161
Întreprinderile europene care operează peste granițe se confruntă cu numeroase obstacole birocratice, care împiedică atât mobilitatea forței de muncă, cât și furnizarea de servicii, se arată într-un comunicat emis de Eurocommerce.
Acest lucru afectează competitivitatea Europei. Un regulament modern și simplificat 883/2004 poate reduce birocrația suferită de companii, poate îmbunătăți mobilitatea și poate contribui la obiectivul Comisiei Europene de reducere a sarcinii.
După 12 președinții ale Consiliului UE, 18 triloguri și 2 acorduri provizorii, negocierile interinstituționale privind regulamentul de coordonare a sistemelor de securitate socială nu au fost încă încheiate. S-au ajuns deja la compromisuri cu privire la 80% din acest regulament: acum este timpul să se încheie acest proces cu un regulament revizuit și simplificat.
Alternativa este perspectiva retragerii propunerii, care ar da înapoi Europa cu câțiva ani și nu va oferi angajatorilor europeni claritatea atât de necesară cu privire la această problemă vitală.
De la propunerea inițială de revizuire a Comisiei Europene din 2016, situațiile de mobilitate a lucrătorilor au devenit mai complexe, cu noi forme și dinamici de mobilitate: boom-ul telemuncii în urma pandemiei de Covid-19 și creșterea numărului de lucrători independenți mobili sunt doar câteva exemple.
Companiile au nevoie de securitate juridică pentru a face față acestor noi forme de mobilitate și pentru a răspunde schimbărilor de pe piața muncii. Activitatea de zi cu zi a Autorității Europene a Muncii (ELA) sau Acordul-cadru din 2023 privind munca la distanță transfrontalieră abordează doar parțial aceste situații complexe.
O problemă-cheie asupra căreia angajatorii consideră că este nevoie de o abordare mai clară și simplificată în Regulamentul 883/04 revizuit este notificarea prealabilă. În special, este necesar ca toate părțile care participă la negocieri să găsească un acord privind o scutire de la notificarea prealabilă pentru călătoriile de afaceri și detașările de scurtă durată (până la 3 zile), cu excepția sectorului construcțiilor.
În paralel cu aceasta, vedem un rol cheie pentru o abordare mai digitalizată în cazurile în care este necesară notificarea prealabilă, în special în ceea ce privește postările.
De exemplu, angajatorii europeni ar sprijini un sistem prin care o cerere de notificare este confirmată printr-o confirmare automată de primire, care este primită fără nicio întârziere și care este considerată o dovadă validă a notificării prealabile, dacă dovada în acest sens ar fi necesară în cursul unei misiuni de detașare.
În acest sens, dezvoltarea și implementarea instrumentelor digitale poate contribui la facilitarea în continuare a mobilității forței de muncă, la reducerea birocrației și la combaterea muncii nedeclarate.
Digitalizarea are un mare potențial de a accelera și simplifica în continuare coordonarea sistemelor de securitate socială din UE. În acest sens, există două inițiative care pot fi evidențiate în special:
Abonamentul european de securitate socială (ESSPASS) oferă posibilități mari de reducere a sarcinii administrative asupra companiilor care operează într-un context transfrontalier.
Cu datele cheie concentrate într-un singur instrument digital, un formular A1 devine învechit. Este vital ca competiția fazei pilot să fie urmată rapid de o strategie pentru implementarea pe scară largă a ESSPASS.
Un sistem european de schimb de informații privind securitatea socială (EESSI) implementat pe deplin va facilita schimbul de informații și date transfrontaliere în chestiuni legate de coordonarea securității sociale. Sunt necesare formate de date standardizate și termene-limită obligatorii pentru a integra rapid diferitele ramuri ale securității sociale și, astfel, a reduce birocrația.
ELA poate juca un rol important în ceea ce privește creșterea gradului de conștientizare și sprijinirea implementării ambelor instrumente.
Îndemnăm Comisia Europeană, Consiliul și Parlamentul să profite de momentul și să ia în considerare aceste aspecte cheie pentru a ajunge la o încheiere rapidă a acestei negocieri. (Foto: Freepik)