96

Portugalia: Toxiinfecție cu listerioză, depistată după 16 luni!

autor

MeetMilk.ro

distribuie

După trei ani de la primul focar de toxiinfecţie alimentară cu listerioză, raportat în Portugalia, cercetătorii pun în discuţie necesitatea unui sistem eficient de supraveghere pentru depistarea precoce, conform studiului publicat în Eurosurveillance, volumul 20, mai 2015.

  Conform studiului, numărul de cazuri de listerioză înregistrat înPortgalia, în perioada martie 2009 şi februarie 2012 a fost de 30, cu o rată de mortalitate de 36,7%! Sursa de infecţie a fost descoperită ulterior ca fiind brânza Quejito fresco, o brânză foarte populară în Portugalia. Cercetătorii au declarat că „lunga durată a acestui focar (martie 2009 – februarie 2012) este demnă de remarcatşi consolidează importanţa creării unei echipe mutidisciplinare eficientă şi capabilă să contribuie la asigurarea şi notificarea rapidă a cazurilor.   Un studiu efectuat retrospectiv, care a implicat 25 de spitale la nivel naţional, a dus la conştientizarea focarului, adică a timpului lung scurs de la debutul presupus al infestării şi până la detectarea acestora au trecut....16 luni! În Portugalia, listerioza trebuie declarată acum obligatoriu, conform unei notificări aprobate de abia în aprilie 2014, dar nu există un program de supraveghere activă. Deoarece nu există niciun astfel de program, detectarea focarului de infecţie este foarte greu de realizat, spun cercetătorii care au investigat retrospectiv această situaţie.   Autoritatea de siguranţă alimentară a inspectat 42 de retaileri de produse alimentare şi a colectat 103 probe pentru analize. În urma acestei anchete directe, listeria monocitogenă a fost detectată în 4 probe colectate de la un retailer: 3 probe au fost găsite în brânza Quejito fresco şio altă probă a fost descoperită într-o felia de ham, tăiată la maşină! În concluzie, fabrica cu pricina şi-a suspendat 15 zile activitatea, pentru a lua măsurile de dezinfectare necesare. Ulterior, probele au fostcolectate lunar de către autorităţile responsabile cu siguranţa alimentară, dar nicio probă nu s-a mai dovedit a fi pozitivă.   Cercetătorii din Portugalia au declarat că incidenţa tot mai marea acestor focare şi distribuţia de cazuri este de maxim interes. „În ţările europene cu programe de supraveghere permanente, cum ar fi Franţa, Germania şi Marea Britanie, incidenţa listeriozei este raportată a fi în creştere şi distribuţia cazurilor se schimbă, afectând în primul rând persoanele învârstă şicele cu afecţiuni cronice, ceea ce duce la o rată mare amortalităţii.   În concluzie, datele colectate de la toate etapele lanţului de producţie de alimente ar trebui colectate şi analizate încontinuu, pentru a putea înţelege listeria şi rutele sale de transmitere”, a fost semnalul de alarmă tras de cercetători.

aflat

anterior
urmator

read

newsletter1

newsletter2