Stiri

210

Rezistența antimicrobiană este o criză globală devastatoare, care se apropie

autor

MeetMilk.ro

distribuie

Ambițiile de reducere a utilizării antibioticelor în zootehnie trebuie să ia în considerare cantitatea „masivă” de variație între statele membre și, de asemenea, între specii, potrivit unui consultant în creșterea animalelor, care a subliniat nevoia urgentă de digitalizare a sectorului sănătății animale.

Pe fundalul unei concentrări sporite asupra bunăstării animalelor în UE, EURACTIV a vorbit cu Jude Capper, consultant în sustenabilitatea animalelor, pentru a afla despre ea despre perspectiva terenului asupra sănătății animalelor. Aceasta a spus:

”Creșterea rezistenței antimicrobiene (RAM) este o criză globală care se apropie, amenințându-ne capacitatea de a trata boli infecțioase comune, ducând la boli prelungite, dizabilități și moarte. Ca atare, în politica sa alimentară emblematică, strategia Farm to Fork, Comisia Europeană a subliniat o reducere cu 50% a vânzării de antimicrobiene pentru animale de crescătorie și în acvacultură până în 2030.

Dar orice obiective concrete de reducere trebuie să cuprindă reducerile „masive” deja făcute de părți din sectorul zootehnic, iar aceste diferențe trebuie să se reflecte în linia de bază inițială, a declarat Capper pentru EURACTIV.

Pe baza experienței sale de lucru în Marea Britanie, Capper a subliniat că s-a făcut deja multă muncă atât la nivel guvernamental, cât și la nivel de procesor și veterinar, atât în ​​ceea ce privește „raționalizarea, reducerea și înlocuirea antimicrobienilor”.

Curtea de Conturi Europeană a publicat la începutul acestui an un raport privind RAM, care a constatat că a existat o scădere cu 20% a consumului de antibiotice la animale în Europa într-o perioadă de raportare inițială de cinci ani. Acest număr a crescut acum la 32% pentru majoritatea statelor membre, potrivit Agenției Europene pentru Medicamente.

„Unele industrii au făcut deja progrese uriașe, cum ar fi carnea de porc, păsările de curte și lactatele, în timp ce altele, precum carnea de vită, au făcut mult mai puțin”, a subliniat ea, pe care a menționat-o pe faptul că carnea de vită este o industrie mai puțin integrată, cu un feedback mai redus și trasabilitatea între etapele individuale din sector.

Prin urmare, Capper a subliniat că ar fi atât nedrept, cât și indiferent de diferitele câștiguri realizate, pentru a stabili acum linii de bază generale.

„Ar fi nedrept ca porcii și păsările de curte, de exemplu, să aibă linii de bază stabilite acum, când au făcut atât de mult în ultimii zece 10 ani, așa că avem nevoie de o linie de bază adecvată care să reflecte aceste diferențe”, a spus ea.

„Peste cinci ani, industria cărnii de vită va arăta probabil că s-a descurcat mai bine decât celelalte pe o bază de reducere procentuală, dar asta pentru că atât de mult teren a fost acoperit de alte industrii”, a avertizat ea.

Un lucru pe care l-a subliniat a fost nevoia de a consolida comunicarea de la egal la egal - ceva despre care spune că a ajutat la reducerea prescripției și a utilizării antibioticelor.

„Am văzut îmbunătățiri masive prin partajarea celor mai bune practici prin intermediul grupurilor de discuții ale fermierilor, iar acest lucru se poate realiza atât la nivel regional, cât și între țări”, a spus ea, adăugând că vede un mare potențial în schimburi similare, între fermieri din diferite țări ale UE, cum ar fi între Italia, Elveția și Franța. Ea a subliniat, de asemenea, că trebuie depuse mai multe eforturi pentru a oferi fermierilor instrumentele necesare pentru a le măsura progresul și a stimula îmbunătățirea.

„Dacă nu o putem măsura, pur și simplu nu știm dacă am devenit mai buni sau mai răi”, a subliniat ea, adăugând că sunt necesare măsuri adecvate de durabilitate în ferme, dar că aceasta a făcut obiectul unei dezbateri intense.

„Nu putem folosi neapărat o abordare unică, care s-ar putea să nu surprindă toate nuanțele între ferme și situații. În schimb, s-ar putea să vorbim despre o suită de valori care pot fi utilizate pentru a se potrivi unor ferme mai bine decât altele ”, a spus ea.

Totuși, un lucru despre care era clară, era necesitatea digitalizării sectorului pentru a face față provocărilor cu care se confruntă. „Trebuie să acceptăm că, în calitate de industrie, trebuie să fim mai transparenți, mai deschiși și trebuie să putem să cuantificăm progresele pe care le facem, care este utilizarea noastră antimicrobiană, care este amprenta noastră de carbon. Va trebui absolut să devenim mai conștienți de date, mai computerizate ”, a subliniat ea.

Aceasta va ajuta sectorul să conecteze punctele dintre măsurile de sănătate animală și durabilitate, inclusiv utilizarea antibioticelor, dar și în ceea ce privește emisiile de gaze cu efect de seră și utilizarea apei, a spus ea.

"În prezent, există lacune considerabile în date, ceea ce înseamnă că nu putem cuantifica și compara efectul dintre boli și nu le putem lega de costurile economice sau de mediu", a spus ea, adăugând că, în general, aceste vor interacționa împreună într-un „mod cu adevărat pozitiv”.

Fără dovezi cuantificabile ale beneficiilor, „fermierii care se gândesc la afaceri nu vor fi înclinați să se schimbe”, a subliniat Capper. Ea a mai spus că, pe lângă mai multe date de la ferme, sunt necesare și date la nivel de industrie pentru a identifica zonele cu potențial de câștiguri uriașe, în comparație cu bolile care vor continua să aibă nevoie de tratament.

aflat

anterior
urmator

read

newsletter1

newsletter2