Stiri

185

Proiectul C.E. ”mEATquality”, de corelare a bunăstării animalelor cu diminuarea fraudelor alimentare

autor

MeetMilk.ro

distribuie

Atingerea unor standarde mai înalte de bunăstare a animalelor are un cost pentru producători. Dar aceste standarde duc la o carne de calitate mai bună? Comisia Europeană dorește să afle acest lucru, după ce a acordat un grant de cercetare Orizont 2020 de milioane de euro proiectului mEATquality, condus de Hans Spoolder, de la Wageningen Livestock Research.

Puiul și porcul

Proiectul mEATquality, în valoare de de 6 milioane de euro, va investiga legăturile dintre bunăstarea animalelor și a normelor îmbunătățite și carnea de porc și de pui, de calitate superioară. Decizia cercetătorilor de a se concentra asupra acestor două tipuri de carne, mai degrabă decât de vită, a fost deliberată.

Comisia Europeană a fost specifică în obiectivul său de a identifica ce elemente din medii extinse sunt considerate a îmbunătăți calitatea produselor, a explicat liderul proiectului Spoolder. Pentru a răspunde la această întrebare, echipa sa dorește să „creeze cel mai mare contrast”, ceea ce înseamnă să se concentreze asupra „animalelor păstrate foarte intensiv față de animalele păstrate foarte intensiv”.

„De aceea am ales porci și păsări de curte, care sunt adesea ținute în zone închise foarte strâmte. Dar și în sisteme extinse, cum ar fi în agricultura ecologică. În cazul bovinelor, având în vedere că oricum sunt de obicei afară pe câmp, ar fi mai dificil să se dovedească efectele ”, a declarat cercetătorul pentru FoodNavigator.

Metodologie

Proiectul va aborda diferite aspecte ale sistemelor extinse. Cercetătorul a explicat că există o multitudine de factori potențial relevanți în acest stil de agricultură.

Un astfel de element este alimentarea. Dacă porcii sunt ținuți pe iarbă, mai degrabă, decât în ​​clădiri, ar putea avea acces la mai multe furaje decât omologii lor crescuți intensiv. Genetica poate juca, de asemenea, un rol, a continuat Spoolder: „Rase diferite sunt mai susceptibile de a fi păstrate în sistemele organice, decât în ​​sistemele convenționale”.

Un alt element ar putea fi disponibilitatea spațiului. Ni s-a spus că cât de mult își mișcă mușchii muschii ar putea avea impact asupra gustului produsului final din carne.

„Ne vom uita la fiecare dintre acești factori individual și îi vom compara între cei păstrați intens - prin care rasele de animale convenționale au spațiu foarte limitat, consumă diete convenționale de soia și nu au îmbogățire în mediul înconjurător - și animalele de raza liberă”.

Producție intensivă vs producție extinsă

Zootehnia intensivă, denumită adesea „zootehnia în fabrică”, se bazează pe metode menite să maximizeze producția de carne. În aceste sisteme, animalele pot fi ținute în clădiri specializate pentru o mare parte din viața lor. În creșterea extensivă a animalelor, reproducerea, gestionarea bolilor și dieta pot fi ușor controlate.

Agrozootehnia extensivă, pe de altă parte, este de obicei administrată în aer liber. Animalele sunt considerate, în mare măsură, „în aer liber”, ceea ce înseamnă că sunt libere să se deplaseze după bunul plac, la ferme cu rate de stocare mai mici la hectar.

Se vor face și comparații între diferite calități ale cărnii. „În afară de efectuarea de sondaje în ferme pentru a vedea cum sunt ținute animalele, ne vom consulta cu consumatorii și cu panouri de degustare a cărnii - tot timpul folosind analiza datelor - pentru a vedea ce legături există între modul în care sunt ținute animalele și calitatea cărnii lor.”

Ce se așteaptă Spoolder să dezvăluie descoperirile sale? Anumite elemente ale agriculturii extensive sunt „mai susceptibile” de a provoca un efect, a declarat el pentru această publicație, citând dieta și genetică. Fie că furnizarea animalelor cu mai mult spațiu are ca rezultat un produs de calitate mai bună este, de asemenea, o posibilitate, iar cercetătorul a spus că „speră cu adevărat să o facă”.

„Vreau ca animalele să aibă o viață bună și vreau ca și consumatorii să ajungă să aibă o bucată bună de carne pe farfurie. Ar fi ideal dacă am putea dovedi o legătură individuală între cei doi, fermier și consumator. ”

Combaterea fraudei alimentare

Dacă se dovedește că purceii și porcii crescuți extensiv produc carne de calitate mai bună, este important ca produsele care pretind că sunt crescute în astfel de condiții să poată fi urmărite de-a lungul lanțului de aprovizionare.

„Putem vedea scopul în acest sens”, a explicat Spoolder. „Comisia Europeană dorește să se asigure că frauda alimentară este limitată pe cât posibil. Dacă există modalități prin care vă puteți da seama uitându-vă la carne, de unde provine, atunci ar dori să știe ”.

Comisia este interesată în special de trasabilitate de-a lungul lanțului extins de aprovizionare cu carne, de exemplu în producția de carne ecologică. „Există mulți bani de câștigat în agricultura ecologică și întotdeauna când sunt bani de câștigat este tentant să comită fraude”, a spus conducătorul proiectului.

Prin urmare, în cadrul proiectului mEATquality, Spoolder și echipa sa vor aplica tehnologii precum analize de izotopi și analize ohmice, care pot oferi indicii cu privire la cantitatea de soare la care a fost expus un animal sau pe ce fel de sol a fost crescut.

Cercetătorul a subliniat că astfel de tehnologii nu sunt ale sale, dar speră să le folosească pentru a stabili o legătură directă între elementele din carnea de porc și carnea de pui și de extensificare.

Obținerea unor prețuri mai mari la raft

Proiectul mEATquality se referă la cel puțin trei elemente ale Acordului verde european: combaterea fraudei alimentare, îmbunătățirea bunăstării animalelor și a bunăstării animalelor în contextul etichetării alimentelor.

Etichetarea alimentelor este deosebit de relevantă, având în vedere că produsele asociate cu standarde mai înalte de bunăstare a animalelor ar trebui să fie eligibile pentru o primă de preț. Etichetele alimentelor sunt o modalitate prin care acest lucru poate fi comunicat consumatorilor.

„Aceasta face parte, de asemenea, din proiectul nostru”, a spus Spoolder. „Lucrăm cu Carrefour, precum și cu oamenii de știință sociali danezi și germani și panouri de consumatori, pentru a afla ce diferitele părți interesate consideră„ atractive ”în actualele etichete ecologice și de bunăstare animală.

„Vrem să știm ce li se pare interesant în ele și cum ar trebui să comunicăm apoi alte aspecte ale extensificării, astfel încât să se obțină efectiv o valoare adăugată, astfel încât producătorii să poată recupera costurile din vânzările consumatorilor și din vânzările cu amănuntul.”

Se așteaptă ca proiectul de patru ani să înceapă în luna august. Partenerii suplimentari ai proiectului includ Centrul de legătură pentru industria de prelucrare a cărnii din Uniunea Europeană (CLITRAVI), crescătorul francez de păsări Hubbard și producătorul olandez de echipamente de procesare a cărnii Marel.

aflat

anterior
urmator

read

newsletter1

newsletter2