111

Acțiuni ANSVSA în prevenția bolilor la animalele de fermă

autor

MeetMilk.ro

distribuie

Prioritatea serviciilor sanitare veterinare de stat şi private, sun coordonarea ANSVSA, o constituie implementarea legislaţiei UE, transpusă în legislaţia naţională, a Programului de Guvernare, prin promovarea politicilor naţionale in domeniul sanitar-veterinar, ca strategii pentru apărarea sănătaţii animalelor, sănătate publică, protecţia şi bunăstarea animalelor, protecţia mediului, siguranţa alimentelor şi monitorizarea crescătorilor de animale şi a operatorilor din industria alimentară şi nu în ultimul rând protejarea consumatorilor de aceste bunuri, se arată într-un comunicat al Colegiului Medicilor Veterinari Judeţul Sibiu.   Potrivit documentului, statul oferă suport pentru desfăşurarea în condiţii optime a activităţii în domeniul sanitar-veterinar prin asigurarea cadrului instituţional şi juridic, a resurselor financiare şi a bazei tehnico materiale necesare. Prin acest spijin financiar sunt asigurate premisele implementării operative şi eficiente a măsurilor specifice fiecărui program naţional şi judeţean de prevenire şi combatere a unor boli transmisibile grave, asigurând crescătorilor de animale şi păsări, creşterea de efective sănătoase cu un potenţial de producţie ridicat şi implicit de venituri substanţiale prin valorificarea de animale şi păsări vii sau produse obţinute de la acestea.   Pentru situaţiile cu risc epidemiologic major, cu implicaţii pentru sănătatea publică şi economia naţională, precum şi în spaţiul intracomunitar determinat de apariţia unei pandemii, epidemii şi boli transfrontaliere, organismele de specialitate din cadrul Uniunii Europene asigură fonduri prin cofinanţarea monitorizării, prevenirii şi combaterii unor boli transmisibile, în baza Deciziei C. E. nr. 870 / 2011. Direcţia Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor în colaborare cu Colegiului Medicilor Veterinari al judeţului Sibiu, asigură prin medicii veterinari care activează în sectorul de stat şi prin medicii veterinar cu liberă practică, pe care îi coordonează, o gamă largă de servicii de specialitate, conforme legislaţiei europene şi naţionale, în beneficiul celor care investesc în creşterea animalelor şi în domeniul procesării, depozitării şi comercializării produselor de origine animală, acţiuni aprobate prin Programul strategic de supraveghere, prevenire şi combatere a bolilor la animale, a celor transmisibile la om, protecţia animalelor şi a mediului, siguranţa alimentelor destinate consumului uman, pentru anul 2016, prin:   În domeniul asigurării bazei tehnico – materiale şi umane:- Implementarea şi menţinerea unei structuri organizatorice, conform O.U.G. nr. 42 / 2014 şi Legea 160 / 1998, cu modificările şi complectările ulterioare, ca principalul instrument în realizarea obiectivelor prestabilite.  - Implementarea bunelor practici prin preluarea unor noi modele din domeniul managementului strategic şi de gestiune a resurselor umane, prin recrutare, selecţie, promovare, motivare, formare şi evaluare. - Perfecţionarea şi dotarea personalului din instituţia judeţeană sau din teritoriu cu logistica necesară, instruirea acestora care să permită  o mai bună rezolvarea a atribuţiilor specifice sau alte sarcini în care sunt implicaţi.  - Optimizarea activităţii serviciilor de specialitate pentru emiterea documentelor de autorizare, înregistrare sau alte documente solicitate de persoane fizice sau juridice, cu încadrare în termenul legal de soluţionare, având ca efect reducerea termenului de eliberare a documentelor. - Îmbunătăţirea sistemului de inspecţii şi control în domeniul creşterii animalelor şi a siguranţei lanţului alimentar, prin promovarea unui sistem de informare, educare şi consultanţă de specialitate a operatorilor economici, care să genereze creşterea calităţii activităţiilor şi a serviciilor acestora.   - Implementarea unei abordări eficiente în privinţa comunicării directe sau în mass-media locale şi centrale, prin punerea la dispoziţia publicului a informaţiilor de interes general, a actelor normative componente a legislaţiei specifice, a programelor şi a strategiilor propuse de autoritatea veterinară. - Sprijinirea constantă a autorităţilor publice locale în vederea îmbunătăţirii stării de sănătate a populaţiei şi a animalelor, în promovarea produselor tradiţionale şi sprijin în implementarea proiectelor de dezvoltare locală. - Comunicare şi colaborare cu Instituţia Prefectului, cu Consiliul Judeţean Sibiu, cu D.A.J Sibiu, I.P.J Sibiu, I.S.U. Sibiu, D.S.P Sibiu, A.J.V.P Sibiu, C.P.C Sibiu cu alte