82

Englezii spun: True Blue, Dorset Blue!

autor

MeetMilk.ro

distribuie

Dorset Blue Vinney (sau Vinny), este pur și simplu venerată de locuitorii din Dorset, dar și de restul britanicilor, fiind mândri de produsul lor, deși, pentru unii e deliciu, iar pentru alții e dezastru. Dar, tocmai aceste extreme în percepție o individualizează, ca și când supușii Coroanei ar spune: ”Vedeți, noi suntem mai cu moț și atunci când nu vă place de noi!”

Făcută din lapte integral   Așadar, Blue Vinney este, după cum sugerează și numele, o brânză cu mucegai albastru. Dar, de ce, Dorset Blue Vinney, a cărei rețetă de fabricare a fost bătută în cuie în 1796 de asociația District Dairy, este atât de distinctivă? Păi, dacă e să ne luăm după documente, precum Camenbert-ul original, Dorset Blue Vinney este făcută din lapte integral, procedeu admis încă în West Dorset, după luarea aprobărilor de rigoare. În rest, în ultimii ani, fabricarea industrială a acestui sortiment a fost modificată, utilizându-se doar lapte degresat.   Localitatea de origine este Sturminster Newton, desigur, din comitatul Dorset. Este o brânză tare, sfărâmicioasă, iar "Vinney" este un termen local care denumește caracterul învechit ("vinew"), dar care mai înseamnă și ”a deveni mucegai”. O altă explicație a termenului, pe care o dau lingviștii, ar fi că "Vinny" este o corupție a cuvântului "veiny", referindu-se strict la ”venele” albastre care apar în procesul de maturare în tot corpul produsului. Dar, oricum s-ar traduce, este cert că Dorset Blue este o delicatețe care a început să fie găsită și în unele magazine cu finețuri, din România. Istoric, brânza era doar un produs derivat al pieței untului. Cum, la momentul dezvoltării transportului feroviar din Regatul Unit, costul transportului făcea laptele neprofitabil, fermierii din Dorset au preferat să transporte la piață doar unt, rămânând ca marile cantități de lapte degresat să fie transformate într-un cașcaval sfărâmicios.   Mică istorie a conflictelor Dorset Blue are însă și o istorie zbuciumată. Comercializarea ei din ce în ce mai agresivă a determinat producătorii de unt să reacționeze. Astfel, după cum relata presa vremii, în 1836, James Taylor, un fermier untar, a depus la Departamentul Regal pentru Agricultură o petiție în care cerea stoparea comercializării acestui produs în Lodra, pentru simplul motiv că ”este foarte, foarte bună, iar lumea nu mai cumpără altceva!”   Ceva mai târziu, prin 1863, arhiva poliției londoneze emitea ordinul de arestare a patru muncitori care au furat dintr-o magazie ”64 de chintale de Dorset, în valoare de 10 lire”. Tot arhivele poliției păstrează și arestarea unor londonezi care ”produceau Dorset falsificat, dar pe care îl vindeau cu denumirea de Real Dorset”.   În 1911, s-a iscat un scandal internațional, din cauza importurilor de înlocuitori de unt din Danemarca, știindu-se că la fabricarea brânzei Dorset Blue Vinny se admite, totuși, o anumită cantitate de grăsimi, care însă trebuie să provină exclusiv din unt. Acest scandal s-a dovedit benefic, în cele din urmă, în acel an standardizându-se odată pentru totdeauna modul de fabricare a acestui tip de brânză: ”Dorset Blue Vinny este un amestec obținut din lapte, unt, seu și diverse alte chimicale care trebuie să fie utilizate pentru a efectua o fuziune de succes"!   Declin și revenire Deși acest tip e brânză a fost sute de ani cât se poate de comun, în Dorset, cererea a scăzut constant, până în anul 1970, când producția a fost sistată aproape definitiv. Cu toate acestea, în anii 1980, Williams Barnes, proprietarul fermei Woodbridge, a reînviat vechea rețetă și, după o asiduă dar abilă campanie de promovare, dusă mai mult prin forțe proprii și abil condusă cu argumente care au făcut apel la măndria Leului britanic, apetitul englezilor pentru acest sortiment a revenit.   Mai mult decât atât, William Barnes a fost primul care a întreprins demersuri pentru ca, la nivel de Regat, și, mai apoi, la nivelul Uniunii Europene, să îi fie permis să își producă brânza din lapte nepasteurizat. Utilizarea acestui tip de lapte este considerată de unii ca fiind cât se poate de sănătoasă și, de alții, cât se poate de riscantă, din cauza potențialului de transfer al tuberculozei bovine, în cazul existenței unor animale bolnave, nedepistate. Desigur, Dorset Blue Vinney a primit statutul de Produs cu Denumire de Origine Protejată, fapt care a asigurat prosperitatea fermierilor din comitat.   O rețetă, două rețeteCremă picantă cu brânză DorsetIngrediente pentru două porții:  -150 gr. Dorset; -50 ml ulei de măsline extravirgin; -Un ardei semi-iute (cca 15-20 gr.) Mod de preparare  1-Se pune brânza în robot și se mixează până se fărâmițează fin. Se adaugă treptat uleiul, până se "leagă" brânza. Nu trebuie să faceți o cremă prea moale, ea trebuie să fie ușor tartinabilă, dar fermă, încât să stea pe cuțit. 2-Curățați ardeiul de semințe și cotoare. Tocați-l foarte mărunt. Adăugați jumătate din ardei peste brânză și mixeti cca 15 secunde. Adăugați restul de ardei și mixați scurt (2-3 secunde). Mod de servire Așezați brânza într-un bol, stropiți cu puțin ulei, iar, dacă doriți presărați puțin oregano. Compoziția este foarte apreciată lângă frigăruile de porc și bere sau vin roșu. Poftă bună!   Paste cu salvie și Dorset BlueIngrediente pentru două porții -500 de gr. de paste -15 frunze de salvie -2 căței usturoi -200 ml smântână dulce pentru gătit (15% grăsime) -50 gr Dorset Blue Vinney -1 lingură de unt -1 lingură de ulei -sare, piper negru, nucșoară Mod de preparare   Patele se fierb și se scot cu paleta într-un bol, se stropesc cu foarte puțin ulei, se amestecă. Într-o tigaie se încing untul și uleiul. Se adaugă frunzele de salvie și se prăjesc cam 2 minute la foc mic, până devin crocante. Se scot pe o farfurie, lăsând cinci frunze în tigaie. Se adaugă usturoiul curățat dar lăsat intreg, și smântâna. Se încălzește la foc mic timp de 3 minute (nu trebuie să fiarba, doar să fie fierbinte, ca să se infuzeze cu salvie și usturoi). Se condimentează cu sare, piper și un vârf de cutit de nucșoară. Se adaugă Dorset Blue Vinny răzuit și se amestecă până se topește. Se adaugă pastele și se amestecă bine. Mod de servire Se împarte în două farfurii calde, așezând deasupra frunze crocante de salvie. Dacă doriți puteți presăra Dorset Blue Vinny, mărunțit sau ras. Porțiile se servesc imediat. Poftă bună! (Cf. e-retete.ro)

aflat

anterior
urmator

read

newsletter1

newsletter2