Repere

221

Tarifele SUA la importurile din UE vor determina o potențială schimbare a agroindustriei europene

autor

MeetMilk.ro

distribuie

Sectorul alimentar și agricol european s-ar putea confrunta cu perturbări semnificative, puse pe seama taxelor americane de import, notează PoultryWorld.

Consecințe de amploare

Un raport recent RaboResearch subliniază că aceste tarife ar putea avea consecințe de amploare, afectând în special mașinile agricole și alimentele procesate de consum.

Având în vedere excedentul comercial substanțial al UE cu SUA, mai multe domenii din industria alimentară și agricolă pot simți impactul, afectând fermierii, procesatorii de alimente și producătorii de echipamente.

Tarifele ar putea duce la creșterea costurilor pentru produsele UE pe piața din SUA, modificând potențial dinamica concurențială și accesul pe piață pentru exporturile agricole europene. Aceste tarife propuse ar putea modifica dinamica comerțului nu numai între SUA și UE, ci și la nivel global, impactând fluxurile comerciale cu alte țări.

Dinamica comerțului agricol SUA-UE

În timp ce UE este în mare parte autosuficientă în produse agricole, exportând surplusuri relativ mici la nivel global (o parte semnificativă destinată SUA), UE se bazează în mare măsură pe importurile de soia și produse din soia, provenite în principal din SUA și Brazilia.

UE se bucură de un excedent comercial substanțial cu SUA în domeniul alimentației și agriculturii. În 2024, UE a exportat produse în valoare de aproximativ 38 de miliarde EUR, față de 14 miliarde EUR în importuri din SUA.

Acest surplus, raportează RaboResearch, este determinat de exportul de produse cu valoare ridicată, cum ar fi uleiuri esențiale, vin, ulei de măsline și produse lactate, în timp ce SUA exportă mărfuri cu valoare mai mică.

Piața SUA este mai crucială pentru companiile alimentare și agricole din UE decât piața UE pentru companiile americane…”

Specialist principal în alimentație și agricultură pentru RaboResearch, Barend Bekamp, ​​a remarcat: „Din punctul de vedere al UE, SUA este un partener comercial important, servind în principal ca o piață de export importantă, mai degrabă decât ca furnizor. Din perspectiva SUA, UE este mai semnificativă ca furnizor decât ca destinație de export. Piața SUA este mai crucială pentru companiile alimentare și agricole din UE decât piața UE pentru companiile americane”, explică.

Industriile au lovit cel mai tare

Industriile cele mai susceptibile la tarifele americane sunt cele care depind în mare măsură de piața americană și sunt sensibile la schimbările de preț. Potrivit analizei RaboResearch, sectorul mașinilor agricole este de așteptat să fie cel mai puternic afectat.

Fermierii americani, care se confruntă cu marje strânse, pot opta pentru produse interne în detrimentul importurilor din UE supuse tarifelor.

Între timp, produsele alimentare procesate de consum, inclusiv lactate, băuturi și paste făinoase, ar putea avea un impact mediu, a cărui amploare ar depinde de elasticitatea prețului a cererii din aceste sectoare.

Sectoarele precum proteinele animale, îngrășămintele și zahărul, unde SUA nu reprezintă o piață majoră, vor avea probabil un impact minim. Produsele cu elasticitate scăzută la preț pot absorbi costurile tarifare prin prețuri mai mari.

Cum pot răspunde companiile din UE?

Potrivit lui Bekamp, ​​companiile din UE pot lua în considerare mai multe strategii ca răspuns la potențiale tarife.

Opțiunile includ menținerea prețurilor și transferarea costurilor către importatorii din SUA, reducerea prețurilor pentru a rămâne competitivi, retragerea de pe piața din SUA, reproiectarea lanțurilor de aprovizionare pentru a ocoli tarifele sau investiția în producția din SUA.

Cea mai bună opțiune, a spus Bekamp, ​​ar depinde de obicei de elasticitatea cererii de preț a produselor sale și de amprenta sa internațională.

„Tarifele amenință nu numai relația comercială dintre UE și SUA”, a menționat Bekamp. „Canada, Mexic și Brazilia se confruntă, de asemenea, cu tarifele impuse de SUA și sunt susceptibile de a riposta.

Acest lucru ar putea duce la o rețea complexă de interacțiuni regionale și sectoriale care transformă semnificativ dinamica comerțului global.”  (Foto: AI Generator) 

aflat

anterior
urmator

read

newsletter1

newsletter2