Tehnologii

483

De ce continuă să crească prețul untului?

autor

MeetMilk.ro

distribuie

Prețul untului a crescut constant în ultimii ani, cu o creștere de 18,5% de la an la an înregistrată pe piața angro din UE între 2023 și 2024. Dar de ce se întâmplă acest lucru? Și este o tendință permanentă? Iată o analiză efectuată de DairyReporter.

De ce este prețul untului atât de mare?

Indiferent dacă este întins cu generozitate pe pâine prăjită sau copt într-o prăjitură, untul este un ingredient de bază în multe bucătării din întreaga lume. Dar în ultimii ani s-a înregistrat o creștere vizibilă și susținută a costului untului.

Potrivit Consiliului de Dezvoltare a Agriculturii și Horticulturii (AHDB), prețurile untului în UE au fost „în creștere cu 2,4% de la o lună la lună și au înregistrat o creștere semnificativă de 18,5% față de an”, între 2023 și 2024. Deci, de ce a crescut prețul untului în ultimii ani și această tendință este aici pentru a rămâne?

Creșterea prețului untului din ultimii ani a fost rezultatul mai multor factori care afectează industria lactatelor, primul dintre aceștia fiind politic.

„Vârfurile și minimele pe piețele de mărfuri, cum ar fi produsele lactate și într-o categorie precum untul, nu sunt neobișnuite, dar volatilitatea s-a definit cu siguranță ca o caracteristică majoră a ultimilor patru sau cinci ani”, Margaret Butler, manager de sector pentru ingrediente lactate la Irish Food. Board, Bord Bia, a declarat pentru FoodNavigator.

„Piața produselor lactate a fost într-o plimbare oarecum într-un rollercoaster în ultimii doi ani și ceva”, este de acord David Swales, șeful departamentului de informații despre piața animalelor la AHDB. „Acest lucru a fost declanșat de războiul din Ucraina. De la începutul războiului, am văzut o creștere uriașă a prețurilor la energie și prețurile la îngrășăminte.

Aceste costuri crescute pentru fermieri, procesatorii de lactate și comercianții cu amănuntul au fost resimțite în cele din urmă de consumatori în ceea ce privește costul produselor, inclusiv al untului.

În plus, fenomenele meteorologice extreme au afectat industria produselor lactate. În 2020, seceta a afectat țări din Europa. Acest lucru a condus la o reducere a ierbii pe care o pot mânca vacile de lapte.

„Am avut o vară foarte uscată în 2020”, a spus Swales pentru FoodNavigator. „De obicei, vacile ies la pășunat primăvara și vara, dar era atât de uscat încât iarba nu creștea, așa că fermierii au trebuit să-și hrănească vacile cu siloz din anii precedenți și apoi să cumpere hrană suplimentară pentru a-și hrăni animalele.”

O furtună perfectă

Această furtună perfectă de schimbări politice și de mediu a dus la îngrijorarea procesatorilor de lactate că fermierii de lactate ar reduce producția de lapte, deoarece pur și simplu nu era profitabil pentru ei să mențină sau să crească nivelurile de producție.

„Piața a răspuns la aceste schimbări, iar prețul laptelui a crescut pentru a încuraja fermierii să producă mai mult lapte”, explică Swales. „Atunci untul, brânza și alte mărfuri trebuie să crească prețul pentru ca procesatorii să își poată menține profitabilitatea.”

Pe lângă acești factori de mediu și politici, mulți oameni din industria lactatelor cred că untul primește recunoașterea pe care o merită ca produs de înaltă calitate.

„Grăsimea din lapte și untul și-au recâștigat recunoașterea valorii sale nutritive de ceva timp”, a declarat Alexander Anton, secretarul general al Asociației Europene a Produselor de Lactate, pentru FoodNavigator. „Untul este și a fost întotdeauna un produs de lux din punct de vedere al calității, al gustului și al nutriției. Astăzi este un produs de lux accesibil „în fiecare zi” în Europa și în mari părți ale lumii.”

