Stiri

122

Campania Taie TVA la Carne a fost lansată oficial

autor

MeetMilk.ro

distribuie

Azi, la sediul ProAgro din Capitală, a avut loc o conferință de presă prilejuită de lansarea oficială a campaniei ”Taie TVA la carne”. La eveniment au participat: Doamna Eugenia Cărăgui-Președinte ARC, domnii Alexandru Jurconi-Președinte ProAgro, Sorin Minea-Președinte Romalimenta, Ioan Ladosi-Presedinte APCPR, Aurel Popescu-Președinte Rompan, Radu Timiș-Vicepreședinte ARC, Ovidiu Dușleag-Vicepreședinte ARC, Ștefan Pădure-Director Executiv ARC.   Îm prezentarea acțiunii care se va derula până în clipa în care guvernul va accepta reducerea TVA la carne și produse din carne, de la 24 %, la 5 %, cât solicită oamenii de afaceri din sector, toți cei de mai sus au subliniat faptul că actualul nivel de impozitare este ”toxic”.     Răspunzând întrebării noastre, referitor la modul de acțiune al asociațiilor din domeniu, ca răspuns la declarațiile de ulim moment ale doamnei Ministru al Finantelor, Ioana Petrescu: ”Reducerea TVA la carne și produse din carne este avută în vedere pentru anul 2016”, și a premierului Victor Ponta: ”Atunci când România va avea o creștere economică de 3 % pe an”, Sorin Minea a propus trei direcții de acțiune: ”1-Să fim neliniștiți, 2-Să decretăm zilele de sâmbătă și duminică drept Zile ale Evaziunii și, 3-Să ne împuscăm, pentru ca România să devină doar țară de consum”.   Tot azi, a fost lansat si site-ul www.taietva.ro, pe care, deliciul celor care vor intra, il va face jocul online ~Macelareste TVA-ul la carne!   Dar, iată prezentat pe larg, programul campaniei:   Schimbările pe care le va aduce reducerea TVA pentru carne și produsele din carne:

  1. Carnea și produsele din carne se vor ieftini
  2. Producătorii cinstiți vor fi protejați
  3. Evaziunea fiscală va fi descurajată.

România are șansa să ajungă, în sfârșit, la un nivel de trai comparabil cu cel din alte state ale Europei.  REDUCEREA TVA LA CARNE ȘI LA PRODUSELE DIN CARNE este o soluție firească și civilizată pe care confrații noștri europeni au adoptat-o cu ani în urmă.  (ANEXA 1) În schimb, România se numără printre țările cu cel mai mare TVA la carne din Europa. Doar în Danemarca TVA este mai mare decât la noi, respectiv 25%. Un venit mic, ca cel din țara noastră, și un TVA disproporționat nu pot duce decât la o putere de cumpărare mică și, deci, un nivel de trai scăzut. În Uniunea Europeană, România se află la coada clasamentului privind veniturile, cu un salariu mediu de 395 de euro, care, prin comparație cu cel din Marea Britanie, spre exemplu, este de 6 ori mai mic. (ANEXA 2) Un calcul simplu arată că dacă un român cu un salariu mediu net ar cheltui toți banii pe care îi câștigă pe mâncare, și-ar permite să cumpere 16 coșuri de alimente de bază lunar (pâine, cartofi, carne, fructe, lapte ș.a.), pe când un polo­nez își permite să cumpere 25, iar un britanic aproape 50. (ANEXA 3) De exemplu, un român plătește 4,11 euro pentru un kilogram de carne de piept de pui dezosat, faţă de 3,80 de euro, cât plătește un polonez. (sursa: Numbeo.com) Este de înțeles. Polonezii plătesc un TVA de doar 5% la carne și preparatele din carne, faţă de 24%, cât plătim noi. În același timp, diferența atât de mare între TVA de la noi și TVA de la vecinii noștri europeni slăbește considerabil competitivitatea producătorilor români. Lucrul acesta a fost dovedit la începutul anului, atunci când în Ungaria a fost micșorată cota TVA pentru carnea de porc de la 27% la 5%. Așa cum era și normal, marii procesatori din vestul țării au început să cumpere carne de peste graniță, pentru că este mai ieftină. Crescătorii din zonă, care sunt acum amenințați de faliment, așteaptă ca statul să ia măsuri pentru ameliorarea situației. O reducerea a TVA pentru carne și produsele din carne este și o bună soluție de luptă împotriva evaziunii fiscale, care în prezent depășește 450 de milioane de euro. După o privire de ansamblu asupra situaţiei din anii trecuţi, vedem că evaziunea fiscală este întotdeauna influenţată în mod direct de fluctuaţia taxelor. De fiecare dată când TVA-ul a fost mărit, a înflorit şi evaziunea pe această taxă. În 1998, TVA creşte de la 18 la 22%, iar evaziunea pe TVA creşte de la 4,4 la sută din PIB la 8,9%. În 2010, TVA creşte de la 19 la 24 % evaziunea creşte de la 8,0 la sută din PIB la 9,6 %. În mod asemănător, atunci când valoarea TVA a fost redusă, s-a constatat o scădere a evaziunii fiscale. În anul 2000, taxa pe valoarea adăugată a fost micşorată de la 22% la 19%. Evaziunea pe această taxă a plonjat de la 8,1% din PIB la 5,3% din PIB.

