou determinată de creșterea exporturilor UE (+2,5%), în timp ce utilizarea internă va rămâne probabil stabilă.

Deși producția UE SMP a scăzut considerabil în 2023 (-5,4%), exporturile s-au redresat după scăderea din anii precedenți și au crescut cu 10%. Această creștere puternică sa datorat în principal cererii mai mari din Algeria și din alte țări din Africa de Nord, Asia și Orientul Mijlociu. În același timp, consumul casnic a scăzut (-7,7%), inclusiv prelucrarea de ex. pentru pulberi umplute cu grăsime.

Exporturile UE de WMP s-au redresat (+12%) în 2023, în principal datorită unei creșteri de patru ori a exporturilor UE către Algeria. Pe de altă parte, cererea din China a rămas slabă, iar concurența cu Noua Zeelandă pe alte piețe de export a crescut.

Din cauza acestor dificultăți, este puțin probabil ca exporturile de WMP să repete creșterea din 2023 și ar putea mai degrabă să scadă în 2024 (-1%). În 2024, producția de SMP ar putea rămâne stabilă, în timp ce exporturile ar putea crește, dar într-un ritm mult mai mic (+1%).

Dezvoltarea prețurilor și utilizarea de procesare a laptelui praf ar putea fi, de asemenea, afectate de creșterea actuală a prețurilor la cacao, deoarece pulberile sunt ingrediente importante utilizate pentru producția de ciocolată și produse de cofetărie aferente. Prin urmare, utilizarea casnică a SMP în 2024 ar putea scădea într-un ritm similar ca în 2023 (-5,3%), iar utilizarea casnică a WMP ar putea scădea și (-2% față de -5% în 2023).

Untul este vedeta momentului

Producția de unt din UE a crescut în 2023 cu aproximativ 1,5%, deoarece prețurile UE au devenit mai competitive (de asemenea, comparativ cu alte grăsimi), iar cererea de procesare a rămas puternică (de exemplu, în brutărie) .

Exporturile UE au crescut către toate principalele destinații de export (+15%), iar valoarea exportului a atins un record de 1,61 miliarde EUR. Menținerea unui ritm similar este puțin probabilă în 2024, dar creșterea exporturilor de unt din UE ar putea rămâne pozitivă (+1,5%), presupunând prețuri competitive de export ale UE.

În același timp, consumul intern din UE este probabil să rămână puternic, dar stabil (+0,1%). Producția de produse lactate proaspete a crescut peste așteptări în 2023, în special pentru smântână (+1,5%) dar și pentru lapte de băut (+0,3%).

Exporturile UE au continuat să scadă (-5,5%) din cauza scăderii cererii din China, transferând volume suplimentare pe piața internă a UE și, astfel, susținând și creșterea utilizării interne a UE (+0,8%). În 2024, consumul UE va reveni probabil la tendința de scădere din ultimii câțiva ani, iar exporturile UE ar putea scădea în continuare din cauza cererii globale slabe persistente.

Pentru a răspunde acestor factori negativi ai cererii, producția UE de produse lactate proaspete ar putea scădea la un nivel comparabil cu 2022 (-0,8%). Dintre produsele lactate proaspete, producția de smântână și iaurt ar putea în continuare să crească, susținută de cererea internă puternică, în timp ce producția de lapte de băut este probabil să scadă. (Foto: Dreamstime) 

aflat

anterior
urmator

read

newsletter1

newsletter2