489

Pesta porcină africană a fost detectată și în Suedia

autor

MeetMilk.ro

distribuie

Șapte mistreți au fost găsiți morți într-o zonă limitată din jurul orașului Fagersta, Suedia, la 145 km nord-vest de Stockholm, informează Meat&Poultry Magazine.

Probele de la un alt mistreț sunt în prezent expediate către Institutul Național Veterinar (SVA) din Suedia pentru a testa pesta porcină africană (PPA). Autoritățile relevante continuă să lucreze la localizarea, limitarea și controlul infecției și vor furniza mai multe informații în mod regulat.

„Planul de urgență pe care îl avem de mult timp este acum implementat”, a declarat Lena Hellqvist Björnerot de la Consiliul Suedez pentru Agricultură. „De asemenea, luăm notă de experiențele din alte țări care s-au aflat într-o situație similară.”

Autoritățile vor colabora cu organizațiile de vânători pentru a afla cât de mare este afectată o zonă prin căutarea mistreților morți, în combinație cu cunoștințele despre domeniul de origine al mistreților. Orice acces în zona afectată va fi interzis.

De exemplu, nimeni nu va avea voie să se afle în zonă, să culeagă fructe de pădure și ciuperci, să vâneze, să lucreze cu silvicultură sau să facă alte activități în aer liber. Infecția nu afectează oamenii sau alte specii de animale, dar se poate răspândi prin carne de porc sau prin purtarea virusului pe pantofi, unelte și vehicule.

„În prezent, nu știm cum a fost introdusă infecția, dar este un salt la distanță lungă de la cea mai apropiată zonă infectată din Europa și, prin urmare, presupunem că a fost introdusă prin activitate umană și nu prin mistreț”, a spus Karl Ståhl un profesor la SVA.

„În prezent, există o răspândire extinsă a infecției în Europa. Există țări care au reușit să eradice boala, iar acesta este obiectivul nostru național.”

SVA încurajează publicul și vânătorii să raporteze descoperirile de mistreți morți în toată Suedia, dar mai ales în zona afectată și în județul Västmanland, prin intermediul www.rapporteravilt.sva.se. Proprietarii de porci sunt încurajați să își revizuiască biosecuritatea și să contacteze un medic veterinar dacă există semne de boală sau mortalitate crescută.

Boala este prezentă în Europa din 2007 și în Uniunea Europeană din 2014. Se prezintă sub formă de febră, sângerare, pierderea coordonării (ataxie), pofta de mâncare scăzută și moartea survine de obicei în decurs de o săptămână.

aflat

anterior
urmator

read

newsletter1

newsletter2