Ferma

249

De ce etichetarea actuală privind bunăstarea animalelor nu este suficientă

autor

MeetMilk.ro

distribuie

În ceea ce privește bunăstarea animalelor, etichetarea produselor alimentare precum carnea, produsele lactate și ouăle nu ar trebui să se bazeze pe condițiile de creștere, ci pe o evaluare bazată pe indicatori științifici măsurați direct pe animale, se arată într-un raport de evaluare citat de DairyGlobal.

Etichetarea va fi armonizată

Un astfel de sistem ar trebui să țină seama nu numai de condițiile de viață ale animalelor care produc alimente, ci și de cele ale părinților lor, spune Anses, Agenția Franceză pentru Alimentație, Mediu și Sănătate și Siguranță Ocupațională.

Consumatorii sunt din ce în ce mai preocupați de condițiile de viață ale animalelor utilizate pentru producerea alimentelor de origine animală. Prin urmare, Anses publică orientări pentru etichetarea produselor de origine animală, în special în ceea ce privește bunăstarea animalelor de fermă. Implementarea acestei propuneri ar armoniza sistemele de etichetare actuale și viitoare, spune agenția.

Sistemele de etichetare concepute pentru a informa consumatorii cu privire la bunăstarea animalelor de la care se obțin alimente sunt în creștere în Europa. Cu toate acestea, criteriile utilizate variază foarte mult de la un sistem de etichetare la altul și provoacă un grad ridicat de confuzie pentru consumatori.

Uniunea Europeană intenționează să armonizeze etichetarea. Anses a efectuat astfel o expertiză pentru a stabili o bază științifică pentru etichetarea bunăstării animalelor, care poate fi propusă jucătorilor din sectorul zootehnic.

5 niveluri de bunăstare a animalelor

Agenția recomandă adoptarea unui sistem de 5 niveluri de bunăstare, de la cel mai înalt (A) la cel mai scăzut (E). Nivelul E corespunde exclusiv respectării cerințelor impuse de legislația europeană privind bunăstarea animalelor, fie în timpul creșterii, transportului sau sacrificării. Această clasificare, care este ușor de înțeles de către consumatori, ar trebui, de asemenea, să îi ajute pe producători să ia în considerare treptat mai bine bunăstarea animalelor.

Majoritatea etichetelor actuale privind bunăstarea animalelor iau în considerare doar metodele de creștere utilizate și mijloacele folosite pentru a le îmbunătăți, spune Anses. „Nu este suficient”, explică Julie Chiron, coordonator de expertiză, adăugând: „O fermă de găini ouătoare poate avea bibani, dar dacă găinile nu le folosesc pentru că nu sunt ușor accesibile, de exemplu, această caracteristică nu va contribui la bunăstare.”

Prin urmare, oamenii de știință din grupul de lucru Anses recomandă ca indicatorii să se concentreze în primul rând pe starea de bunăstare a animalului, adică să se bazeze pe măsurătorile efectuate pe animalul însuși. Acest sistem se bazează pe definiția bunăstării animalelor propusă de Anses în 2018: „Bunăstarea unui animal este starea sa mentală și fizică pozitivă legată de îndeplinirea nevoilor sale fiziologice și comportamentale și a așteptărilor sale. Această stare variază în funcție de percepția animalului asupra situației.”

Animale de reproducere

În plus, evaluarea bunăstării animalelor ar trebui să includă și fermele de reproducere și reproducere selectivă care sunt concepute pentru a îmbunătăți caracteristicile genetice și pentru a furniza animale de la care se obțin alimente. „În unele sectoare, animalele de reproducție sunt crescute în străinătate și se cunosc puține lucruri despre condițiile lor de viață”, explică Chiron.

„Acest criteriu va cere sectoarelor să se asigure că au aceste informații. Nu putem pretinde că un proces de producție respectă bunăstarea animalelor dacă nu știm nimic despre condițiile de viață ale generației anterioare, a cărei creștere este supusă unor constrângeri specifice, în special constrângeri de sănătate.”

„Lucrările efectuate se adresează în primul rând oamenilor de știință francezi și europeni și părților interesate care intenționează să dezvolte un cadru de referință pentru etichetarea bunăstării animalelor”, notează Florence Étoré, care conduce unitatea responsabilă cu evaluarea riscurilor asociate cu sănătatea animală. și bunăstare.

„Acest cadru va trebui adaptat fiecărui sector sau categorie de animale în cauză și dezvoltat în comun cu diferiții actori din acest sector: profesioniști în zootehnie, asociații de protecție a animalelor și oameni de știință.”

Cadrul trebuie să fie, de asemenea, accesibil și transparent, astfel încât consumatorii să poată fi informați cu privire la indicatorii utilizați pentru a evalua bunăstarea animalelor și pentru a obține un punctaj general.

aflat

anterior
urmator

read

newsletter1

newsletter2