Tehnologii

138

EFSA promovează noi tehnologii de evaluare a siguranței alimentare a nanoparticulelor

autor

MeetMilk.ro

distribuie

Un nou raport al partenerilor EFSA din proiectul NAMs4NANO propune un sistem de promovare a metodologiilor noi de abordare (NAM) pentru a evalua riscurile potențiale pentru siguranța alimentară ale nanoparticulelor.

Nanoparticule de argint

NAM se referă la o mare varietate de metode de testare și evaluare a substanțelor chimice care nu folosesc experimente pe animale sau oameni. Pe lângă înlocuirea treptată a testării pe animale, aceste metode pot contribui la îmbunătățirea evaluărilor de siguranță prin utilizarea modelelor care simulează mai bine condițiile la oameni.

NAM-urile pot fi efectuate în eprubete, vase de cultură sau folosind software. Abordările bazate pe NAM oferă un potențial mare pentru evaluarea siguranței nanotehnologiei, deoarece, în multe cazuri, metodele tradiționale nu pot fi adaptate cu ușurință pentru a aborda pericolele la scară nanometrică.

În special, utilizarea lor în primii pași ai unei evaluări a riscurilor poate minimiza necesitatea unor studii suplimentare pe animale.

Progresele în știință și tehnologie stimulează o avalanșă de aceste abordări, totuși puține dintre ele au fost validate conform standardelor internaționale pentru utilizare în evaluările de risc de reglementare.

Propunerea NAMs4NANO

Propunerea detaliază un cadru generic pentru un sistem de calificare. Aceasta include procesul general, criteriile de evaluare, descrierea metodei de testare și procedurile pentru a descrie configurația NAM, faza de aplicare și evaluare a acestuia.

De asemenea, abordează validitatea științifică: cum să-și demonstreze fiabilitatea și relevanța pentru un anumit context de utilizare.

Actualul raport are scopul de a stimula o discuție mai amplă între experți și părțile interesate implicate în nanotehnologie, siguranța alimentară și sănătatea publică. Comentariile sunt binevenite până la sfârșitul lunii decembrie 2024: [email protected] .

Partenerii EFSA

Raportul a fost elaborat de experți de la partenerii EFSA: Institutul Federal German pentru Evaluarea Riscurilor (BfR), Centrul Comun de Cercetare al Comisiei Europene, Agenția Franceză pentru Alimentație, Mediu și Sănătate și Siguranță Ocupațională, Institutul de Știință și Tehnologie din Luxemburg, Institutul Belgian pentru Sănătate - Sciensano, Institutul Național Olandez pentru Sănătate Publică și Mediu, Universitatea din Amsterdam, Istituto Superiore di Sanità italian - Institutul Național de Sănătate și Cercetare pentru Siguranța Alimentară Wageningen, parte a Universității și Cercetării Wageningen.

aflat

anterior

read

newsletter1

newsletter2