Stiri

208

Filieră internațională de fraudă alimentară, anihilată de Europol și Interpol

autor

MeetMilk.ro

distribuie

Europol și INTERPOL au anunțat rezultatele unei operațiuni coordonate OPSON 2020, care a vizat traficul de produse alimentare și băuturi contrafăcute și subvalorizate.

A noua operațiune de acest gen, s-a desfășurat din decembrie 2019 până în iunie 2020 și a implicat autorități de aplicare a legii din 83 de țări, fiind susținută, de asemenea, de Oficiul European de Luptă Antifraudă (OLAF), Comisia Europeană, Oficiul pentru Proprietate Intelectuală al Uniunii Europene (EUIPO ), autoritățile naționale de reglementare a alimentelor și partenerii din sectorul privat.

Produsele și băuturile contrafăcute pot fi găsite pe rafturile magazinelor din întreaga lume. Creșterea vânzării online de produse potențial periculoase reprezintă o amenințare semnificativă pentru sănătatea publică, au spus autoritățile.

Operațiunea OPSON a fost creată pentru a combate crima organizată implicată în această zonă. Activitățile operaționale din acest an au constatat o nouă tendință tulburătoare de abordat: infiltrarea produselor de calitate scăzută în lanțul de aprovizionare, o dezvoltare posibil legată de pandemia COVID-19.

Operațiunea din acest an OPSON a dus la demontarea a 19 grupuri de infracțiuni organizate implicate în fraude alimentare și arestarea a 406 de suspecți. Au fost efectuate peste 26.000 de verificări. Drept urmare, au fost confiscate aproximativ 12.000 de tone de produse ilegale și potențial dăunătoare, în valoare de aproximativ 28 milioane de euro (32,4 mil. USD).

Cu mai mult de 5.000 de tone confiscate, hrana pentru animale a fost cel mai confiscat produs, urmată de băuturi alcoolice (mai mult de 2.000 de tone), cereale, cereale și produse derivate, cafea și ceai și condimente.

Concentrația asupra produselor lactate a implicat autoritățile din Bulgaria, Italia, Franța, Grecia, Portugalia și Elveția.

Proiectul a dus la confiscarea a 320 de tone de produse lactate de contrabandă sau de subcontractare. Autoritățile naționale au confiscat lapte stricat și brânză, ceea ce reprezintă o amenințare pentru sănătatea consumatorilor. În plus, au fost confiscate 210 tone de brânză, care nu îndeplineau condițiile pentru a fi etichetate cu o denumire geografică protejată.

O anchetă bulgară, privind un depozit neînregistrat, a relevat șapte probe de brânză testate pozitiv pentru amidon și E. coli. Autoritățile au confiscat 3,6 tone de produse lactate nesigure, care trebuiau prelucrate în brânză topită.

Jürgen Stock, secretarul general al INTERPOL, a declarat: „În timp ce țările din întreaga lume își continuă eforturile pentru a conține COVID-19, rețelele criminale care distribuie aceste produse potențial periculoase arată doar hotărârea lor de a face profit. Scara și varietatea mâncării și a băuturilor confiscate în timpul acestei operațiuni servesc ca un memento pentru membrii publicului să fie vigilenți cu privire la ceea ce cumpără și nevoia de a continua vigilență și acțiune din partea forțelor de ordine. ", informeaza DairyReporter.

aflat

anterior
urmator

read

newsletter1

newsletter2