Tehnologii

258

Studiu: Consumatorii cunosc prea puțin semnificația etichetărilor IGP sau STG

autor

MeetMilk.ro

distribuie

Beneficiile părților interesate legate de stabilirea indicațiilor geografice protejate (IGP) și a schemelor de specialități tradiționale garantate (STG) înseamnă o rentabilitate echitabilă și o concurență loială pentru fermieri și producători, potrivit unui nou raport emis de Comisia Europeană.

Cu toate acestea, studiul Comisiei Europene, „Evaluarea IG-urilor și STG-urilor protejate în UE” a constatat că acestea nu au fost aplicate sistematic în toate statele membre ale UE, principala limitare fiind o lipsă de conștientizare a consumatorilor cu privire la existența lor.

Caracteristici atribuibile

IGP identifică un produs ca fiind originar dintr-o anumită zonă, care poate fi o țară întreagă. Calitatea dată produsului, reputația sau alte caracteristici trebuie să fie atribuite acestei zone și cel puțin unul dintre etapele de producție trebuie să aibă loc în zona definită.

STG-urile identifică un produs realizat conform unei practici tradiționale sau produs din ingrediente utilizate în mod tradițional.

Concluzii pozitive și probleme

Studiul, care a durat un an, a analizat 3.286 de IG și STG înregistrate de statele membre. S-au tras câteva concluzii:

Asigurarea integrității pieței interne a UE.

A furnizat standarde comune pentru comerțul cu țările terțe.

Oferă valoare adăugată clară a UE.

Dar au existat probleme care trebuiau rezolvate, inclusiv:

Conștientizarea și înțelegerea scăzută a consumatorilor cu privire la schemele din unele state membre.

Proceduri de înregistrare complexe și lungi.

Deficiențe ale controalelor în etapele din aval ale lanțului valoric.

”Label Rouge” din Franța, pentru păsări de curte

În sectorul păsărilor de curte, poate cel mai cunoscut IGP este Label Rouge cu sediul în Franța, care a fost dezvoltat pentru păsări de curte printr-o abordare colectivă, regională, care implică întregul sector de producție al unei regiuni, de la crescătorii de păsări la fabrici de procesare.

Producția de păsări tradiționale Label Rouge, cu creștere mai lentă, este adânc înrădăcinată în regiunile franceze și există 34 de IGP pentru păsări.

Label Rouge spune că brevetul IGP oferă „toch local” cu asigurarea originii garantate pentru cei care mănâncă produsele și promisiunea „o aromă specială, care este foarte tipică fiecărui terroir”.

Au existat mai puține dovezi că obiectivele specifice ale schemei TSG erau pe deplin atinse. Există doar 60 de înregistrări, se arată în raport, iar principalul element care împiedică succesul schemei este valoarea adăugată scăzută percepută pentru producători de a înregistra un STG.

Aceasta rezultă dintr-o combinație de diferiți factori, cum ar fi gradul scăzut de conștientizare a consumatorilor și proceduri complexe de înregistrare.

În Marea Britanie, Traditional Farm-fresh Turkey Association a fost înregistrată ca TSG în 2000 – produsul este descris ca fiind de calitate superioară standardurilor și, ca atare, pasărea trebuie să fie produsă folosind o metodă specifică care include utilizarea numai a păsărilor care sunt vechi de peste 20 de săptămâni, au fost smulse uscat, agățate până la maturizare și eviscerate după perioada de agățare.

La nivel național, există doar 30 de membri ai Asociației Tradiționale Ferme-Curcan proaspăt. Producătorii din Gloucestershire, Harts Traditional Turkeys, spun că sunt mândri că fac parte din primul produs din Marea Britanie care a obținut recunoașterea din partea UE că sunt produse după o metodă tradițională.

După Brexit, acest lucru înseamnă că membrii Asociației Tradiționale de Ferme pot afișa sigla TSG a Regatului Unit, doar dacă:

-Își hrănesc curcanii cu o dietă naturală care constă în cel puțin 70% cereale, dintre care unele sunt cultivate local.

-Nu au proteine ​​animale, antibiotice, promotori de creștere sau alți aditivi, ceea ce înseamnă că păsările cresc încet.

Cu toate acestea, raportul a constatat că IG/STG-urile sunt evaluate a fi eficiente, diversele beneficii pentru producători depășind costurile unei proceduri de înregistrare complexe și lungi, și costuri scăzute pentru organismele publice, la aproximativ 0,12% din valoarea totală a vânzărilor.

aflat

anterior
urmator

read

newsletter1

newsletter2