Stiri

191

Secretarul de stat Gheorghe Ștefan a participat la videoconferința informală a miniștrilor agriculturii și pescuitului

autor

MeetMilk.ro

distribuie

Potrivit unui comunicat emis de MADR, Secretarul de stat Gheorghe Ștefan a participat în data de 25 ianuarie 2021 la videoconferința informală a miniștrilor agriculturii și pescuitului prezidată de președinția portugheză.

Principalele teme aflate pe agenda Consiliului au vizat pachetul de reformă PAC post-2020, chestiuni agricole legate de comerț și posibilitățile de pescuit pentru stocurile comune cu Regatul Unit.

Comisia a informat miniștrii cu privire la aspecte agricole legate de comerț și le-a prezentat un studiu realizat de Centrul Comun de Cercetare despre impactul acordurilor comerciale. În acest context, au avut loc schimburi de opinii referitoare la aceste două subiecte.

De asemenea, Președinția portugheză a înștiințat miniștrii despre stadiul negocierilor actualului proces de reformă a Politicii Agricole Comune.

Cu privire la reforma PAC, secretarul de stat Gheorghe Ștefan a făcut apel la Președinție și și-a exprimat susținerea pentru eforturile acesteia, astfel încât la negocierile reformei PAC din trialog să nu fie permisă o deviere prea mare de la elementele de mandat cuprinse în abordarea generală a Consiliului de miniștri din octombrie 2020, în special a aspectelor legate de caracterul facultativ al plafonării subvenției pentru fermele mari, al modului de implementare a sprijinului redistributiv, precum și a procentului de 20% pentru ring fancing pentru eco-scheme.

Oficialul MADR a transmis necesitatea ca fermierii să rămână competitivi și să aibă perspectiva continuării activității și de a asigura securitatea alimentară a cetățenilor UE, cu toate dificultățile ce decurg din noile ambiții de mediu și climă dar și din pandemia COVID.

Eco-schemele reprezintă cheia viitoarei PAC și acestea trebuie să asigure un mod facil de aplicare și evitare a pierderii fondurilor alocate.

Referitor la condiționalitatea socială, România susține poziția exprimată în cadrul Comitetului special pentru agricultură (CSA) și consideră că eventuala aplicare a acesteia nu trebuie să determine poveri administrative suplimentare și să penalizeze fermierii automat.

În privința actelor de implementare și delegare se dorește demararea adoptării acestora și finalizarea cu celeritate a negocierilor tripartite, astfel încât administrațiile naționale să poată încheia la timp procesul de pregătire pentru noua PAC, în special redactarea Planului Național Strategic.

În ceea ce privește Regulamentul privind Organizarea Comună a Piețelor, România apreciază  rezultatele discuțiilor din CSA și susține abordarea Președinției din noul document având în vedere că unele dintre amendamentele Parlamentului European corespund cerințelor marii majorități a Statelor Membre din cadrul Concluziilor privind Strategia Farm to Fork.

aflat

anterior
urmator

read

newsletter1

newsletter2