„Produsul meu preferat de lapte este untul. O bucată de unt întinsă peste o felie proaspătă de pâine brună este una dintre plăcerile simple ale vieții”, a declarat Phil Hogan, fost comisar european pentru agricultură și comerț.

Va continua să crească prețul untului?

„Avem o indicație timpurie a costului viitor al untului pentru consumatori analizând piața angro”, explică Swales. „Prețul untului pe piața angro a scăzut înapoi și acum se stabilizeaza.”

Cu toate acestea, am văzut din nou vreme extremă sub formă de precipitații abundente care au dus la inundații în multe țări europene. Acest lucru a însemnat că fermierii de lactate nu pot să-și pășească vacile afară, deoarece pământul este prea umed și vacile ar deteriora efectiv câmpurile.

Ca urmare a acestui fapt, fermierii pierd un timp cunoscut de fermierii de lactate drept „buhul”. Fluxul este o perioadă de producție maximă de lapte în care vacile sunt în mod obișnuit afară la pășunat pe câmp, câștigând multă energie din iarbă și producând mult lapte. Prin urmare, fermierii așteaptă să vadă cât lapte primesc în acest an.

„Dacă vremea umedă a afectat producția, atunci probabil că va crește prețurile, dar în acest moment ne așteptăm la aceeași cantitate de lapte ca anul trecut, așa că este stabil”, spune Swales. „Dar în ultimele trei luni piețele au fost bine echilibrate, mișcându-se în linie dreaptă și sunt în jos pe locul în care eram acum un an. În ceea ce privește prețurile cu amănuntul, nu văd prea multă presiune în creștere.”

Această analiză va veni ca o veste binevenită pentru consumatorii care au văzut bugetele întinse în timpul crizei costului vieții. Cu toate acestea, dacă cererea de produse lactate crește, atunci prețul poate crește din nou.

„Ne aflăm probabil într-o perioadă de platou pentru producția de lapte, cu siguranță din perspectivă europeană„Dacă cererea se susține sau crește într-adevăr, ar trebui să se deducă faptul că prețurile mărfurilor se vor menține sau vor crește în tandem pentru a satisface cererea dintr-un bazin de lapte care este puțin probabil să înregistreze aprecieri majore”.

Alții cred că prețul untului va rămâne mai ridicat, indiferent de cerere și ofertă, considerând că acesta este un preț mai exact.

„Nu avem un glob de cristal”, spune Anton de la Asociația Europeană a Produselor de Lactate, „dar toți analiștii și perspectivele indică faptul că untul va continua să fie tranzacționat la valoarea sa reală – piața futures arată rezistența prețului pieței de astăzi pentru lunile viitoare.”

Cererea de unt va crește în toată Europa

„Consumatorii sunt foarte sensibili la preț în acest moment, odată cu criza costului vieții și în ceea ce privește prețul pe kilogram, untul este mai scump decât destul de multe alternative în spațiul margarinei, așa că există un grad de schimbare a consumatorului. ”, spune Swales de la AHDB.

Cu toate acestea, mulți consumatori au continuat să cumpere unt pentru gustul său superior, precum și pentru faptul că este un ingredient natural, spre deosebire de alternativele mai procesate, precum margarina.

În plus, atunci când este consumat cu moderație, untul oferă multiple beneficii pentru sănătate. Este o sursă bună de vitamina A, care susține dezvoltarea fizică și funcția imunitară, și conține, de asemenea, butirat, un acid gras, care susține sănătatea intestinului.

„Am văzut importanța tot mai mare pe care consumatorii o acordă sănătății”, explică Swales. „Ceea ce vedem este un mare impuls pentru naturalețe și împotriva alimentelor ultraprocesate.” (Foto: Dreamstime) 

aflat

anterior
urmator

read

newsletter1

newsletter2