Repereeye

612

Sinteza comparativă privind compoziția biochimică a cărnii de taurine versus carne de bubaline (bivol)
MeatMilk

Autor

MeatMilk.ro

Distribuie pe

facebooktwitter
article

Chiorean Remus Ioan, Bota Adrian, Moldovan Mădălina Ioana

Stațiunea de cercetare dezvoltare pentru creșterea bubalinelor- Șercaia

Am început acest demers pentru a trezi interesul în rândul consumatorilor de carne de bovine precum și al medicilor nutriționiști. Aceste date reprezintă o trecere în revistă a datelor științifice prezente în mijloacele de informare disponibile.

Când vorbim despre consumul unui aliment, trebuie să ținem cont de importanța acestuia în asigurarea unei diete umane echilibrată, de capacitatea sa de producție, de preferințele consumatorilor pentru acel aliment și, nu în ultimul rând, de prețurile cu amănuntul. Ținând cont de provocările actuale privind furnizarea de alimente pentru întreaga populație a globului și accesul consumatorilor la alimente sănătoase, analiza periodică a acestor indicatori este necesară pentru a putea elabora politici și strategii la nivel global, regional și/sau nivel național. Scopul lucrării este de a analiza diferențele biochimice ale cărnii de taurine (vită) versus carnea de bubaline (bivol). Am inițiat acest proces din dorința de a pune în lumină calitățile benefice ale consumului cărnii sau a preparatelor obținute din carnea de bivol.

Bivolul este o specie crescută pe teritoriul țării noastre aporximativ din anii 1200, fiind introdus în zona Balcanilor odată cu invazia tătarilor. În urma aclimatizării lor aceștia au ajuns în gospodăriile populației, fiind crescuți pentru lapte, carne și forța motrică. Sunt animale care au fost apreciate, din cele mai vechi timpuri, datorită ușurinței în ceea ce privește întreținerea acestora si al produselor pe care le oferă, un lapte de calitate superioară pretabil atât pentru consum proaspăt cât și pentru obținerea unor brânzeturi de o calitate ridicată. În ceea ce privește consumul de carne acesta a fost prezent dintotdeauna în rândul crescătorilor. La nivelul zonei Țării Făgărașului este o zicală veche pe care o repetă, cu un respect nemaintâlnit pentru aceste animale, toți cei care au fost crescători, și anume: “ o bivoliță ține casa”, care evidențiează faptul că un animal ușor de întreținut poate oferi cantitatea de lapte și de carne necesare unei familii.

În zilele de azi bivolul se află într-un con de umbră, unde a ajuns din cauza mai multor factori. Dintre aceștia ar fi de enumerat: îmbătrânirea populației din satele României, lipsa unor decizii luate la timp de către autoritățile competente răspunzătoare de destinele zootehniei românești, depopularea satelor, prețul litrului de lapte oferit de către procesatori.

Consumul cărnii de vită în România prezintă un nivel sub media europeană, în ceea ce privește consumul cărnii de bivol nu am găsit date pe site-ul INS.

Producția de carne de vită în UE, în perioada ianuarie-aprilie 2025, a scăzut cu 2,9% comparativ cu aceeași perioadă din 2024. De exemplu, Franța a înregistrat o scădere cu -4%, iar Germania o scădere cu -6,5%. Caracteristica cea mai definitorie a pieței actuale de carne de vită din UE este penuria continuă de ofertă, care este un factor cheie al prețurilor ridicate. Această reducere este atribuită diverșilor factori, inclusiv focarelor de boli, provocărilor legate de profitabilitate și declinului structural al șeptelului.

Având în vedere schimbările climatice, reducerea nivelului și a frecveței ploilor, producerea furajelor devenind o adevărată luptă pentru supraviețuire a crescătorilor de bovine, o alternativă viabilă și eficientă este reprezentată de bivol deoarece este bune cunoscut faptul că nu sunt animale pretențioase la furajele primite.

Carnea de bivol de apă a fost consumată timp de secole în zona balcanilor și Asia, dar abia recent a fost disponibilă pentru consum în SUA. Carnea de bivol este mai aromată decât carnea de vită. Este comparabilă cu carnea de vită ca aspect și textură. Cu toate acestea, ca sursă nutrițională, carnea obținută de la bivol are avantaje semnificative față de carnea de vită.

Carnea de bivol are un conținut mai scăzut de grăsimi totale și colesterol, dar proporția de grăsimi de tip saturat (nesănătoase) este mai mică. Acizii grași omega 3, despre care s-a dovedit a fi benefic în reducerea bolilor de inimă, sunt prezenți în concentrații mai mari. Carnea de bivol este, de asemenea, mai bogată în proteine în comparație cu carnea de vită. De fapt, conținutul de grăsimi al cărnii de bivol este redus chiar și în comparație cu pieptul de pui. Rezultatul raportului favorabil proteine/grăsimi evidentiază o carne cu un conținut mai scăzut de calorii și un conținut mai ridicat de vitamine și minerale. O carne roșie mai sănătoasă.

(Foto: Freepik)

 

Ai aflat ceva nou din acest articol?

Articolul anterior
Articolul urmator

Citește și:

Ești gata să-ți dezvolți afacerea ?

Abonează-te la newsletter-ul nostru pentru a fi la curent cu cele mai noi știri.