Stiri

252

FAO: Afacerile globale cu carne și lapte afectate de prețurile la furaje, climă și război

autor

MeetMilk.ro

distribuie

Conform ultimului raport emis de FAO, cu referire la afacerile globale cu carne, lapte și lactate, organismul pendinte de ONU opinează că acestea au fost afectate semnificativ în finalul anului 2021 și în prima jumătate a anului 2022 de creșterea prețurilor la furaje, de efectele negative determinate de schimbările climatice și, începând din această primăvară, de războiul declanșa de Rusia, în urma atacării Ucrainei. Dar, iată mai jos detalii despre ultimele evoluții ale celor două sectoare.

Evoluția prețurilor pe piața cărnii

Prețurile internaționale la carne au crescut pe fondul aprovizionării globale strânse de la principalii exportatori. Prețurile, măsurate de Indicele FAO al prețurilor la carne, au fost în medie de 107,7 în 2022, în creștere cu 12,2 puncte față de 2021. În 2021, sub-indicii cărnii de ovine, bovine și de pasăre a înregistrat creșteri abrupte, în timp ce subindicele cărnii de porc a rămas în mare parte neschimbat.

Livrările reduse din principalele țări exportatoare au susținut creșterile internaționale ale prețurilor la carne. Aceste condiții de aprovizionare strânse au apărut din cauza mediului de producție dificil cu care se confruntă multe țări.

Aprovizionarea cu carne de bovine a fost excepțional de strânsă, reflectând oferta redusă de bovine pentru sacrificare în America de Sud din cauza stocurilor mai scăzute de bovine și în Oceania, pe fondul cererii mari de reconstrucție a efectivelor.

Între timp, impactul continuu al pestei porcine africane și costurile de producție crescute și incertitudinile pieței în multe regiuni cheie exportatoare, au constrâns creșterea producției și livrările de carne de porc. În plus, sectorul păsărilor de curte s-a confruntat cu focare de gripă aviară înalt patogenă (HPAI) în Asia și Europa, reducând producția și creșterea exporturilor.

În mod similar, exporturile de carne de ovine din Oceania, cel mai mare exportator din lume, au rămas limitate din cauza cererii mari de reconstituire a efectivelor. Costurile crescute ale inputurilor, în principal costurile pentru hrana și energia, obstacolele logistice și costurile de transport, au descurajat producătorii de carne din multe țări, reducând creșterea producției de carne.

Pe partea cererii, China a continuat să fie cel mai mare importator de carne, reprezentând 26% din importurile globale de carne în 2021, în ciuda scăderii importurilor de carne de porc.

Importurile din alte țări importatoare mari de carne, și anume Mexic, Statele Unite ale Americii (Statele Unite ale Americii), Republica Coreea și Japonia au rămas puternice, determinate în principal de creșterea activităților economice și de renașterea industriei ospitalității, cu un nivel social din ce în ce mai relaxat. cerințe de distanțare și campanii de vaccinare de succes împotriva COVID-19.

Producția globală de carne

Producția globală de carne s-a extins, dar creșterea comerțului a încetinit. Astfel, producția totală mondială de carne a atins 355,5 milioane de tone (în echivalent în greutate carcasă) în 2022, în creștere cu 4,5% față de 2021. al doilea cel mai mare câștig de volum, urmat de carnea de bovine și ovine.

În multe țări, producția de carne de pasăre a crescut, de asemenea, datorită cererii crescute de alternative cu costuri reduse. Între timp, producția de carne de bovine s-a extins, deși lent, susținută de expansiunile producției în Asia, America de Nord și America Centrală și Caraibe, compensate de scăderi în America de Sud și Oceania din cauza reducerii ofertei de vite.

Producția de carne de ovine s-a extins mai ales în Asia. La nivel regional, Asia a dominat expansiunea producției globale de carne, cu unele creșteri înregistrate și în America și Africa, în timp ce cele din Europa au rămas stabile, dar au scăzut în Oceania.

