Stiri

182

Noua Zeelandă, nemulțumită de propunerile UE privind Tratatul de Liber Schimb

autor

MeetMilk.ro

distribuie

Asociațiile agro-industriale din Noua Zeelandă sunt „profund dezamăgite” de oferta agricolă înaintată recent din partea Uniunii Europene (UE), în ultima rundă de negocieri ale Tratatului de Liber Schimb. Știrile vin înaintea celei de-a opta runde a negocierilor acordului de liber schimb (TLC) UE-NZ, care sunt în curs de desfășurare.

Detalii scurse

Reamindind că revista Meat.Milk a scris în detaliu despre interesul neo-zeelandezilor de a aduce masiv în România materii prime pentru industria laptelui și a lactatelor, să spunem că, acum, negociatorii de la Antipozi susțin recentele comentarii ale ministrului comerțului, David Parker, potrivit cărora este inacceptabil ca exportatorii din Noua Zeelandă să se confrunte cu un teren de joc neobișnuit, în UE, făcând aluzie aici la normele sanitar-veterinare și de siguranță alimentară, știut fiind că în Noua Zeelandă ele sunt mai drastice decât în Uniunea Europeană. În plus, sunt mari divergențe din punct de vedere comercial și monetar.

Deși UE și-a exprimat în mod repetat ambiția pentru un acord comercial cuprinzător și de înaltă calitate, detaliile scurse sugerează că UE nu a depus niciun efort pentru a urmări această declarație cu acțiune.

Sam McIvor, CEO al asociației B + LNZ (carne de vită, lapte, ovine), susține că detaliile scurse au sugerat că oferta de acces pe piață a UE, în Noua Zeelandă, ar menține cote mici cu tarife in-contingente.

„Detaliile scurse sugerează că UE intenționează să continue promovarea protecționismului agricol. Acest semnal negativ pentru partenerii comerciali este extrem de dezamăgitor, având în vedere declarațiile recente făcute de Comisia UE care vorbeau despre importanța liberalizării și deschiderii comerțului, în special într-o lume post COVID-19 ", a spus el.

„În timp ce Noua Zeelandă și UE au o lungă istorie a comerțului, suntem una dintre puținele țări care nu au un FTA cu UE, punându-ne într-un dezavantaj semnificativ în comparație cu partenerii ALS din UE”.

Cota ratei tarifare

În plus, actualul acces pe piața de carne de vită din Noua Zeelandă la UE este restricționat grav de o cotă tarifară (TRQ) de 1300 tone, cu un tarif intern de 20%.

Exporturile în afara acestei cote sunt supuse unor tarife de 12,8% din valoare și între 171,3 EUR și 311,8 EUR la 100 kg - efectiv acest lucru poate adăuga până la un tarif de 50%.

Sirma Karapeeva, CEO, Asociația industriei cărnii, a adăugat cota mică și ridicarea tarifului din cote face dificilă, dacă nu imposibil, ca întreprinderile să formeze relații comerciale semnificative și să construiască un comerț stabil de carne de vită în UE.

„Nu este credibil pentru un partener comercial, precum UE, care pretinde a fi un campion al comerțului liber, pentru a menține cote mici și tarife ridicate. Acest lucru nu numai că face imposibil accesul comercial semnificativ, dar continuă să perpetueze protecționismul agricol și face o batjocură la ideea că acest acord poate fi încheiat anul acesta ”, a spus el.

Covid 19 a determinat schimbarea de atitudine a UE

„În urma izbucnirii COVID-19, am fost încurajați ca UE să emită o declarație recunoscând că o politică comercială deschisă va trebui să facă parte din orice plan de recuperare economică viitoare. Detaliile scurse nu acceptă această retorică.

„Asociațiile neo-zeelandeze susțin eforturile guvernului neozeelandez de a demonstra leadership în unirea comunității comerciale internaționale prin întărirea sistemului și relațiilor comerciale bazate pe reguli, întrucât Noua Zeelandă și economia globală încearcă să se recupereze de la COVID-19.

„Agricultura globală și comerțul alimentar vor juca un rol important în recuperarea globală, iar aceasta este o oportunitate pentru UE de a demonstra un leadership autentic în aceste probleme în colaborare cu parteneri precum Noua Zeelandă.”

aflat

anterior
urmator

read

newsletter1

newsletter2