autorităţi locale, asociaţii profesionale şi alte organizaţii civice, având drept scop integrarea activităţii sanitare veterinare în ansamblul dezvoltării economice şi sociale a judeţului Sibiu. - Perfecţionarea permanentă a personalului sanitar-veterinar, prin participare la pregătiri profesionale de profil, instruiri la nivel central şi local, la conferinţe şi simpozioane etc.Acţiuni în domeniul sănătăţii şi bunăstării animalelor- Efectuarea operaţiunilor de supraveghere, prevenirea şi combatere a bolilor transmisibile la animale şi de la animale la om, prin acţiuni de supraveghere clinică a bolilor, vaccinări imunoprofilactice, tratamente profilactice şi curative antiparazitare şi examene de laborator, conform programelor şi a graficelor stabilite.  - Aplicarea criteriile de calificare a statusului de sănătate a efectivelor de bovine în relaţie cu tuberculoza, leucoza enzootică, bruceloza, encefalitele spongiforme la bovine şi scrapia la ovine, prin operaţiuni specifice, prelevări de probe şi examene de laborator; - Implementarea normelor sanitare veterinare privind protecţia şi bunăstarea animalelor de fermă şi din exploataţiile individuale. prin evaluări şi controale programate; - Monitorizarea implementării O.U.G nr. 23 şi a Ordinului 40 / 2010, modificat cu Ordinmul 28 / 2011, privind activitatea de identificare şi înregistrare a animalelor, precum şi efectuarea corecţiilor ce se impun pentru o mai bună gestionare a bazei de date. - Monitorizarea circulaţiei animalelor, a produselor şi subproduselor de origine animală, notificarea şi certificarea internă şi internaţională, în condiţiile legii. - Monitorizarea focarelor de boală declarate, eliminarea operativă a animalelor bolnave, executarea dezinfecţiilor şi a altor acţiuni specifice în vederea stingerii focarelor respective.  - Monitorizarea şi controlul respectării legislaţiei privind utilizarea medicamentele şi furajele medicamentate, precum şi a circulaţiei acestora.Acţiuni în domeniul igienei şi siguranţei lanţului alimentar ale ANSVSA- Reactualizarea bazei de date prin identificarea tuturor obiectivelor autorizate / înregistrate şi funcţionale pe raza judeţului. Evaluarea, în vederea înregistrării sanitare veterinare pentru funcţionare a unităţilor de profil, care solicită acest lucru. - Implementarea legislaţiei comunitare privind clasificarea unităţilor de industrie alimentară în baza analizei de risc, a obiectivelor identificate, în conformitate cu activităţile lor specifice, prin evaluari anuale, încadrarea în categoria de risc şi monitorizarea progreselor acestora.  - Monitorizarea implementatrii H.A.C.C.P (Analiza Riscurilor şi Punctelor Critice de Control) şi auditarea programelor implementate. -  Efectuarea de controale şi inspecţii planificate, corelate cu gradul de risc a unităţiilor, stabilit în urma evaluării şi luarea de măsuri corective, urmărindu-se: •    monitorizarea exploataţilor de animale, care furnizează materii prime pentru unităţile de procesare;  •    îndeplinirea condiţiilor generale de funcţionare şi de igienă a unităţilor de profil;  •    asigurarea condiţiilor optime la recepţie, la procesare, depozitare, expunere şi desfacere a materiilor prime şi a produselor finite; •    existenţa documentelor care atestă originea (trasabilitatea), cantitatea, calitatea produselor şi efectuarea acţiuniilo D.D.D;  •    etichetarea produselor, cu informarea corectă privind componentele acestora; - Supravegherea prin analize de laborator a calităţii şi salubrităţii, materiilor prime, produse culinare, produse finite, din probe afluite pentru examene fizico-chimice, microbiologice, pentru determinarea aditivilor contaminanţi şi pesticide, monitorizarea alimentelor care conţin organisme modificate genetic şi teste de sanitaţie pentru supravegherea stării de igienă a unităţilor.  - Colaborare cu celelalte instituţii implicate prin schimburi de informaţii şi mecanisme de verificare a circulaţiei şi a calităţii produselor alimentare, prin S.R.A.A.F, sistemul Traces, sistemul Cis, sistemul Shiftarhive, prin asistenţă reciprocă între administraţiile, judeţene, naţionale şi internaţionale, după caz, cât şi prin tehnici şi procedee de screening, statistice şi de laborator.  În realizarea acestor acţiuni un factor hotărîtor îl are colaborarea serviciilor sanitare veterinare cu autorităţiile locale şi cu proprietarii de animale, conform responsabilităţilor şi obligaţiilor ce le revin în baza legislaţiei specifice. Dr. Penţea Ioan - Sectretar Executiv al Colegiului Medicilor Veterinari Judeţul Sibiu

aflat

anterior
urmator

read

newsletter1

newsletter2