Stiri

273

Masă tematică sectorială în domeniul agroalimentar între România și Polonia

autor

MeetMilk.ro

distribuie

Secretarul de stat Sorin Moise l-a primit la sediul Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale, pe omologul său polonez, secretarul de stat Ryszard Bartosik, în contextul celei de-a A-IV-a Runde a Ședinței Comune a Guvernelor României și Republicii Polone (G2G). Alături de secretarul de stat român au fost prezenți directori și experți tehnici din cadrul MADR. 

Pe agenda discuțiilor s-au regăsit teme ce au vizat Politica Agricolă Comună și rolul acesteia în contextul redresării post-pandemie și al războiului din Ucraina, utilizarea durabilă a produselor de protecție a plantelor, eco-agricultura pentru fermele mici și mijlocii, cooperarea dintre asociațiile de fermieri români și polonezi.

În debutul întâlnirii, secretarul de stat din Polonia și-a exprimat aprecierea față de pozițiile României din Consiliul AgriFish care coincid cu cele ale Poloniei, îndeosebi aceea de a sprijini fermierii din țările afectate în mod direct de războiul din Ucraina.  

Totodată, în contextul războiului din Ucraina, cei doi oficiali au susținut asemănările dintre problematicile cu care se confruntă cele două țări și au transmis necesitatea de a acționa împreună pentru a obține mai multe beneficii din partea Comisiei Europene pentru fermierii afectați, astfel încât aceștia să devină competitivi și rezilienți. 

Referitor la utilizarea durabilă a produselor de protecție a plantelor, secretarul de stat Sorin Moise a apreciat că reducerea utilizării pesticidelor trebuie să se bazeze pe o analiză pertinentă a nivelului de consum a fiecărui stat membru, a specificului agricol, a gradului de dăunare și oferirea de alternative viabile la utilizarea pesticidelor.

Cei doi secretari de stat au agreat faptul că reducerea produselor de protecție a plantelor trebuie să se bazeze pe studii fundamentate științific, astfel încât producția să nu fie afectată pe termen mediu si lung. 

În ceea ce privește agricultura ecologică, Sorin Moise a afirmat că România urmează să publice Planul național de acțiune pentru dezvoltarea producției ecologice, prin care își propune creșterea și diversificarea producției ecologice.

Având în vedere că Polonia are anumite domenii ale producției ecologice bine dezvoltate, țara noastră este interesată de schimburi de bune practici pentru facilitarea accesului la finanțarea acestui sector. Totodată, partea poloneză și-a arătat interesul de a colabora cu partea româna în ceea ce privește formarea specialiștilor din agricultură. 

La finalul întâlnirii, s-a agreat continuarea discuțiilor printr-un videocall ce va avea loc în perioada următoare pentru a aprofunda temele dezbătute.

aflat

anterior
urmator

read

newsletter1

newsletter2