Tehnologii

745

Guvernul moscovit a naționalizat compania Danone din Rusia

autor

MeetMilk.ro

distribuie

Danone SA a informat că autoritățile ruse au plasat filiala rusă a companiei sub „administrare externă temporară” – o măsură legată de încercarea Kremlinului de a riposta „starilor neprietenoase” din cauza sancțiunilor economice, notează DairyReporter.

O naționalizare mascată

Într-o declarație Danone a spus că a fost informată că autoritățile ruse intenționează să o plaseze pe Danone Rusia sub administrația externă temporară a Agenției Federale pentru Administrarea Proprietății de Stat, o subdiviziune a Ministerului Rusiei de Dezvoltare Economică care administrează proprietatea statului federal al Rusiei.

„Danone investighează în prezent situația”, a spus compania. „Danone se pregătește să ia toate măsurile necesare pentru a-și proteja drepturile ca acționar al Danone Rusia și continuitatea operațiunilor afacerii în interesul tuturor părților interesate, în special al angajaților săi.”

Danone se afla în proces de transfer al controlului asupra afacerii sale esențiale cu produse lactate și plante din Rusia, o tranzacție despre care se estimează că va avea ca rezultat o anulare de 1 miliard de euro/1,12 miliarde de dolari.

Procesul a fost lansat pe 14 octombrie 2022 și „progresa conform programului așteptat”, potrivit companiei. Dar, în practică, mișcarea statului rus ar putea însemna că ieșirea lui Danone de pe piață ar putea veni mult mai devreme.

De ce a făcut Rusia asta?

Autoritățile ruse s-au jucat cu ideea de a introduce o legislație care să permită Kremlinului să preia controlul asupra activelor ruse legate de „state străine neprietenoase” încă de la începutul războiului din Ucraina.

Dar în aprilie 2023, președintele Vladimir Putin a semnat decretul nr. 302, care a permis agențiilor federale, precum cea menționată de Danone, să sechestreze bunurile rusești deținute de întreprinderi din „state străine neprietenoase” sau diviziile lor ruse.

 Aceasta include țări care au sancționat Rusia pentru invazia sa în Ucraina, cum ar fi toate statele membre UE, precum și SUA, Canada, Australia, Noua Zeelandă, Japonia și Coreea de Sud.

Odată ce un bun este confiscat, agenția federală poate exercita puteri depline asupra acestuia, pe lângă dreptul de a dispune de el.

Sunt vizate firmele din țări ”neprietenoase”

Decretul vizează în mod special activele deținute sau controlate de state „neprietenoase” pe teritoriul Rusiei și este văzut ca o represalii, deoarece numai președintele Putin poate decide când „managementul extern temporar” ar înceta să se aplice.

Potrivit decretului, autoritățile ruse pot prelua activele deținute de străini într-o gamă largă de declanșatori – așa-numitele condiții prealabile – cum ar fi dacă există o amenințare percepută că activele deținute de ruși într-un „stat străin neprieten” ar putea fi confiscate sau înghețate.

Mai sunt și alții

Danone nu este singura firmă care și-a văzut activele rusești plasate sub gestiune externă temporară. Compania de bere Baltika Breweries, deținută de Carlsberg, și-a văzut, de asemenea, acțiunile transferate către aceeași agenție federală la începutul acestei săptămâni, după cum se arată într-un ordin executiv publicat de Kremlin.

Carlsberg a spus că schimbarea conducerii Baltika a fost făcută „fără știrea sau aprobarea” grupului și că nu este „clar” care ar fi implicațiile acestei dezvoltări pentru operațiunile companiei cu sediul în Rusia. La fel ca Danone, Carlsberg se afla într-un proces de vânzare a afacerii sale din Rusia, sub rezerva aprobărilor de reglementare.

Este posibil ca știrile să facă lumină asupra situației precare cu care se confruntă companiile occidentale cu prezență în Rusia.

Potrivit LeaveRussia.org, un proiect condus de Institutul de Economie din Kiev și de voluntarii ucraineni IT, care întocmește o bază de date a mișcărilor companiilor occidentale cu operațiuni rusești, există cel puțin 29 de firme de FMCG și 65 de firme de produse alimentare și băuturi care continuă să facă afaceri cu Rusia. Acestea includ Nestlé, Unilever, Mondelez, Lactalis și Savencia.

aflat

anterior
urmator

read

newsletter1

newsletter2