133

Măsuri de prevedere în perioada de fătare a ovinelor

autor

MeetMilk.ro

distribuie

O etapa prioritara in tehnologia de crestere a ovinelor o constituie activitarea de reproductie (monta si obtinerea de miei prin fatari in campanii organizate) prin care asigura venituri importante din vanzarea de miei vii, sau carne de miel, precum si cresterea numerica a efectivului, sau inlocuirea animalelor reformate sau moarte. Campania de fatari la ovine se desfasoara, in sistemul traditional, in perioada februarie - martie, in functie de data introducerii berbecilor reproducatori in turmele cu oile stabilite pentru reproductie.   Pentru ca aceasta activitate sa se desfasoare in conditii optime si sa nu fie afectata starea de sanatate a oilor mame sau a mieilor, crescatorii de ovine vor asigura, indiferent de dimensiunea efectivului, urmatoarele:   Identificarea si inregistrarea in Baza Nationala de Date a ovinelor din exploatatie si a mieilor nou nascuti. Asigurarea cu personal corespunzator din punct de vedere numeric si al cunostintelor de bunastare, inclusiv in manipularea oilor, a mieilor, ulterior la mulgerea oilor, tehnici de dezinfectare si tundere. Adapostirea ovinelor in spatii corespunzatoare speciei si categoriei de varsta, care sa asigure in principal densitatea si zooigiena la parametrii normali (asternut curat, spatii dezinfectate si varuite). Suprafata totala de adapostire pentru toate animalele si dimensiunea grupului se determina in functie de rasa, varsta, marime si alte caracteristici biologice ale ovinelor, densitatea trebuie sa permita suficienta libertate de miscare animalelor, respectiv de 1,5 m² pe cap de oaie adulta si 0,35 m² pe miel. Padocul in aer liber trebuie sa asigure o suprafata minima de 2,5 m² pe cap de adult si de 0,5 m² pe miel. Ovinele care nu sunt tinute in adaposturi inchise, trebuie sa li se asigure protectia necesara impotriva intemperiilor, contra animalelor de prada, accesul la apa si la hrana. Compartimentarea adapostului in functie de starea fiziologica a efectivului (oi gestante, oi in fatare, oi cu miei) Asigurarea microclimatului optim, respectiv o temperatura de 18 – 20 grade C, coeficientul de luminozitate, 1:12, - 1:15, umiditatea sa fie cuprinsa intre 65-70% si improspatarea continua a aerului prin ventilatie naturala. Mentinerea in stare de igiena si functionare a echipamentelor din adaposturi, respectiv, echipamentele de muls (unde este cazul), sistemele de incalzire si de ventilatie. Hrana administrata zilnic ovinelor, sa fie echilibrata nutritiv, furnizata, in conditii igienice, aditivata cu suplimente minerale adecvate, atunci cand este necesar si cu un aport mai mare pe baza de cereale in aceasta perioada. Sa se asigure un front de furajare care sa permita tuturor ovinelor sa se hraneasca simultan si sa aiba acces la o sursa de apa potabila de buna calitate. Mieii trebuie sa primeasca o cantitate suficienta de colostru fie prin supt, fie prin administrarea din alte surse, furnizat la temperatura corpului, in decurs de 20-30 minute de la fatare. Hranirea cu lapte trebuie sa continue pentru cel putin primele opt saptamani de viata. Se recomanda, ca la sfarsitul primei saptamani de viata, mieii sa aiba acces treptat pana la intarcare, la alte produse alimentare proaspete, fibroase sau concentrate si la apa de calitate la discretie. Administrarea in primele doua saptamani dupa fatare preventiv vitamina E si Selenit de Sodiu, injectabil , 2ml/10 kg greutate vie, subcutanat. Protejarea surselor de apa si furaje pentru a nu fi supuse inghetului si evitarea administrarii de furaje (silozuri sau radacinoase) inghetate care pot provoca avorturi sau alte afectiuni grave. Bucureştii Noi, 118, sector 1, Bucureşti | (021) 66 77 406 / 407 (fax) [email protected] | www.rma.ro   Inspectarea zilnica a efectivului de ovine acordandu-se o atentie speciala la aspectul corporal in ansamblu, la miscarlie animalelor, la rumegare, la schimbarile de comportament, existenta unor diverse rani sau plagi, si starea ongloanelor. Eectuarea coditului la oile fatatoare, inlaturarea invelitorile fetale si a straturilor de asternut ud cu lichidele scurse in timpul fatarii, prevenind astfel raspandirea unor boli. Ovinele bolnave sau ranite, sa fie izolate in adaposturi sau boxe speciale, cu asternut uscat si confortabil si sa fie consulte, de un medic veterinar. In toata aceasta perioada crescatorii de ovine, asociatiile profesionale trebuie sa colaboreze permanent cu personalul sanitar veterinar, pentru monitorizarea starii de sanatate a ovinelor, precum si pentru efectuarea actiunilor sanitare veterinare ce se impun. (Dr. Pentea Ioan Sectretar Executiv al Colegiului Medicilor Veterinari Judetul Sibiu)

aflat

anterior
urmator

read

newsletter1

newsletter2