Stiri

220

Agricultura Americii de Sud în secolul XIX

autor

MeetMilk.ro

distribuie

În momentul de față, state precum Brazilia sau Argentina fac legea în multe domenii ale comerțului mondial cu produse agroalimentare. Care au fost însă premizele acestui statut? O imagine a agriculturii secolului XIX a Americii de Sud ne este oferită de Encyclopedia Britannica, din care vă prezentăm următoarele extrase.

Moștenirea colonialismului iberic

Acest cadru, al moștenirii coloniale iberice, prin implicațiile sale socio-culturale de bază, cu toate ambivalențele și contradicțiile sale inerente, a exercitat un impact profund și durabil asupra politicilor, economiei și socialului în structura noilor națiuni sud-americane. Abia după multe decenii, impactul a fost estompat de acțiunea altor influențe externe.

Deși organizarea politică a națiunilor independente din America de Sud a fost în mare parte modelată după modelele franceze și americane, cultura politică, valorile, atitudinile și comportamentul, în special în secolul al XIX-lea, au fost într-o măsură considerabilă reflectarea politicii iberice politică.

Factori economici și sociali

În economie, se observă o continuitate similară. America de Sud Colonială a fost un producător de materii prime (metale prețioase și culturi tropicale), și o piață pentru producătorii europeni, în cea mai mare parte, spanioli. Producția locală a fost descurajată, iar restul economiei, bazată mai ales pe agricultura de subzistență și pe o anumită producție artizanală pentru consumul local de clasă inferioară, a contribuit la surplusul care a dus la susținerea administrației coloniale locale și a stratului superior al societății coloniale, precum și trezoreria regală spaniolă (sau în Brazilia, portugheză).

După independență, acest cadru economic a continuat să existe sub forma economiei de export primare, care a predominat în regiune până în anii 1930 și care rămâne și astăzi o parte esențială a acestuia. Același proces care poate fi observat în ceea ce privește organizarea și stratificarea socială a fost strâns legat, atât în ​​perioada colonială, cât și ulterior, de sistemul de deținere a pământului și de tiparul relațiilor de muncă. Marea proprietate funciară („latifundio”), hacienda (numită fazenda în Brazilia), a fost una dintre pietrele de temelie ale societății coloniale.

Importanța latifundiilor

Hacienda a devenit o unitate productivă autonomă, autosuficientă, cu marele latifundiar sau hacendado, care exercită în general autoritate absolută, protectoare, apăsătoare sau ambele, asupra tuturor grupurilor care trăiesc la hacienda. Acestea includeau propria familie, precum și numeroșii slujitori, iobagi și sclavi care furnizau muncă pentru activitățile agricole, artizanale și alte activități. Relațiile de muncă stabilite în epoca colonială reflectau, de asemenea, atitudinile contradictorii ale stăpânirii iberice.

Encomienda (care însemna să încredințeze un număr de indieni unui spaniol), a fost teoretic stabilită ca o instituție pentru protecția populației indigene și pentru convertirea ei la credința creștină. De fapt, însă, a devenit un mijloc de reducere a indienilor la sclavia iobăgiei. Acesta a fost un factor important în abolirea encomienda și a instituțiilor similare, dar aceleași relații semifeudale au fost reproduse în hacienda și au continuat sub diferite forme parțial modernizate sau transformate până în secolul al XIX-lea.

În anumite zone, aceste relații nu au dispărut decât în ​​prima jumătate a secolului al XX-lea, când schimbările sociale din zonele rurale au început să capete impuls. Ierarhiile de clasă coloniale au avut o influență profundă asupra viitoarelor națiuni independente.

Drumul spre eșecul construcțiilor politice moderne

Această structură socială moștenită (sclavi, africani liberi, indieni, mestizii, creoli și spanioli europeni), a dus la eșecul creării unui sistem politic modern, viabil, în noile națiuni. În plus, rolul economic central, jucat de exporturile de materii prime,  nu numai că a întărit latifundium-ul (sistemul de proprietate terestră), a menținut dependența economică și vulnerabilitatea și a oferit un obstacol în calea industrializării, dar a determinat și forme de relații sociale care, la rândul lor, tindeau să se perpetueze structura socială arhaică.

Odată cu independența coloniilor spaniole la începutul secolului al XIX-lea, ultimele restricții spaniole asupra comerțului și întreprinderilor locale au fost eliminate. Libertatea de a exporta pe piețele mondiale a ajutat expansiunea sau agricultura, chiar dacă conflictele facționale au împiedicat productivitatea.

Construcția drumurilor a progresat. Și după 1850 au fost construite căi ferate din multe puncte de coastă în interior, de obicei cu asistență britanică și de altă natură. Grâul și pieile din Argentina au fost vândute în cantitate uriașă către Europa. Cafeaua a fost introdusă în Sao Paulo și în câteva decenii a câștigat pentru Brazilia preeminența în acea bază care a menținut-o ulterior. Cacao a devenit important în Ecuador, Brazilia și Venezuela. Imigrația a fost promovată activ și a atins un volum considerabil în țările atlantice.

Vestul, rămas în urmă

Agricultura de pe coasta de vest a arătat o expansiune mai mică, din cauza îndepărtării și a exiguității terenurilor arabile. În nici o parte a Americii de Sud independența nu a adus ruperea vastelor moșii funciare și, în consecință, agricultura nu a avut nici stimulul de proprietate difuză. Un câștig compensatoriu în Peru a fost exploatarea guanoului pe insulele Chincha și în Chile, exportul de azotat natural din deșertul Atacama.

Sosirea producătorilor din Europa la costuri mai mici decât în ​​zilele coloniale nu a fost favorabilă dezvoltării industriale sud-americane, mai ales că puterea motrice, instruirea industrială și capitalul local nu erau disponibile. Cu toate acestea, industriile simple s-au răspândit: fabricile de textile s-au multiplicat foarte mult; au fost prelucrate cerealele, zahărul și pielea, iar producția de îmbrăcăminte, mobilier, încălțăminte, săpun, ceramică și băuturi a fost pretutindeni mărită.

Zeci de ani înainte de Primul Război Mondial au adus o nouă dezvoltare: cauciucul natural în bazinul Amazonului, bananele din Caraibe, nitratul și cuprul din Chile și regiunea La Plata construiesc fabrici mari de ambalare și au transportat carne răcită în Europa. Schimbări sociale și politice Argentina, Buenos Aires, Huelga de Inquilinos.

Expansiunea economică creată de o cerere tot mai mare de exporturi primare, noile servicii necesare ca urmare a acestei extinderi și rolul tot mai mare de centralizare și coordonare a statului au ajutat transformarea societății urbane sud-americane, în special în orașele mai mari, și a dus la apariția unei clase medii urbane și la începutul unei clase muncitoare urbane moderne.

aflat

anterior
urmator

read

newsletter1

newsletter2