Tehnologii

588

Liderii lumii vor semna o Declarație privind abordarea sistemului alimentar global pe principii climatice

autor

MeetMilk.ro

distribuie

Ignorate de mult în negocierile globale privind clima, sistemele alimentare au devenit o prioritate de top, ele fiind analizate la summit-ul internațional la nivel înalt COP28, care va avea loc începând cu 30 noiembrie, la Dubai.

Acțiuni urgente

Liderii sunt așteptați să semneze o primă declarație de acest fel care recunoaște „legăturile incontestabile dintre sistemele alimentare, agricultură și schimbările climatice” la Summit-ul mondial pentru acțiunea climatică, un eveniment paralel al COP28 din 1-2 decembrie. COP28 va fi, de asemenea, primul care va prezenta sisteme alimentare într-o zi tematică, programată pentru 10 decembrie.

Înaintea evenimentului, experții în sistemele alimentare au prezentat cazul pentru acțiuni urgente pentru reducerea emisiilor și creșterea rezilienței pentru a asigura securitatea alimentară.

Există un număr tot mai mare de dovezi științifice care sugerează că soluțiile sistemelor alimentare ar trebui să fie „în primul rând” în lupta împotriva crizei climatice și a biodiversității, potrivit Tim Benton, director de cercetare al Programului pentru mediu și societate la Chatham House.

„Pentru a aborda transformarea sistemului alimentar, trebuie să ne gândim la ce se cultivă, cum se cultivă, unde se cultivă și cât de mult se cultivă și, prin urmare, ce se consumă”, a spus el într-o conferință de presă.

Există, de asemenea, o relație în creștere între sănătatea umană precară și sănătatea planetară precară. O provocare este că o mare parte din alimentele pe care le consumă oamenii nu sunt bune pentru sănătatea lor. Ca un exemplu clar al modului în care nu face față crizei climatice poate afecta sănătatea oamenilor, Benton a remarcat că agricultura reprezintă acum 81% din poluarea cu amoniac din lume, care este responsabilă pentru aproximativ jumătate din decesele respiratorii din Europa.

Prin urmare, transformarea sistemului alimentar este esențială pentru combaterea schimbărilor climatice, precum și a „pierderii biodiversității, a poluării, precum și a sănătății și bunăstării umane”.

Sistemele alimentare sunt, de asemenea, o victimă a schimbărilor climatice, care afectează productivitatea agriculturii, reduc securitatea alimentară și perturbă lanțurile de aprovizionare cu alimente.

„Afacerea ca de obicei nu mai este o opțiune”, a avertizat Patty Fong, director de program la Alianța Globală pentru Viitorul Alimentației. „Dacă dorim să oferim alimente nutritive unei populații globale în creștere și suntem legati de climă globală și natură.

„Accentul internațional tot mai mare asupra alimentelor ca problemă de sistem”

La COP28, există posibilitatea ca sistemele alimentare să obțină în sfârșit recunoașterea pe care o merită ca soluție critică de adaptare la atenuarea schimbărilor climatice. Pentru prima dată în timpul unui summit global privind clima, șefii de stat din multe țări sunt așteptați să se angajeze să-și transforme sistemele alimentare și agricole. În plus, se așteaptă ca actori din toate sistemele alimentare, de la producătorii de alimente până la instituțiile financiare, să își angajeze propriile resurse și să avanseze planuri ambițioase.”

Profesorul Sir David Nabarro, Director Strategic la Fundația 4SD, a salutat atenția internațională tot mai mare asupra alimentelor ca problemă de sistem, inițiată de Summit-ul ONU privind Sistemele Alimentare din 2021, care a pus bazele transformării sistemelor alimentare globale în vederea atingerii durabilei. Obiectivele de dezvoltare până în 2030.

„Mâncarea atinge atât de multe aspecte ale existenței umane [și] atât de multe aspecte ale viitorului planetei noastre, încât trebuie tratată ca o problemă de sisteme interdependente”, a spus el.

Unele țări nu acceptă

COP28 va prezenta „cel mai intens tratament al alimentelor într-una dintre aceste întâlniri anuale privind clima pe care le-am văzut vreodată în viața mea”, a declarat el, cu declarația liderilor „cheia a ceea ce va fi un proces de doi ani prin care țările vor converge munca lor privind clima și munca lor privind alimentele în moduri care să servească interesele fermierilor și în moduri care să servească interesele consumatorilor de toate tipurile.”

