Fermele au în dotare o mulțime de echipamente și cea mai mare parte a lor folosește energie. În unele cazuri, creșterea eficienței este asigurată de un singur echipament sau o singură operațiune, rezultând economii semnificative de energie. În alte situații, mici îmbunătățiri pot adăuga reduceri semnificative ale consumului de energie și costuri de exploatare. Mici ajustări, mari economii În agricultura de teren, utilizarea de combustibil lichid este consistentă. De asemenea, este nevoie de electricitate pentru motoarele electrice. Pentru reducerea consumurilor, deci, a cheltuielilor, specialiștii de la Dairy Farm Energy Management Guide, Southern California Edison, recomandă luarea următoarelor măsuri:
Ajustări simple, cum ar fi păstrarea pneurilor tractorului umflate în mod corespunzător, îmbunătesc eficiența tracțiunii. Înlocuirea filtrelor de aer și spălarea injectoarelor pot reduce, de asemenea, consumul de combustibil. Pentru motoarele care echipează generatoarele electrice, aceleași practici pot îmbunătăți în mod semnificativ funcționarea echipamentelor și eficiența energetică. Dar, nu trebuie omise nici următoarele operațiuni de mentenanță:
Energia electrică, baza fermei de lapte Fermele de lapte se bazează foarte mult pe energia electrică. Cea mai mare parte a ei este utilizată pentru colectarea și răcirea laptelui, încălzirea apei, iluminat și ventilație. Însă, instalarea unui variator de viteză pentru pompele de vid și senzori de vid, pentru a asigura regimul optim de lucru al pompelor de vid, utilizate la muls, poate reduce cheltuielile pentru aceste operațiuni cu 50, până la 80 %. Utilizarea de refrigeratoare lamelare (schimbătoare de căldură simple, care transferă căldura de la laptele cald, la conductele de apă rece la bine), economisesc energie și oferă apă caldă pentru fermă. Însă fermierii folosesc o mare varietate de sisteme de refrigerare pentru a prelungi durata de depozitare a materialelor perisabile. Astfel, îmbunătățirea eficienței energetice a sistemelor de refrigerare poate duce la economii semnificative. Acest lucru poate fi realizat prin:
De asemenea, producătorii de produse lactate se bazează foarte mult pe echipamentele de refrigerare care, se știe, sunt mari consumatoare de energie. Sistemele de refrigerare cu compresoare scroll sunt cu 15%-20% mai eficiente, decât sistemele tradiționale, cu piston. Aceste compresoare pot fi folosite pentru răcirea laptelui sau pentru condiționarea spațiilor, cum ar fi cele de tip ”walk-in cooler”. Auditul energetic, necesar în cazul investițiilor În plus, față de echipamentele de refrigerare de înaltă tehnologie, este disponibilă o serie întreagă de tehnologii suplimentare de refrigerare, cum ar fi schimbătoarele de căldură cu plăci, care pot fi folosite pentru prerăcirea laptelui înainte de a intra în rezervorul vrac. Unitățile de recuperare a căldurii pot ”descărca de gestiune” echipamentele de refrigerare, pentru a asigura necesarul suplimentar de încălzire a apei, acest lucru determinând și o creștere a eficienței sistemului de refrigerare. O unitate de recuperare de caldură și refrigerare (RHR), constă dintr-un rezervor de stocare a apei și un schimbător de căldură. Schimbătorul de căldură poate fi separat de rezervorul de apă sau de mantaua situată la partea exterioară a rezervorului de stocare, fiind acoperit cu izolație. Agentul frigorific din interiorul carcasei rezervorului de stocare este răcit în timp ce apa din rezervor este încălzită. În funcție de condițiile de mediu, economiile de energie vor fi consistente. Echipamentele frigorifice eficiente energetic și tehnologiile adecvate, pot reduce cheltuielile, îmbunătățind productivitatea. Profitabilitatea maximă este posibilă numai în cazul în care echipamentul este de încredere și funcționează eficient. De aceea, fermierii ar trebui să investească într-un audit energetic, pentru a determina precis eventualele investiții în echipamente.