Tehnologii

131

Verschueren-EuroCommerce: Etichetarea de origine nu va aduce beneficii

autor

MeetMilk.ro

distribuie

Menționarea pe etichete a țării de origine (country-of-origin labelling - COOL) pentru carnea utilizată ca materie primă în alimentele procesate este cu un pas mai aproape să devină realitate, în urma unui vot în Parlamentul European dat pe 12 februarie. În acest sens, domnul Christian Verschueren, director-general al EuroCommerce, a declarat pentru France Press că: ”etichetarea obligatorie a originii cărnii folosite în astfel de produse nu va aduce prea multe beneficii pentru consumatori

  Membrii Parlamentului European au solicitat Comisiei Europene să elaboreze propuneri legislative privind COOL pentru carnea utilizată în produsele alimentare prelucrate, la fel ca în cazul cărnii de vită proaspete. Rezoluția a fost adoptată cu 460 de voturi pentru, 204 împotrivă și cu 33 de abțineri. Un vot anterior, dat în luna ianuarie și adoptat cu 48 pentru, 15 împotrivă și cu patru abțineri s-a concretizat în inițierea unor importante discuții, cu o întrebare orală în fața Comisiei, și cu o întreagă sesiune plenară derulată pe 12 februarie. Motorul din spatele propunerilor pentru COOL este o dorința de a reconstrui încrederea consumatorilor în urma cazurilor de fraudă alimentară recente, inclusiv a scandalului cărnii de cal, și dorința de a îmbunătăți transparența de-a lungul lanțului de aprovizionare. Giovanni La Via (PPE, IT), președintele comisiei de mediu, a declarat că, în urma scandalului cărnii de cal de anul trecut ”ceea ce trebuie făcut depinde de noi pentru a recâștiga încrederea consumatorilor”. ”Totuși, trebuie să ne asigurăm că acest lucru nu va conduce la sarcini suplimentare asupra întreprinderilor mici și mijlocii, care dețin o pondere însemnată în acest sector”, a adăugat el. EuroCommerce, ce reprezintă comerțul en-gros, en-detail și internațional din Europa a declarat că a fost dezamăgită de rezultatul votului. Christian Verschueren, director-general al EuroCommerce, a declarat că: ”etichetarea obligatorie a originii cărnii folosite în astfel de produse nu va aduce prea multe beneficii pentru consumatori, care au semnalat deja că nu văd în acest lucru o prioritate, iar măsura nu va contribui la promovarea siguranței alimentare. Aceasta va constitui pur și simplu o sarcină suplimentară pentru companii din punctul de vedere al costurilor, care, așa cum a spus în mod clar Comisiei, va sfârși prin a fi plătită de consumator”. Cu toate acestea, o altă organizație din UE a salutat decizia Parlamentului European. Monique Goyens, director general al Organizației Europene pentru Consumatori (BEUC), a declarat: ”Suntem încântați că Parlamentul European a profitat de o oportunitate de aur pentru a sprijini ceea ce 90% dintre consumatorii UE au cerut - un lanț de aprovizionare a cărnii mai transparent. Dreptul lor de a știi de unde provine carnea din burgerii și cârnații pe care îi consumă, le-a fost în sfârșit recunoscut”. ”Am cerut acest lucru ani la rând și, în urma scandalului cărnii de cal infam, am cerut în mod special informații mai clare”. Potrivit EuroCommerce, un raport din 2013 al Comisiei Europene cu privire la fezabilitatea și impactul etichetării obligatorii privind originea cărnii folosite ca ingredient alimentar a sugerat că s-ar ajunge la o semnificativă creștere a costurilor pentru companii și autoritățile publice, care va rezulta în prețuri mai mari pentru consumatori. De asemenea, a concluzionat că în timp ce consumatorii ar fi interesați să primească informații detaliate cu privire la originea ingredientelor din produsele alimentare prelucrate, ei nu ar fi totuși dispuși să plătească suplimentar pentru aceste informații. Deputații europeni au constatat, de asemenea, că este necesară o suplimetare a cercetărilor cu privire la impactul asupra prețurilor alimentelor, având în vedere că alte studii precum cel realizat de organizația franceză a consumatorilor Que Choisir au rezultate ce variază foarte mult de cele din raportul Comisiei.

aflat

anterior
urmator

read

newsletter1

newsletter2