122

Gavrilă Tuchiluș: Fermele de lapte nu pot supraviețui fără sprijinul statului

autor

MeetMilk.ro

distribuie

Săptămâna trecută, Asociaţia Holstein RO, a crescătorilor români de vaci Holstein, solicita public Ministerului Agriculturii acordarea unei subvenţii de 0,5 lei pe litrul de lapte produs în ţară. Banii ar urma să-i ajute pe producătorii autohtoni să supravieţuiască, o vreme.

L-am întreba cum stau acum lucrurile pe piaţa românească a laptelui pe inginerul Gavrilă Tuchiluş, managerul celei mai mari ferme de profil din Galaţi, SC Agrimat Matca SA. „Am fost la o întâlnire cu ministrul Agriculturii, săptămânile trecute, împreună cu alţi doi mari fermieri moldoveni. Şi i-am solicitat ministrului acest ajutor temporar de 0,5 lei pe litrul de lapte, pentru a putea traversa perioada de criză. Nu ştiu cum o numesc alţii, dar asta este: criză!

Consider că sprijinul e o soluţie bună, care să ne permită să rezistăm”, a precizat ing. Gavrilă Tuchiluş. La acest moment, SC Agrimat Matca SA este societatea gălăţeană cu cel mai mare şeptel de vaci de lapte. Cele peste o mie de vaci sunt toate Holstein, toate „Mercedesuri” ale zootheniei, cum îi place să spună managerului societăţii. Aproape jumătate dintre ele sunt în producţie, la acest moment.

„Media noastră de producţie, la nivel de fermă, per cap de vită, este de peste 37 litri pe zi. Or, asta înseamnă că noi livrăm, zilnic, circa 15.000 de litri de lapte”, a declarat Gavrilă Tuchiluş, pentru cotidianul gălățean Viața liberă. În 2014, Agrimat Matca livra 12.000 litri de lapte pe zi, la preţul de 1,7 lei pe litru. Anul trecut, în iarnă, cantitatea livrată crescuse pe la 12.500 de litri, dar preţul scăzuse la doar 1,4 lei pe litrul. Acum, la o producţie vândută de 15.000 litri de lapte pe zi, preţul litrului a scăzut până la 1,1 lei.

În repetate rânduri, Gavrilă Tuchiluş – unul dintre cei mai respectaţi manageri agricoli din zonă – a atras atenţia supra faptului că doar printr-o asociere puternică a fermierilor, atât în producţia de lapte, cât şi în cea vegetală, pot gălăţenii să reziste pe pieţele tot mai dure ale mărfurilor agricole.

aflat

anterior
urmator

read

newsletter1

newsletter2