Stiri

220

Ecologiștii cer interzicerea urgentă a traulingului în zonele maritime protejate ale UE

autor

MeetMilk.ro

distribuie

Potrivit The Guardian, o coaliție de ONG-uri solicită interzicerea urgentă a traulului de fund distructiv în zonele marine protejate ale UE, după eșecul statelor membre de a apăra mările.

Interdicția face parte dintr-un plan de acțiune în 10 puncte pentru a „ridica ștacheta” și pentru a atinge obiectivele privind biodiversitatea, despre care spun că nu vor fi îndeplinite de promisiunile actuale, cum ar fi promisiunea de anul trecut a liderilor mondiali la summit-ul ONU privind biodiversitatea în New York pentru a inversa pierderea naturii până în 2030.

O serie de legi ale UE pentru protejarea vieții marine - inclusiv obligația statelor membre ale UE de a atinge „o stare bună de mediu” în mări până în 2020, de a realiza ecosisteme sănătoase și de a introduce o gestionare durabilă a pescuitului - nu au fost puse în aplicare, spune grupul, care include Oceana în Europa, Greenpeace și ClientEarth.

Ei avertizează că acest eșec, combinat cu presiunile existente pe mările Europei, inclusiv schimbările climatice, riscă să declanșeze schimbări ireversibile ale condițiilor ecologice în care umanitatea a evoluat și a prosperat. Apelul la 10 puncte la acțiune, pe care grupul îl va prezenta liderilor UE, deputaților și statelor membre, urmează angajamentului Ursula von der Leyen, președintele Comisiei Europene și a multor șefi de stat sau de guvern din UE, de a inversa pierderea biodiversității prin 2030.

Apelul a fost publicat ca răspuns la un proiect de raport al Parlamentului European privind strategia UE pentru biodiversitate pentru 2030. Proiectul de raport, care va fi prezentat comisiei de mediu joi, exprimă regretul ferm că UE „nici nu a îndeplinit pe deplin strategia pentru biodiversitate din 2020 obiectivele și nici obiectivele globale ale biodiversității Aichi ”.

Deși ONG-urile au salutat proiectul de raport, au spus că nu merge suficient de departe pentru a asigura aplicarea legilor actuale ale UE sau pentru a stabili planuri de acțiune pentru a inversa pierderea biodiversității până în 2030. Rebecca Hubbard, directorul programului Our Fish, care își propune să pună capăt pescuitului excesiv, a declarat:

 „UE nu a reușit să obțină o stare de mediu bună pentru mările UE și strategia UE privind biodiversitatea trebuie pusă în aplicare dacă dorim să avem șansa de a o salva - aceasta implementarea trebuie să includă cele 10 puncte de acțiune pe care le avem în raportul nostru. ”

Ea a spus că, de asemenea, UE nu a reușit să pună capăt pescuitului excesiv și să protejeze habitatele marine de traul de fund. „Ceea ce trebuie să facem este să mergem de la strategii și obiective la acțiune și rezultate. Angajamentele, obiectivele și acordurile naționale sunt importante pentru stabilirea unei direcții, dar dacă vrem să salvăm planeta, avem nevoie de acțiuni. ”

Planul de acțiune în 10 puncte necesită o rețea de sanctuare oceanice complet protejate, care să acopere cel puțin 30% din oceane până în 2030 și o îmbunătățire drastică a protecției în domeniul pescuitului. Acesta îndeamnă UE să angajeze resurse pentru a crește, pune în aplicare și pune în aplicare în mod dramatic legislația existentă pentru a proteja viața marină. Grupurile solicită, de asemenea, UE să efectueze evaluări ale impactului asupra mediului ale activităților de pescuit, să stabilească limite de pescuit cu „tampoane de precauție” pentru schimbările climatice și sisteme obligatorii de monitorizare la distanță pentru toate flotele de pescuit. Solicită măsuri pentru atenuarea capturilor accidentale și pentru protecția mării adânci, cum ar fi închiderea zonelor sensibile la explorarea hidrocarburilor. Și solicită încetarea subvențiilor nocive pentru pescuit și a controalelor asupra zgomotului subacvatic.

Nicolas Fournier, directorul campaniei pentru protecția marină la Oceana Europe, a declarat: „Strategia UE 2030 privind biodiversitatea este puternică în ceea ce privește obiectivele de protecție marină, dar dorim ca Parlamentul European să ridice în continuare ambiția UE cu privire la biodiversitate, ambele la nivel internațional pentru a susține 30% de protecție a oceanelor și să sprijine tratatul ONU pentru marea liberă, dar și în Europa pentru a solicita interzicerea tuturor uneltelor de pescuit distructive în interiorul ariilor marine protejate, începând cu traul de fund. ”

Mai puțin de 1% din ariile marine europene protejate sunt complet interzise pescuitului. Luna trecută, curtea de conturi europeană a avertizat că UE nu a reușit să oprească pierderea biodiversității marine în apele Europei și să restabilească pescuitul la niveluri durabile.

În 2019, Agenția Europeană de Mediu a găsit „semne de stres la toate nivelurile” și a avertizat că utilizarea actuală și istorică a mării europene „își afectează” ecosistemele marine Apelul la acțiune vine la doar câteva zile după avertismentele oamenilor de știință internaționali că planeta se confruntă cu un „viitor teribil de extincții în masă, declin de sănătate și tulburări climatice care amenință supraviețuirea umană.

aflat

anterior
urmator

read

newsletter1

newsletter2