***

Ce știe românul că înseamnă TVA  de 24% pentru carne și pentru produsele din carne: statul mănâncă un sfert din porția lui. Ce nu știe românul:

  1. Prețurile la carne și la produsele din carne din România sunt printre cele mai mari din Europa.
  2. Este „încurajat” să cumpere produse mai ieftine, de proveniență îndoielnică.
  3. TVA-ul nu este fix! România are 3 cote de TVA: De 24%, de 9% și de 5%. TVA-ul redus se aplică în domenii precum turismul și editarea de cărți, reviste și manuale. Oare alimentația sănătoasă și echilibrată nu este o prioritate?!
  4. Din septembrie 2013, TVA-ul la pâine și celelalte produse de panificație a fost redus de la 24, la 9%. Deci se poate!
  5. Ce știe STATUL că înseamnă TVA-ul de 24% pentru carne și pentru produsele din carne: venituri anuale de 400 de milioane de euro la bugetul statului.
  6. Ce NU știe STATUL:
  7. TVA-ul de 24% încurajează și îmbogățește evazioniștii:  Statul pierde peste 450 de milioane de euro în fiecare an, din cauza evaziunii fiscale la carne și la produsele din carne.
  8. Producătorii cinstiți de carne și de preparate din carne abia mai supraviețuiesc într-un mediu sufocat de importuri masive și producători fantomă care nu au plătit și nu vor plăti niciodată vreo taxă la stat. Cu alte cuvinte – Statul pierde.
  9. TVA-ul de 24% forțează România să considere carnea și produsele din carne un lux! Românul cumpără mai puțin și mai rar. În termeni economici:  consum redus, fond redus de colectare a TVA-ului. În termeni generali: Statul pierde.
  10. TVA-ul de 24% îmbolnăvește România! Un evazionist nu e doar evazionist... ci și pericol public. Nu numai că nu plătește niciun fel de taxe, dar nici nu este supus la niciun fel de control. Produsele sale, importate sau nu, sunt expirate, reambalate și puse în frigiderul românilor. O populație sănătoasă înseamnă și o populație activă. Altfel, Statul NE pierde.
  11. TVA-ul redus la carne și la preparatele din carne reduce evaziunea fiscală, descurajează importatorii, încurajează producătorii autohtoni, crește consumul, îmbunătățește starea de sănătate a românilor. Statul CÂȘTIGĂ, CÂȘTIGĂ, CÂȘTIGĂ...

aflat

anterior
urmator

read

newsletter1

newsletter2