Se știe încă care sau exact câți vor semna declarația liderilor, totuși, sau cât de semnificativă va fi orice acțiune ulterioară. „Semnele timpurii sugerează că este cu mult peste 50 și ar putea ajunge la 100”, a spus Nabarro. „Este uriaș. Pentru că șefii de stat și de guvern spun, fără echivoc, că vom reuni angajamentele noastre în materie de climă și angajamentele noastre alimentare, astfel încât acestea să fie integrate.

„Vor fi țări care se vor reține și nu vor face convergența. Dar cred că atunci va fi rezonabil să-i întrebăm, mai ales dacă au semnat declarația la nivel prezidențial: „ce se întâmplă? De ce nu se mișcă lucrurile?”

„Este nevoie de mai multe angajamente financiare din partea guvernelor, băncilor și întreprinderilor”

Alte provocări includ adoptarea unor practici mai durabile în rândul fermierilor din lume. Sunt necesare mai multe angajamente financiare din partea guvernelor, băncilor și întreprinderilor pentru a îndeplini multiplele obiective de atenuare și adaptare la schimbările climatice, protejarea naturii și transformarea sistemelor alimentare, au declarat experții jurnaliștilor.

„Solicităm guvernelor să remodeleze stimulentele financiare și să introducă politici și reglementări de susținere care creează într-adevăr această piață și condiții comerciale pentru a favoriza alimentele sănătoase și durabile”, a spus Fong.

Angajamentele și angajamentele COP28 trebuie să se traducă în „acțiuni transformative și sistemice reale”, a adăugat ea. „Trebuie să fie susținut de finanțe, de bani reali y prin calendare și obiective concrete de reducere a emisiilor, pentru protejarea și refacerea naturii pentru eliminarea combustibililor fosili din sistemele alimentare și pentru reducerea pierderilor și a risipei de alimente.”

„Sistemele alimentare, în special sistemele alimentare industrializate, sunt extrem de consumatoare de energie și depind de combustibili fosili pe tot parcursul lanțului valoric, de la producerea utilizării și utilizarea pesticidelor, îngrășămintelor sintetice și a materialelor plastice până la producția de culturi, pește, carne și prelucrarea lactatelor.

La rândul lor, activitățile de transport, distribuție și gătit, determină 90% din defrișări și 60% din pierderea biodiversității. Reprezintă 70% din utilizarea apei dulci din lume. Este, de asemenea, o cauză majoră a sănătății precare, a nutriției."

În mod evident, doar 3% din finanțarea climatică este în prezent dedicată sistemelor alimentare, deși contribuie la o treime din emisiile de gaze cu efect de seră. Doar 1,7% sunt destinate fermelor mici care produc aproximativ o treime din alimentele din lume.

„Există responsabilitatea factorilor de decizie politică și a jucătorilor de pe piață să se gândească la cine obține profiturile și să împartă profiturile în mod mai echitabil prin intermediul sistemului, pentru a le permite fermierilor să facă lucruri în moduri diferite care sunt adecvate la nivel local”, a spus Benton.

„Paradigma alimentară mai ieftină”

Cealaltă provocare adusă de transformarea sistemului alimentar este creșterea probabilă a costurilor pentru producători și creșterea ulterioară a prețurilor pentru consumatori.

„Cred că este o întrebare esențială pe care nu am abordat-o în mod corespunzător”, a spus Benton. „Și într-o anumită măsură, este o provocare și o oportunitate. Oportunitatea este că, deoarece există atât de multă consolidare, în special pe piețele globale, încât dacă convingem cinci sau șase companii să facă ceea ce trebuie în mod corect, atunci schimbarea la scară largă se poate întâmpla foarte, foarte repede.

Riscul este, desigur, că se întâmplă invers, că modelul de afaceri menține status quo-ul, iar asimetriile de putere blochează exact capacitatea de construire a rezilienței locale la scară mică.”

Dar oportunitatea este semnificativă, a subliniat Benton, „dacă marile afaceri decid într-adevăr că vor să înceapă să câștige mai mulți bani din vânzarea de bunuri produse în mod corespunzător și produse în mod durabil, mai degrabă decât să câștige bani din bunuri produse în mod nesustenabil, ceea ce a fost mai degrabă din istorie. ”

Și a încheiat cu o notă plină de speranță: „Lucrez în acest spațiu de zeci de ani, acum 10 ani nimeni nu auzise termenul de sisteme alimentare, apoi am avut Summit-ul Sistemului Alimentar. Acum îl introducem foarte ferm pe agenda COP. Deci asta chiar trebuie sărbătorit.”

aflat

anterior
urmator

read

newsletter1

newsletter2