China a înregistrat cea mai mare expansiune a producției de carne în 2021, urmată de unele câștiguri în Brazilia, India, Turcia, Myanmar, Pakistan, Indonezia și Vietnam, printre altele, dar compensate de scăderi în Filipine, Argentina, Australia,  Marea Britanie și Irlanda de Nord (Regatul Unit).

Toate valorile de producție și comerț raportate în această publicație au fost obținute prin combinarea oficială, neoficială și estimări și, prin urmare, sunt supuse revizuirii.

Creșterea costurilor pentru furaje, îngrășăminte și energie a redus marjele producătorilor, provocând scăderea creșterii producției în unele țări. În ceea ce privește cererea, cererea globală pentru produse din carne sa extins, reflectând activități economice crescute în paralel cu cerințele din ce în ce mai relaxate de distanțare socială, îmbunătățiri ale lanțurilor de aprovizionare perturbate de pandemie, venituri în creștere și creșterea populației.

Comerțul internațional

Exporturile totale de carne au atins 42,1 milioane de tone în 2021, în creștere cu 0,9% față de 2020, deși mai lent decât rata medie de creștere3. Încetinirea creșterii în 2021 reflectă o reducere semnificativă a importurilor în Asia și Europa, compensată de creșteri în America, Africa și Oceania.

Privind performanța specifică țării, China a înregistrat o scădere bruscă a importurilor din cauza producției interne în creștere și a prețurilor interne scăzute, împreună cu unele scăderi în Regatul Unit, Uniunea Europeană, Irak și Canada.

În ceea ce privește exporturile, Brazilia și Statele Unite și-au crescut cotele de piață pe piața globală de export de carne, cu shar-ul Braziliei. e în creștere de la 19,2 la 19,9 la sută și cea a Statelor Unite de la 20,3 la 20,7 la sută.

Uruguay, Türkiye și India, în special, au livrat mai multă carne, compensată parțial de scăderile din Uniunea Europeană, Regatul Unit, Australia și Argentina. Iată acum evoluția afacerilor pe segmente de producție.

Carnea de pasăre

Producția de carne de pasăre a crescut datorită prețurilor competitive Producția globală de carne de pasăre a atins 137,8 milioane de tone în 2022, în creștere cu 1,3% față de 2021. Cele mai mari expansiuni de volum au avut loc în Asia și Americi, cu unele câștiguri în Africa și Oceania, în timp ce Europa a înregistrat un declin. La nivel de țară, o mare parte a expansiunii producției a provenit din Brazilia, Indonezia, China, Myanmar, India, Pakistan și Turcia.

Carnea de bovine

Livrările globale s-au înăsprit din cauza producției mai scăzute de la principalii exportatori. Producția de carne în 2022 a atins 72,5 milioane de tone, în ușoară creștere (0,7 la sută) față de 2021, determinată de expansiunile producției în Asia, America de Nord și America Centrală și Caraibe, în mare parte compensate de scăderile din America de Sud, Oceania, Europa și Africa. În ceea ce privește performanța specifică țării, producția de carne de bovină a crescut în Statele Unite, India, China, Uruguay, Turcia și Canada.

Carne de porc

Creșterea comerțului cu carne de porc a încetinit din cauza redresării producției în China. Producția globală de carne de porc a atins 122,5 milioane de tone, în creștere cu 11,5% față de 2021, determinată în principal de o creștere bruscă a producției în Asia, unele creșteri în Europa și America de Sud, compensate printr-o scădere semnificativă în America de Nord. Creșterea cu 28% a producției de carne de porc din China, echivalentă cu 11,8 milioane de tone, până la aproximativ 54 de milioane de tone, a susținut expansiunea globală a producției, eclipsând unele câștiguri nu atât de nesemnificative în Brazilia, Uniunea Europeană, Vietnam și Federația Rusă.

