109

EFSA: Glifosfatul nu determină apariția cancerului

autor

MeetMilk.ro

distribuie

Agenția Europeană pentru Siguranța Alimentară (EFSA) a anuntat joi că glifosat (Glyphosate) – ingredientul activ folosit pentru a distruge buruienile este puțin probabil să provoace cancer la om. Cu toate acestea, EFSA propune sa se controleze conținutul acestui element în produsele alimentare.   Concluziile EFSA vor fi folosite de către Comisia Europeană pentru decizia de a prelungi sau nu perioada de aprobare curenta pentru glifosat, care se încheie la data de 31 decembrie a acestui an. Cu toate acestea, merită reamintit faptul că Agenția pentru Cercetare in Domeniul Cancerului (IARC), care face parte din OMS, a declarat în martie că erbicidul este „probabil cancerigen la om”. Prin urmare, grupurile de ecologisti au solicitat interdicția acestui ebicid. În paralel, unele companii și autorități încearcă să limiteze utilizarea acestui preparat. Jose Tarazona, reprezentant EFSA și seful sectiei de pesticide din Parma (Italia) a observat: „Am efectuat o evaluare completă, care să ia în considerare o varietate de noi cercetari si de date. A fost un proces exhaustiv. În ceea ce privește carcinogenitatea, este puțin probabil ca substanța sa fie cancerigenă”. Oamenii de știință EFSA, care au lucrat cu experți din statele membre ale Uniunii Europene, au declarat ca studiul lor este diferit de cel al IARC. Ei au lucrat numai cu glifosat, în timp ce IARC a evaluat un grup de substanțe chimice înrudite. Prin urmare, efectele toxice identificate de IARC pot fi asociate reacțiilor cu alte componente.   Cu toate acestea, ei au propus un dozaj al carui limită maximă zilnică în condiții de siguranță sa nu depaseasca 0,5 mg per kilogram de greutate corporală. Acest lucru înseamnă că o persoană cu o greutate de 80 kg ar putea mânca alimente care conțin 40 mg de glifosat pe zi de-a lungul intregii vieți, informează Green Report, citând surse EFSA.

aflat

anterior
urmator

read

newsletter1

newsletter2