Stiri

143

Evoluția prețului cărnii de porc în China

autor

MeetMilk.ro

distribuie

(Autor: Cătălin Lăpuște) Prima jumatate a anului 2014 a produs pierderi semnificative crescatorilor de porc, cu preturi de vanzare situate mult sub costurile de productie.Ex: pretul de vanzare 10 RMB (5,1 RON)/ kg GV iar costul de productie mediu 12 RMB (6,1 RON)/kg GV. Scaderea pretului a survenit datorita unui varf de supraproductie dar si datorita preocuparii crescute a consumatorilor in ceea ce priveste siguranta alimentara, in contextul aparitiei unor focare de gripa aviara si a generalizarri perceptiei asupra animalelor de ferma. La aceasta situatie de piata, producatorii de porc au reactionat diferit: cei intrati de curand in industrie (2-3 ani) au semnalat momente de  panica stopand orice plan investitional si incercand solutii dramatice de redresare (inlocuirea managementului de productie, reducerea numarului de animale, etc); producatorii experimentati au acceptat aceasta faza ca fiind una fireasca, ca parte a unui ciclu de evolutie a pretului ce se desfasoara in industria de profil o data la 3 – 4 ani. Această ciclicitate este influenţată de faptul că, în momentele profitabile, investitorii sunt atraşi de sector şi investind, cresc numarul de animale - oferta, iar ca un mecanism invers proporţional preţul scade, uneori chiar sub costul de producţie generând pierderi şi forţând unele efective spre lichidare  - în acest moment cererea va excede oferta, iar preţul de vânzare va creşte iar  (vezi grafic). O faza similara s-a petrecut in August 2010 cand efectivul de scroafe a scazut la un nivel minim, cu 8,2% fata de efectivul inceputului de an. Desi la inceputul anului 2014 am asistat la un excedent al ofertei de porc de abator fata de cerere, din August 2013, efectivul de scroafe a inceput sa se reduca ajungand, in Aprilie 2014, la o scadere cumulata de 7,7%. La o populatie de 47 milioane scroafe, acest procent reprezinta o scadere de aproximativ 3,7 milioane scroafe ce se traduce printr-o subproductie de aproximativ 70 milioane porci de abator. Importurile din 2013 s-au situat in jurul a 583 000 t de carne si nu exista premise ca ele sa creasca semnificativ in acest an.  WH (Shuanghui) detine Smithfield si ar putea crea o punte de export catre China insa, datorita preturilor ce au atins un maxim istoric in prezent in SUA, se poate anticipa ca nu va avea loc o crestere importanta pe termen scurt/mediu. Considerand ca, in interiorul unui ciclu de prêt, ulterior fazei de scadere exista o faza latenta in care investitorii recupereaza pierderile si isi recapata increderea, se poate aprecia ca in urmatoarele 18 luni numarul de porci de abator sa nu creasca semnificativ iar evolutia pretului sa fie una pozitiva. In acest sens, spre finalul lunii Mai, s-a inregistrat o revenire a pretului, Departamentul de Stat pentru Agricultura indicand un prêt mediu de 13,3 RMB/kg GV (6,8 RON).  Aceasta crestere a fost influentata si de factori circumstantiali cum ar fi majorarea cererii pentru carnea de porc cu ocazia sarbatorii nationale “a Dragonului”  dar si  actiunea PED (Porcine Epidemic Diarrhea) asupra efectivelor de purcei din iarna, generand o reducere a numarului de animale abatorizabile, in prezent.

aflat

anterior
urmator

read

newsletter1

newsletter2