Stiri

227

Interpack susține inițiativa SAVE FOOD care continuă cu noi proiecte

autor

MeetMilk.ro

distribuie

Ce se întâmplă dacă mâncarea irosită ar putea servi la protejarea altor alimente? Aceasta este întrebarea la care și-a propus să răspundă un nou proiect de cercetare SAVE FOOD.

Aceasta este noua față a interpack pentru o inițiativă care din 2009 reunește organizații internaționale, producători de alimente și producători de ambalaje, pentru a reduce pierderile și risipa de alimente.

Odată cu creșterea prețurilor, perturbări în lanțurile de livrare, schimbări climatice și o populație în creștere, lumea se confruntă cu o criză alimentară. În același timp, în fiecare an se aruncă în jur de 1,3 miliarde de tone de alimente.

Până în 2030, se estimează că această cifră va crește la 2,1 miliarde. SAVE FOOD, inițiativa fondată de Messe Düsseldorf, interpack și Organizația Națiunilor Unite pentru Alimentație și Agricultură (FAO), urmează să schimbe tocmai asta.

În timpul pandemiei de COVID-19, proiectul a fost parțial suspendat. Acum, există o reluare cu planuri și proiecte pentru viitor. Fiind un târg de vârf la nivel internațional, interpack joacă un rol cheie pentru SAVE FOOD.

„Contribuim cu ceea ce ne face speciali: suntem o rețea internațională, încurajăm inovația și atragem atenția asupra problemelor din întreaga lume”, spune Bernd Jablonowski, director executiv la Messe Düsseldorf.

„SAVE FOOD este o parte importantă a angajamentului Messe Düsseldorf față de Obiectivele de Dezvoltare Durabilă (ODD) ale ONU, cu accent pe mediu și pe societate. SAVE FOOD este contribuția noastră foarte directă la atingerea ODD 12.3 – reducerea și combaterea risipei de alimente.”

Din câmp, în casă

SAVE FOOD urmează o abordare holistică pentru a se asigura că reducerea pierderilor și a risipei de alimente este acceptabilă, fezabilă și eficientă din punct de vedere tehnic, economic, ecologic și social. Aceasta începe cu agricultura, continuă cu producția de alimente, industria de ambalare și prelucrare, precum și cu amănuntul și ajunge în final la consumatorul individual.

Ce rol joacă sectorul ambalajelor?

Noile tehnologii ajută atât la reducerea pierderilor de alimente, cât și la creșterea siguranței produselor – una dintre problemele centrale pentru viitorul interpack, din 4 până în 10 mai 2023, la Düsseldorf. Acest târg comercial este un eveniment foarte important pentru transferul de cunoștințe, precum și pentru crearea de rețele și inspirație care se învârte în jurul procesării și ambalării. Sunt așteptați în jur de 2.700 de expozanți din întreaga lume.

Cercetarea SAVE FOOD la BAU din Istanbul

Un studiu amplu al Universității Bahçeşehir (BAU) din Istanbul se numără printre noile proiecte ale Inițiativei SAVE FOOD. Scopul este de a produce ambalaje alimentare biodegradabile din deșeuri alimentare sau din subproduse ale producției alimentare.

În timp ce ambalajele au o funcție de protecție și ajută la reducerea pierderii de alimente, deșeurile de plastic nereciclate sunt totuși una dintre cele mai mari probleme pentru mediul timpului nostru.

Materialele de ambalare inovatoare pot oferi o contribuție importantă la reducerea acestor deșeuri. Cererea tot mai mare a consumatorilor pentru ambalaje ecologice, reciclabile oferă un impuls suplimentar pentru cercetarea alternativelor biodegradabile și compostabile la plastic.

BAU va lucra la proiectul lor pilot împreună cu un partener din industria ambalajelor, precum și unul din sectorul alimentar. Studiul este susținut de Biroul Regional FAO pentru Europa și Asia Centrală, precum și de interpack. Un prim prototip va fi prezentat la interpack 2023.

Conferința regională „Permiterea schimbării”

Lansarea noului proiect este conferința regională „Permiterea schimbării”. Aici, Inițiativa SAVE FOOD va prezenta proiectul BAU. Conferința se concentrează pe obstacole, progres, condiții limitative și inovații în contextul reducerii risipei alimentare.

Înainte de eveniment, cei aproximativ 150 de participanți vor împărtăși cele mai bune cazuri care s-au dovedit eficiente pentru toate nivelurile, domeniile și etapele lanțului valoric alimentar atunci când vine vorba de combaterea diferitelor aspecte. de pierderi și risipă de alimente. Rezultatele vor intra în baza de date FAO ca cunoştinţe valoroase.

Conferința este organizată de FAO împreună cu Ministerul Turc al Agriculturii și Pădurilor, ECO-RCCFS, centrul de coordonare pentru implementarea Programului Regional pentru Securitate Alimentară (RPFS) ECO/FAO, cu sprijinul Ministerului Agriculturii, Naturii olandez și calitatea alimentelor.

Despre Inițiativa SAVE FOOD

Inițiativa SAVE FOOD a fost fondată în 2009 de Messe Düsseldorf și interpack, cel mai mare târg comercial din lume pentru sectorul ambalajelor și industria de prelucrare aferentă, și de atunci a cooperat, de exemplu, cu FAO și cu programul ONU pentru Mediu.

Ca alianță globală, urmează ODD 12.3 al ONU, care luptă pentru reducerea pierderilor și a risipei de alimente. După o pauză din cauza COVID-19, interpack a fost implicată în noi proiecte din 2022. Scopul este de a sensibiliza publicul cu privire la această problemă. e și să dezvolte contrastrategii și chiar soluții în cooperare cu politica, societatea și industria. Un accent deosebit este pus pe inovațiile din industria ambalajelor. Informații la www.save-food.org

aflat

anterior
urmator

read

newsletter1

newsletter2