Carne de ovine

Producția mondială de carne de ovine a crescut, dar comerțul internațional a scăzut ușor pe fondul livrărilor de export limitate Producția mondială de carne de ovină a atins în 2021 16,4 milioane de tone, în creștere cu 1,8% față de an, cea mai mare creștere a volumului fiind originară din Asia și America de Sud, dar parțial compensate de reduceri în Europa și Oceania. În alte regiuni, producția a rămas în mare parte neschimbată. În ceea ce privește producția centrată pe țară, China, Türkiye, Mongolia, Pakistan și Uniunea Europeană au înregistrat creșteri, compensate de scăderi în Regatul Unit, Federația Rusă și Noua Zeelandă.

Evoluția prețurilor la lapte și lactate

Aprovizionarea globală strânsă pe fondul cererii susținute a condus puternic prețurile internaționale la lactate. Prețurile internaționale la lactate, măsurate de Indicele FAO al prețurilor la produse lactate, au fost în medie de 119 puncte, în creștere cu 17,3 puncte (17,0 la sută) față de 2021, cu creșteri abrupte ale untului (+29,9 la sută). ), laptele praf integral (WMP) (+26,8 la sută) și lapte praf degresat (SMP) (+22 la sută) și o creștere moderată a sub-indicelui de brânză (+8,8 la sută).

Livrările reduse din principalele țări exportatoare de produse lactate, pe fondul cererii globale susținute de import, au susținut creșterea prețului produselor lactate. În Europa de Vest, livrările de lapte în 2021 au fost mai mici din cauza scăderii numărului de bovine de lapte.

În plus, un început de an mai rece decât se aștepta timp de câteva luni în Europa de Nord și creșterea costurilor inputurilor, în principal a furajelor, a condus la scăderea marjelor producătorilor, inducând mai mult sacrificarea vitelor și împovărând livrările de lapte.

Noua Zeelandă a început anul cu condiții mai uscate, afectând negativ calitatea pășunilor în anumite părți ale țării. Contrar așteptărilor, producția de lapte în sezonul 2021/22 a fost sub nivelul sezonului precedent din cauza ploilor excesive și a condițiilor umede.

Producția globală de lapte

Reflectând aceste condiții nefavorabile, producția de lapte în Europa și Oceania a scăzut cu 0,4 la sută, respectiv 0,2 la sută. Producția totală de lapte a șapte dintre cei mai mari exportatori de lapte (Uniunea Europeană, Noua Zeelandă, Statele Unite ale Americii, Belarus, Australia, Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord și Argentina a înregistrat o rată de creștere de doar 0,4 la sută în 2021.

Creșterea lentă a producției în principalele țări exportatoare de produse lactate, cuplată cu revenirea cererii interne, a condus la înăsprirea disponibilităților globale de export.

Producția mondială de lapte a continuat să se extindă, deși într-un ritm mai lent Producția globală de lapte a atins aproape 928 de milioane de tone, în creștere cu 1,3% față de 2021, ca urmare a creșterii producției în toate regiunile geografice, cu excepția Europei și Oceaniei, unde producția a scăzut.

Creșterile volumului de lapte au fost cele mai mari în Asia, urmată de Americi. Rata de creștere a producției în 2021 a fost cea mai scăzută înregistrată din 2013. În Asia, producția de lapte a crescut la 400 de milioane de tone în 2021, în creștere cu 2 la sută față de an, determinată în principal de creșterile din India, China, Pakistan, Uzbekistan, Kazahstan și Japonia.

În India, producția de lapte a atins 210 milioane de tone în 2021, în creștere cu 3,0 la sută față de 2020, susținută de ploile musonice bune (iunie până în septembrie) care au crescut disponibilitatea furajelor și au crescut efectivele de bovine de lapte.

În China, investițiile crescute în ferme la scară mare, genetica de calitate superioară și sistemele de producție integrate pe verticală, care au condus la o creștere a bovinelor de lapte și a productivității, au susținut o expansiune cu 7% a producției de lapte în 2021.

