Stiri

443

Interpack 2023: Inițiativa SAVE FOOD adoptă o poziție vizibilă împotriva risipei alimentare

autor

MeetMilk.ro

distribuie

Interpack, cel mai mare târg comercial din lume pentru procesare și ambalare, ia din nou o poziție vizibilă împotriva risipei de alimente la nivel mondial în perioada 04-10 mai la Düsseldorf.

Membrii și partenerii Inițiativei SAVE FOOD demonstrează cum alimentele pot fi procesate și ambalate în siguranță, cum poate fi prelungită perioada de valabilitate a acestora și cum orice risipă alimentară care apare totuși poate fi reutilizată în mod durabil.

La nivel global, aproximativ 14% din alimente valorează aprox. 400 de miliarde de dolari SUA sunt irosite pe drumul de la recoltare la vânzarea cu amănuntul (FAO, 2019). În același timp, aproximativ încă 17 la sută sunt risipite la nivelurile de vânzare cu amănuntul și de consumator final (UNEP, 2021).

Reducerea acestor cifre este scopul Inițiativei SAVE FOOD, care a fost fondată în 2011 de Messe Düsseldorf, interpack și Organizația Mondială a Alimentației FAO. Inițiativa reunește organizații internaționale, producători de alimente și producători de ambalaje.

Pentru a realiza acest lucru, interpack 2023 este o platformă importantă. În cadrul târgului, standul SAVE FOOD din Zona Intrare Nord oferă informații despre inițiativă. Pe de altă parte, traseul SAVE FOOD, reunește inovații în acest domeniu, iar ziua tematică „Siguranța produselor” se concentrează pe rezultatele aferente din studii, precum și pe cele mai bune practici.

O călătorie dus-întors prin sală, plină de tehnologii împotriva risipei și pierderilor: câțiva expozanți interpack sunt membri ai Inițiativei SAVE FOOD.

Traseul SAVE FOOD Highlight oferă vizitatorilor o privire de ansamblu asupra proiectelor și produselor actuale ale membrilor participanți. Unele dintre subiecte, de exemplu, sunt cum să minimizați pierderile de alimente în timpul procesului de umplere, cum să obțineți o inspecție fiabilă a produsului și o etanșare de înaltă calitate sau cum să evitați contaminările nedorite.

De asemenea, sunt expuse detectoare de corpuri străine extrem de sensibile pentru toate punctele critice de control ale procesului de producție, care servesc la evitarea apelurilor înapoi și ejecțiilor false, precum și soluții de ambalare și mașini care cresc durata de valabilitate a alimentelor.

Printre expozanții participanți se numără IMA Industria Macchine Automatiche, Syntegon Technology, MULTIVAC, Ishida Europe, Theegarten-Pactec, Gerhard Schubert, FAWEMA, ULMA Packaging, Mettler-Toledo Garvens, ROTZINGER sau Sealpac.

Mai mult, mulți alți expozanți de la interpack prezintă soluții pentru procesarea și ambalarea în siguranță. Industria alimentară este unul dintre grupurile țintă de top în rândul vizitatorilor târgului și, prin urmare, numărul de oferte relevante este mare.

Mâncarea este concentrată în sălile 5, 6, 11, 13 și 14, iar zonele de cofetărie și panificație sunt în sălile 1, 3 și 4.

Start-up-urile și-au manifestat interes pentru acest subiect. De exemplu, keäksack din VDMA Technologie Lounge din Sala 4 prezintă o bere artizanală produsă din surplus de pâine. Un alt exemplu este easy2cool în Zona Start-Up din Sala 15, prezentând ambalaje izolante durabile pentru expedierea alimentelor proaspete sau congelate.

Proiect de cercetare cu Universitatea BAU

Materialele rămase din producția alimentară sunt în general eliminate. În același timp, există o cerere din ce în ce mai mare pentru alternative la ambalajele din plastic.

O opțiune durabilă este producerea de ambalaje pe bază de bio și compostabile din deșeuri alimentare sau produse secundare ale industriei alimentare. Aceasta este ideea la care lucrează Inițiativa SAVE FOOD împreună cu Universitatea Bahçeşehir (BAU) din Istanbul.

În ultimele luni, un total de 28 de studenți au testat diferite forme de abordare. Două proiecte le-au întrecut pe celelalte.

Un bio-wrap de kombucha scoby din deșeuri de portocale și frunze de ceai pentru ambalarea alimentelor uscate are un potențial mare și șanse mari de a fi pus în practică.

O altă echipă a implementat ideea de a împacheta căpșunile într-o atmosferă protectoare folosind nano ambalaj integrat din PLA și coji de orez. Rezultatele vor fi prezentate de universitate și studenți în forumul „Spotlight Talks & Trends” pe 9 mai, la ora 14:30.

Ziua tematică privind siguranța produselor

Siguranța produsului este o funcție de bază a ambalajului și unul dintre cele patru subiecte fierbinți la interpack.

Astăzi, industria aduce deja o contribuție importantă la reducerea risipei alimentare. Informații despre proiectele și inovațiile actuale sunt disponibile la ziua tematică pentru siguranța produselor în forumul de prelegeri „Discuții și tendințe în lumina reflectoarelor” din zona de intrare de nord.

Pe 9 mai, printre altele, va avea loc o prelegere susținută de FAO în Europa și Asia Centrală despre cooperările pentru combaterea pierderii și risipei de alimente și o prezentare generală a celor mai bune practici din industria ambalajelor din partea WPO (World Packaging Organization). Inovații fascinante vor fi prezentate și de Ishida Europe Limited, Pilz și Mettler-Toledo.

Despre Inițiativa SAVE FOOD

Inițiativa SAVE FOOD a fost fondată în 2011 de Messe Düsseldorf și interpack, cel mai mare târg comercial din lume pentru sectorul ambalajelor și industria de prelucrare aferentă, și de atunci a cooperat, de exemplu, cu FAO și cu programul ONU pentru Mediu.

Ca alianță globală, urmează ODD 12.3 al ONU, care luptă pentru reducerea pierderilor și a risipei de alimente.

După o pauză din cauza COVID-19, interpack a fost implicată în noi proiecte din 2022. Scopul este de a crea conștientizarea publicului față de această problemă și de a dezvolta contrastrategii și chiar soluții în cooperare cu economia, politica, societatea și industria. Un accent deosebit este pus pe inovațiile din industria ambalajelor.

aflat

anterior
urmator

read

newsletter1

newsletter2