Repere

586

Studiu: Țările UE și-au depășit biocapacitatea de producție alimentară

autor

MeetMilk.ro

distribuie

Sistemul alimentar contribuie semnificativ la deteriorarea lumii naturale, extinzând adesea biocapacitatea dincolo de punctul de rupere. Acum, un studiu recent citat de FoodNavigator arată că țările UE-27 au depășit biocapacitatea în Europa, iar sistemul alimentar este parțial de vină.

Vina sistemului alimentar

Biocapacitatea este capacitatea unei zone de a susține viața umană prin producerea de alimente și combustibil din pământ și cantitatea de deșeuri pe care o poate absorbi eficient.

Potrivit unui studiu recent al Nature Food, care a studiat o perioadă cuprinsă între 2004 și 2014, cele 27 de țări din UE și-au depășit biocapacitatea. Acest lucru este, în mare parte, determinat de sistemul alimentar.

Studiul analizează capacitatea fiecărui stat membru de a răspunde cerințelor cetățenilor săi, cu rezultate mai puțin încurajatoare.

Alimentele au reprezentat între 28% și 31% din amprenta ecologică măsurată pe parcursul studiului, cerând peste jumătate din biocapacitatea terenului. Aceasta a fost cea mai mare componentă a amprentei ecologice cu o cantitate semnificativă, următoarea cea mai mare fiind transportul personal (21-22%).

Cei mai mari jucători în amprenta ecologică

Pe cap de locuitor, cea mai mare amprentă alimentară (amprenta ecologică numai pentru alimente) până în 2014, la sfârșitul studiului, a fost Luxemburg, în timp ce cea mai scăzută a fost Irlanda.

Alimentele care contribuie cel mai mult la amprenta ecologică sunt carnea, peștele, fructele de mare, pâinea și cerealele. Aceste alimente reprezintă 49% din amprenta alimentară medie a unui rezident al UE, în ciuda faptului că reprezintă doar 27% din cele 860 kg de alimente disponibile pentru o persoană obișnuită (cum era în 2014).

Carnea de vită a fost un accent deosebit chiar și față de alte cărni. Studiile sugerează că reducerea la jumătate a consumului de carne de vită și înlocuirea caloriilor pierdute cu carne de pasăre sau de porc ar putea duce la o reducere cu 6% a amprentei alimentare sau la o reducere cu 7% dacă este înlocuită cu fasole și leguminoase.

Desigur, din cauza diferitelor obiceiuri de consum, alimentele reprezintă o proporție diferită din amprenta ecologică globală în fiecare dintre diferitele țări. Tipul de mâncare pe care o mănâncă o țară influențează și amprenta lor ecologică.

Țările cu o aprovizionare mai mare de alimente tind, în general, să aibă o amprentă ecologică mai mare. Cu toate acestea, amprenta alimentară este afectată și de dietă (de exemplu, consumul alimentar al Maltei este un procent mai mare de legume decât media, așa că, chiar și cu aprovizionarea sa mare cu alimente, are o amprentă ecologică relativ scăzută).

Nu doar consumul de alimente, ci și risipa alimentară contribuie la amprenta alimentară a unei țări. Franța a avut cea mai mare amprentă alimentară legată de deșeuri, cu 135 kg de deșeuri alimentare pe cap de locuitor în fiecare an, cu mult peste media UE de 113 kg.

Impactul globalizării

Studiul a constatat că globalizarea joacă, de asemenea, un rol cheie în amprenta alimentară a fiecărei națiuni. O cantitate semnificativă din amprenta alimentară din cele 27 de țări s-a bazat pe biocapacitatea din alte țări, efectiv importată prin comerțul internațional.

Cu toate acestea, o mare parte din aceasta a avut loc la granițele celor 27 de țări UE, 74% din biocapacitatea importată provenind din alte țări UE în 2004 și 76% în 2014. Doar aproximativ un sfert din această biocapacitate importată provine din afara UE.

Multe țări noi în UE, cum ar fi România, Bulgaria și Republica Cehă, au o amprentă alimentară internațională medie sub 40%. Majoritatea țărilor UE au între 40% și 80% din amprentele alimentare provenind din surse externe. Câteva țări UE dens concentrate, precum Malta, Luxemburg și Belgia, au peste 80% amprente alimentare internaționale.

Semne de progres

Pe parcursul perioadei studiate, au existat unele niveluri de progres. De exemplu, amprenta ecologică medie a unui cetățean UE a scăzut cu 20% între 2004 și 2014, iar majoritatea țărilor și-au redus amprenta alimentară pe cap de locuitor a rezidenților lor.

Unele dintre progresele înregistrate în domeniul alimentației pot fi atribuite scăderii reducerii consumului total de carne în UE, pentru care carnea roșie a fost singura responsabilă (consumul de carne albă a crescut de fapt).

Tendința de reducere a amprentei alimentare este resimțită în mod deosebit în țările est-europene. Studiul sugerează că acest lucru este legat de integrarea lor în comerțul UE.

Cu toate acestea, alimentația rămâne cel mai semnificativ factor de depășire a biocapacității în perioada studiată.

Viitorul biocapacității

Raportul sugerează că biocapacitatea este depășită deoarece resursele din țările membre sunt suprautilizate, la fel ca bunurile noastre comune globale (domeniile internaționale de resurse). În plus, nivelul de biocapacitate importat este mai mare decât cel exportat, limitând autonomia strategică a UE.

Deși un instantaneu al anilor trecuti, conștientizarea rolului alimentelor în amprenta ecologică a UE este importantă, studiul sugerează că, datorită potențialului Strategiei de la fermă la furculiță, dacă este implementată în mod corespunzător, de a permite UE să se alinieze la Acordul de la Paris și Obiectivele de dezvoltare durabilă ale ONU.

Cu toate acestea, din cauza aprovizionării sale semnificative din afara UE, schimbarea intern Politica alimentară nu va fi suficientă singură pentru a atinge obiectivele de carbon. UE, sugerează studiul, trebuie să-și schimbe și practicile de aprovizionare.

aflat

anterior
urmator

read

newsletter1

newsletter2