121

Scăderea prețurilor la lactate coboară prețurile globale la alimente

autor

MeetMilk.ro

distribuie

Prețurile medii lunare la principalele alimente au atins, în luna iulie a acestui an, nivelul cel mai scăzut, din septembrie 2009 încoace, potrivit Organizației Națiunilor Unite pentru Alimentație și Agricultură (FAO). Scăderea prețurilor medii lunare au fost influențate de scăderea prețurilor la produsele lactate și la uleiul vegetal, potrivit Organizației Națiunilor Unite pentru Alimentație și Agricultură. Scăderea prețurilor la produsele lactate a fost motivată de reducerea cerințelor la importurile Chinei, regiunii Orientului Mijlociu și Africii de Nord. În același timp, a crescut producția de lapte în Uniunea Europeană. Creșterea producției de lapte în UE, mai ales în ultima perioadă, s-a datorat eliminării cotelor. Regimul cotelor de lapte din UE s-a încheiat la 31 martie 2015. Introdus pentru prima dată în 1984, într-o vreme când producția din UE depășea cu mult cererea, regimul cotelor a fost unul dintre instrumentele care au vizat eliminarea acestor surplusuri structurale. Reformele succesive ale politicii agricole comune a UE au sporit orientarea sectorului către piață și, în paralel, au furnizat o serie de noi instrumente, mai specializate, pentru sprijinirea producătorilor din zonele vulnerabile, cum sunt zonele montane, unde costurile de producție sunt mai ridicate. Termenul-limită pentru eliminarea cotelor a fost decis pentru prima dată în 2003, pentru a permite producătorilor din UE să răspundă într-un mod mai flexibil cererii tot mai mari, în special de pe piața mondială. Această decizie a fost reconfirmată în 2008, printr-o serie de măsuri vizând realizarea unei „tranziții line”.În pofida cotelor, exporturile de produse lactate din UE au crescut în ultimii 5 ani cu 45 % ca volum și cu 95 % ca valoare. Organizația pentru Alimentație și Agricultură a Națiunilor Unite (FAO - Food and Agriculture Organization of the United Nations) este o agenție specializată a Organizației Națiunilor Unite, cu sediul la Roma, al cărei scop principal este eliminarea foametei pe scară mondială, îmbunătățirea alimentației, prin coordonarea activităților guvernelor în domeniul agriculturii, silviculturii și în industria piscicolă. De asemenea FAO vine în sprijinul țărilor prin programe de cercetare, specializare, dezvoltare și aplicații practice și acordă ajutor în cazuri de dezastru.

aflat

anterior
urmator

read

newsletter1

newsletter2