Stiri

150

Expert tehnolog: În comunism, produsele aveau 70 % carne; acum, 20 %!

autor

MeetMilk.ro

distribuie

Daca in urma cu 40 de ani termenul de valabilitate al parizelului, de exemplu, era de patru zile, azi el este de doua luni. In anii ’70 retetele de mezel prevedeau 70 la suta carne, acum procentul este de 20 la suta, restul fiind substituenti. Iata adevarul despre mezelurile de altadata. Tania Manole a fost expert la Biroul de Productie de la fosta Intreprindere de Industrie a Carnii din Deva si a explicat care este diferenta dintre aceste produse, scrie zhd.ro. "In principal, in acea perioada, inainte deci de aparitia aditivilor pe piata, in retetele de mezeluri se folosea carnea de vita, porc sau oaie. Cam 70 la suta din componenta unui produs era carnea. In functie de reteta se mai folosea slanina, un maximum de 2 la suta condimente si apa tehnologica, care ajuta la texturarea uniforma a produsului", explica Tania Manole. Pentru reteta de parizer de exemplu, se folosea 65 la suta carne de vita calitatea I, 35 la suta slanina, condimente si apa tehnologica. Ca si conservant se foloseau nitritii sau nitratul de sodiu intr-o cantitate infima.Termenul de garantie: maximum patru zile. Acum, pe langa sare, ingredientele inscriptionate in retete cuprind proteine vegetale, gume vegetale, coloranti, conservanti, lianti si cate si mai cate substante care nu ar avea ce sa caute in farfurie. Castigul e dublu: din putina carne iese mult mezel iar termenul de garantie la parizerul actual din comert a ajuns la doua luni. Si acum 30-40 de ani se folosea in unele cazuri injectarea carnii cu o solutie de tip saramura, dar aceasta avea dublu scop: sararea carnii la interior, dar si fragezirea acesteia. Prin tratamentul termic care urma, carnurile saramurate “scapau” intre 20 si 40 la suta din surplusul de apa si sare. "Acum, carnurile sunt injectate cu saramura printr-un proces de malaxare, prin care saramura se fixeaza in produs, obtinand la suprafata o pelicula de protectie care nu mai da posibilitatea eliminarii partiale a saramurii folosite. In acest fel, produsul finit trage mai greu la cantar", povesteste femeia. Ce se uită, e faptul că pe piață nu erau nici carne, nici produse. (Mai multe, pe www.zhd.ro)

aflat

anterior
urmator

read

newsletter1

newsletter2