În Europa, producția de lapte a atins 234 de milioane de tone, o scădere ușoară (-0,4 la sută), în principal din cauza scăderilor producției din Ucraina și Uniunea Europeană. În Ucraina, producția a continuat să slăbească, reflectând declinul neîncetat al efectivului de bovine și costurile ridicate ale inputurilor care au limitat profitabilitatea fermei.

Cererea de lapte și lactate

Pe partea cererii, importurile globale de lactate au rămas solide, determinate de o creștere bruscă a achizițiilor din China (+22,2 la sută), ca urmare a creșterii cererii din partea consumatorilor și a zerului praf ca hrană pentru purcei de către industria cărnii de porc.

Cererea de import a fost puternică pentru lapte praf, brânză, unt și zer, exercitând o presiune semnificativă în creștere asupra prețurilor la lactate. În plus, redresările economice și reluarea activităților de servicii alimentare au susținut, de asemenea, importurile internaționale de lactate, adăugând piețelor globale deja strânse.

În Uniunea Europeană, creșterea costurilor de producție a influențat sacrificarea vitelor și a grăbit scăderea numărului de bovine de lapte, ceea ce a dus la scăderea livrărilor de lapte cu 0,3%, pentru prima dată din 2009. Pe partea pozitivă, s-au contatat creșterile prețului laptelui. Programul de asistență a ajutat fermierii, dar a fost inadecvat pentru a opri scăderea numărului de bovine.

În schimb, creșterea randamentului și îmbunătățirea managementului fermei în Belarus a condus la o producție mai mare de lapte. În America de Nord, producția de lapte a atins aproape 112 milioane de tone. În Statele Unite, producția de lapte a crescut cu 1,3%, ajungând la 103 milioane de tone, ca urmare a numărului mare de vaci de lapte până la jumătatea anului 2021 și a creșterii laptelui. productivitate.

În Noua Zeelandă, producția de lapte a crescut cu o slabă 0,1% în 2021, în principal din cauza condițiilor de primăvară rece și umedă care au predominat spre sfârșitul anului 2020 și a mai multor constrângeri din partea ofertei, inclusiv costurile crescute ale inputurilor, lipsa forței de muncă și marjele relativ strânse ale producătorilor.

Comerțul internațional cu produse lactate

Comerțul global de export s-a extins moderat, reflectând livrările reduse și prețurile ridicate Comerțul internațional cu produse lactate1 a crescut cu 1,8%, până la aproape 88 de milioane de tone (echivalent lapte), în principal cauzat de o creștere bruscă a importurilor din China, împreună cu o creștere moderată a creșterea volumului de către Mexic, Indonezia, Vietnam și Republica Coreea, printre altele.

Asia a înregistrat cea mai mare creștere a importurilor de lactate în 2021, urmată de America Centrală și Caraibe și America de Nord. În schimb, Europa, Africa, America de Sud și Oceania au înregistrat scăderi ale importurilor.

Importurile din China au crescut cu o rată de creștere record de 22,2% în 2021, la 20,7 milioane de tone, achizițiile de WMP și zer praf constituind cea mai mare parte a importurilor, determinate de cererea crescută din partea consumatorilor și a industriei cărnii de porc. În Mexic, în 2021, redresarea din industria ospitalității a determinat extinderea importurilor de lactate, în principal lapte degresat uscat și produse din brânză.

În schimb, achizițiile au scăzut substanțial în Uniunea Europeană, Regatul Unit, Arabia Saudită, Brazilia, Japonia și Federația Rusă, printre multe altele. Scăderea importurilor de către Uniunea Europeană și Regatul Unit a reflectat în principal impactul perturbărilor comerciale din cauza procedurilor administrative și a cerinței de certificat de sănătate în urma Brexit-ului.

O reducere bruscă a achizițiilor de lapte praf în 2021 a condus la o scădere a importurilor de produse lactate în Arabia Saudită, echilibrând în principal disponibilitățile interne, inclusiv stocurile, cu cererea consumatorilor.

