Stiri

203

Mega-scandal anticartel pe piața franceză a cărnii

autor

MeetMilk.ro

distribuie

După cum informează FoodNavigator, Cooperl, Fleury Michon, Coop, Campofrio și Nestlé, alături de un grup de producători mai mici de mexeluri și produse congelate din carne, sunt doar câțiva dintre jucătorii din Franța acuzați de către Autoritatea de Reglementare a Concurenței din țară, pentru participa la un cartel.

Dintre acestea, douăsprezece companii au fost amendate în total cu 93 de milioane de euro, după încălcarea legislației concurenței, potrivit Autorité de la Concurrence.

Printre acestea se numără Cooperl Arc Atlantique, care datorează 35.530.000 €, Les Mousquetaires, care a fost amendată a doua cea mai mare sumă, de 31.750.000 €, iar pe locul trei, Fleury Michon cu 14.761.000 €.

Autoritatea a declarat că practicile anticoncurențiale au fost direcționate către piețele din amonte și din aval. Hotărârea a fost publicată în luna iulie 2020, dar se așteaptă apelurile.

Patru dintre cele mai mari grupuri din sector au fost înglobate în scandal: Campofrio (proprietarul mărcilor Aoste și Jean Caby), Fleury Michon, Financière Turenne Lafayette (proprietarul Paul Prédualt, Madrange, etc.) și Monique Ranou, proprietarul Les Mousquetaires.

Afacerile acestora s-au coordonat pe variația săptămânală a prețurilor de „șuncă, flancul înlăturat, în scopul de a arăta un front unit în relațiile lor cu abatoarele pentru a putea rezista mai bine la creșterile de preț solicitate sau pentru a obține reduceri de preț” .

Autoritatea a detaliat modul în care o astfel de coordonare a avut loc în practică: „Producătorii de carne congelată s-au contactat reciproc, individual, prin telefon, înainte de începerea negocierilor cu abatoarele, de obicei joi după-amiaza sau vineri dimineața, pentru a adopta o poziție comună de negociere.

Amenzi au fost emise și întreprinderilor acuzate de comportament anticoncurențial în aval. În special, Autoritatea a spus că producătorii de carne s-au angajat în practici menite să crească prețurile percepute sectorului de distribuție cu amănuntul, pentru produsele de tip private label și low, fiind vizate produsele brute / uscate (cârnați și cârnați uscați, salam, șuncă crudă, chorizo, pavés, rozetă etc.) și șuncă, pate, rillette și budincă gătită.

Schimburile de informații și negocierile clandestine dintre companiile acuzate au avut loc la telefon și în „întâlniri secrete” la Paris și Lyon, în cursul cărora s-au stabilit „poziționarea fiecărui concurent, creșterile actuale sau dorite ale prețului și rezultatele obținute în negocierile cu distribuitorii” pentru materie primă / produse din carne uscată, a informat Autoritatea. Fleury Michon și Cooperl intenționează să facă apel la decizie.

aflat

anterior
urmator

read

newsletter1

newsletter2