Ferma

378

Festivalul Produsului Tradițional, la USAMV Cluj-Napoca

autor

MeetMilk.ro

distribuie

Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară (USAMV) Cluj-Napoca a organizat prin Facultatea de Agricultură, la ediția a XVII-a a Festivalului Produsului Tradițional, susținut de studenții din anul IV de la Ingineria mediului, în cadrul cursului de Controlul și Certificarea Produselor, coordonat de Conf. dr. Avram Fițiu. Evenimentul a avut loc la Centrul de Cercetare pentru Biodiversitate, din campusul USAMV Cluj-Napoca.

Studenții au prezentat rețete de produse tradiționale din județele din care provin, inclusiv caietele de sarcini ale rețetelor, care vor fi jurizate de profesori, alături de specialiști în gastronomie și tradiții populare.

”Festivalul nostru este deja o tradiție, care readuce în prim-plan rețetele locale ale bucătăriei românești, rețete care sunt culese chiar de către studenți.

Ei dobândesc astfel mai multe competențe: certificare și control de ferme și gospodării ecologice; elaborare caiete de sarcini pentru produse agricole/alimentare tradiționale; elaborare proceduri de certificare produse montane; certificare locală și etică a produselor; elaborare caiete de sarcini pentru produse DOP (Denumire de Origine Protejată), IGP (Indicație de Protecție Geografică) și TSG (Specialitate Garantată), prin desfășurarea unei activități practice în localitatea de origine a familiei.

Obiectivul acestei activități pedagogice vizează scoaterea din uitare a gastronomiei tradiționale țărănești, dar și formarea unui absolvent USAMV Cluj-Napoca ca specialist în construcția de demersuri de marketing agricultural”, a explicat coordonatorul evenimentului, Conf. dr. Avram Fițiu (Facultatea de Agricultură).

Au fost prezentate spre jurizare și degustare următoarele rețete tradiționale:

Poale-n brâu moldovenești de Nicolae Bălcescu (comuna Nicolae Bălcescu, jud. Bacău), Dalauzi de Gherla (jud. Cluj), Învârtituri din Vale (comuna Aluniș, jud. Cluj), Varză a la Cluj (jud. Cluj), Mălăieș de Florești (comuna Florești, jud. Cluj), Virșli de Șoimuș (jud. Sălaj), Tochitură dobrogeană (jud. Constanța), Gulyas de Satu Mare (jud. Satu Mare), Sarmale de Cătina (comuna Cătina, jud. Cluj), Balmoș de Răchițele (comuna Mărgău, jud. Cluj), Gulaș secuiesc de Sâncrăieni (jud. Harghita), Zamă de șelate de Corușu (comuna Baciu, jud. Cluj), Păstrăv afumat în cobză de brad de Bucovina (Vatra Dornei, jud. Suceava), Gulaș de oaie de Bobâlna (comuna Bobâlna, jud. Cluj), Supă de fasole de Jichiș (comuna Jichișu de Jos, jud. Cluj), Cozonac Secuiesc de Dănești (jud. Harghita), Mălai dulce de Sânmihai (jud. Sălaj), Cornuri cu sare/Sóskifli de Pericei (comuna Pericei, jud. Sălaj), Scorușe de Țagu (comuna Budești, jud. Bistrița-Năsăud), Sărățele cu brânză și chimen de Geaca (comuna Geaca, jud. Cluj). (Foto: USAMV-Cluj-Napoca) 

aflat

anterior
urmator

read

newsletter1

newsletter2