Stiri

253

Războiul și bolile animale au afectat producția de furaje combinate din UE

autor

MeetMilk.ro

distribuie

Producția de furaje combinate din Uniunea Europeană este programată să scadă cu peste 3% în acest an, din cauza efectelor duble ale conflictului în curs de desfășurare dintre Rusia și Ucraina și a problemelor crescânde ale bolilor animalelor, noteaza AllAboutFeed.

Organizația comercială FEFAC a declarat săptămâna aceasta că producția de furaje combinate va fi mai mică cu 5 milioane de tone în acest an, la 145 de milioane de tone, deoarece țările producătoare mai mari dau vina pe întreruperea lanțului de aprovizionare și răspândirea pestei porcine africane (PPA) și a gripei aviare (AI).

Numai producătorii de furaje din țările baltice, Irlanda, Polonia, Bulgaria și Slovenia sunt de așteptat să mențină producția de furaje la un nivel similar cu cel din ultimul an.

Hrana pentru porci

Se așteaptă ca toate sectoarele majore ale furajelor să fie afectate, sectorul porcilor cel mai grav afectat din cauza marșului PPA și a costurilor de producție crescute, ducând la părăsirea industriei de fermieri sau la reducerea dimensiunii efectivului.

Situația este deosebit de gravă în Belgia (-11%), Danemarca (-9%), Germania (-8%) și Republica Cehă (-7,4%). România și Polonia sunt foarte afectate de PPA, în timp ce Țările de Jos și Belgia sunt supuse unei presiuni din ce în ce mai mari de a-și depopula efectivele de porci pentru a reduce emisiile de gaze cu efect de seră.

Furaj pentru pasari

Răspândirea gripei aviare în UE, care a afectat grav Franța, Belgia, Italia și Ungaria, împreună cu costurile crescute de producție atât pentru ouă, cât și pentru puii de carne, a afectat producția de furaje în sectorul păsărilor de curte.

Costurile pentru furajele, energia și ambalarea au crescut brusc de la începutul Războiului din Ucraina, ceea ce i-a determinat pe unii producători să amâne noi cicluri de producție/rotări de turme, fermierii care cresc în aer liber și ecologici suferind din cauza cererii mai scăzute a consumatorilor pentru bunuri la prețuri mai mari. Iar politica comercială a UE care oferă acces temporar „zero tarif, zero cotă” pentru produsele ucrainene care au intrat în UE a condus la importuri semnificative de carne de pasăre și ouă în timpul verii.

Nutret

În ciuda vânzărilor rezonabile de vară de furaje combinate din cauza vremii calde și a lipsei de iarbă în țările Benelux, Germania, Franța și sudul Europei, cifrele anuale sunt încă mai mici. FEFAC a spus că fermierii și-au redus efectivele și și-au scurtat ciclul de lactație ca răspuns la politicile ecologice și pentru a reduce utilizarea furajelor.

Privind în perspectivă, organismul comercial a spus că recolta dezamăgitoare de porumb, care a fost cu 19% mai mică în UE, ar putea duce la o schimbare a rației furajere în favoarea grâului furajer. Alte probleme cheie cu care se confruntă sectorul pentru 2023 sunt:

Creșterea costurilor cu utilitățile

Incertitudine economică

Probleme legate de măsuri mai stricte de politică de mediu/bunăstare a animalelor

Persistența bolilor animalelor

Utilizarea ulterioară a coridorului Mării Negre

aflat

anterior
urmator

read

newsletter1

newsletter2