Cererea de unt

Cererea de unt a scăzut pe fondul puterii de cumpărare mai scăzute și a condițiilor lente de pe piața muncii. În Japonia, disponibilitatea internă ridicată, în special SMP, determinată de o creștere a producției interne, a făcut ca importurile să fie una dintre cele mai scăzute observate în ultima vreme.

În ceea ce privește exporturile, Statele Unite, Noua Zeelandă, Australia și Turcia au asigurat o mare parte din cererea globală crescută, în timp ce Regatul Unit, Uniunea Europeană, Arabia Saudită, Canada și Egipt, printre altele, și-au văzut exporturile în scădere.

Exporturile de unt au scăzut, reflectând aprovizionarea limitată din regiunile principale exportatoare. Exporturile globale de unt în 2021 au fost estimate la 1,0 milioane de tone, în scădere cu 3,4% față de 2020, după o tendință de creștere timp de trei ani consecutivi, în principal din cauza importurilor semnificativ mai scăzute din Regatul Unit, Mexic, Federația Rusă, Australia, Statele Unite și Arabia Saudită, contrabalansate doar parțial de creșterea achizițiilor din China, Republica Coreea și Canada.

În China, importurile au atins un nivel record de aproximativ 166 500 de tone, echivalentul a 16,5% din importurile globale, în creștere cu 14,3% față de 2020, susținut de cererea crescută de pe piața premium de panificație și sectorul serviciilor alimentare, împreună cu creșterea venitului disponibil.

Achizițiile de unt ale gospodăriilor au crescut și ele pe fondul tendinței pentru gătit acasă. Stocurile de unt care au scăzut sub ținta națională de 26 000 de tone au determinat, de asemenea, mai multe importuri. În schimb, Regatul Unit, Mexic și Federația Rusă au achiziționat mai puțin unt în 2021.

În Uniunea Europeană, aprovizionarea redusă de unt pe fondul nivelurilor scăzute de producție de lapte de fermă și a producției limitate de unt a dus la scăderea livrărilor de unt în 2021.

Comerțul global cu brânzeturi

Comerțul internațional cu brânzeturi a atins 3,5 milioane de tone, susținând o tendință de expansiune de șase ani, reflectând în mare parte achizițiile crescute de China, Statele Unite, Chile, Mexic, Federația Rusă și Arabia Saudită, compensate parțial de importurile reduse din Regatul Unit, Uniunea Europeană și Japonia.

Achizițiile de brânzeturi de către China au crescut cu 30% în 2021, la 232 000 de tone, în principal datorită creșterii rapide a consumului de brânzeturi în populație și popularitatea restaurantelor fast-food.

După o scădere în 2020 din cauza perturbărilor pieței cauzate de COVID-19, importurile s-au redresat în Statele Unite, ajungând la 188 000 de tone în 2021. Statele Unite au avut o mare parte din importurile din Uniunea Europeană și s-au concentrat pe cheddar, mozzarella și parmezan, reflectând consumul. preferința și cererea din sectorul serviciilor fast-food.

Statele Unite, Noua Zeelandă, Belarus, Republica Islamică Iran și Argentina au asigurat o mare parte din cererea globală extinsă de brânză. Între timp, livrările din Regatul Unit, Uniunea Europeană și Arabia Saudită au scăzut semnificativ.

Belarus a continuat să extindă exporturile de brânzeturi către principalele sale destinații, Federația Rusă, Kazahstan și Ucraina. Creșterea producției și a cererii de import, în special din Irak, au permis Republicii Islamice Iran să extindă exporturile de brânză în 2021. Argentina a livrat mai multă brânză în 2021 datorită redresării producției de lapte și a cererii mai mari din țările vecine.

În schimb, obstacolele comerciale dintre Uniunea Europeană și Regatul Unit au împiedicat exporturile de ambele părți, scăzând cu 1,2, respectiv 20,4 la sută. Exporturile de brânzeturi din Noua Zeelandă către primele cinci destinații ca pondere din exporturile totale de brânzeturi ale țării.

aflat

anterior
urmator

read

newsletter1

newsletter2