Repere

854

DG Agri: Producția de carne în S1

autor

MeetMilk.ro

distribuie

DG Agri a dat publicității recent raportul său privind producția de carne din Uniunea Europeană în primul semestru al anului 2023. Iată sinteza datelor.

Carne de vită

Producția de carne de vită din UE a înregistrat o scădere de 3,7% în T1 2023, în principal din cauza scăderii semnificative a sacrificării în IT. În ciuda unei creșteri a exporturilor vii (+5%), care beneficiază în special de deschiderea pieței turce, precum și într-o oarecare măsură de o mișcare în scădere a costurilor furajelor, producția indigenă brută este de așteptat să scadă cu 1,8% în 2023.

În acest moment, condițiile meteorologice normale sunt încă presupuse în timpul verii. Oferta mai scăzută de carne de vită continuă să susțină prețurile producătorilor de carne de vită din UE, care au fost în iunie cu 5% sub vârful din ianuarie.

Acest lucru continuă să aibă un impact negativ asupra competitivității UE pe piețele externe, precum și asupra consumului intern. Având în vedere nivelul ridicat al prețurilor, UE se confruntă cu mai multă concurență pe piețele cu valoare ridicată, ceea ce duce la o scădere a exporturilor UE, iar acest lucru este probabil să rămână pentru restul anului.

Prin urmare, exporturile UE ar putea scădea cu 5% în 2023, contrar așteptărilor anterioare de exporturi destul de stabile. Scăderea consumului în UE ar putea fi la un nivel similar cu cel estimat mai devreme, astfel încât consumul de carne de vită pe cap de locuitor al UE ar putea fi de aproximativ 10 kg (-1,7% sub anul trecut).

Într-o oarecare măsură, acest lucru s-ar putea datora reducerii achizițiilor de către consumatori cauzate de inflație și, într-o oarecare măsură, din cauza unei comutări între utilizările de retail și serviciile alimentare pentru unele categorii de consumatori (mai puțin sensibile la preț). Carne de porc Sursa: DG Agricultură și Dezvoltare Rurală, pe baza Eurostat.

Carne de porc

În T1 2023, producția de carne de porc din UE a scăzut cu 7,7%, susținând prețurile ridicate la porc. În iunie, prețurile de producție din UE sunt la un nivel istoric ridicat (+30% față de iunie 2022, +21% din ianuarie 2023). În același timp, efectivul de scroafe din UE se micșorează.

În general, se așteaptă o scădere a producției de carne de porc din UE de 5,5% față de anul trecut. În același timp, cererea UE rămâne ridicată, dar având în vedere o ofertă redusă, este de așteptat o scădere a consumului UE pe cap de locuitor (-4,5 %, la 30,4 kg), chiar dacă mai mică decât se anticipase în perspectivele de primăvară 2023.

Pe langa oferta redusa, un rol important joaca si consideratiile consumatorilor cu privire la pret, ceea ce duce la o potentiala reducere a consumului de carne sau la trecerea la alte tipuri de carne. În special, consumul de carne de porc este de obicei redus în beneficiul cărnii de pasăre. Exporturile UE continuă să scadă.

În perspectivă, se preconizează că exporturile UE către China vor scădea și mai mult în 2023. În același timp, UE pierde cote de piață atât pe piețele cu valoare ridicată (de exemplu, SUA și Australia), cât și pe cele cu valoare scăzută (de exemplu, Filipine), din cauza concurenței mai puternice prin preț. În general, exporturile UE au fost revizuite în scădere în 2023 și ar putea fi cu 12% sub anul trecut.

Carne de pasăre

În ciuda focarelor de HPAI în curs (dar mai mici ca număr și ca impact comparativ cu 2022), producția de păsări din UE continuă să își dovedească potențialul de redresare rapidă. Prin urmare, estimarea producției pentru 2023 a fost revizuită ușor în creștere (+2,4%), neluând încă pe deplin în considerare impactul potențial al costurilor reduse de hrană și energie în această etapă.

Similar altor tipuri de carne, prețurile de producători din UE au crescut, deși într-un ritm mai lent decât în cazul cărnii de porc (+6% în iunie față de ianuarie), și chiar au scăzut ușor în iunie. Din cauza prețurilor ridicate, UE pierde unele cote pe principalele piețe de export.

Există, de asemenea, unele interdicții HPAI în vigoare, în special în cazul nerecunoașterii regionalizării UE. Acești doi factori vor duce probabil la scăderea exporturilor de păsări de curte din UE în 2023 (-3%). Pe de altă parte, importurile UE sunt în creștere, în special din Brazilia și Ucraina, dar și Thailanda.

Acest lucru va duce probabil la importuri UE mai mari decât se aștepta în 2023 (+18%). Disponibilitatea internă mai mare, atât prin producția din UE, cât și prin importuri, și fluctuațiile mai mici ale prețurilor sunt de așteptat să susțină creșterea consumului pe cap de locuitor în UE în 2023, de aproape 1 kg (aproximativ 4% de la an la an).

Carne de ovine

În ciuda creșterii pozitive a producției din UE în primăvară, care a fost determinată de un calendar mai devreme al sărbătorilor religioase tradiționale, se preconizează că producția de carne de oaie din UE va scădea cu 1,5% în 2023, ca urmare a tendinței de scădere a efectivului în UE.

Seceta și focarul continuu de variola ovină în ES nu sunt luate în considerare din cauza impactului lor incert asupra producției în această etapă. Livrările UE de carne de oaie sunt afectate negativ de o concurență puternică a prețurilor și de producția internă mai scăzută, ceea ce este probabil să conducă la o reducere a exporturilor UE în 2023 (-5%), fiind mai puternică decât rata estimată în perspectivele de primăvară 2023.

În ceea ce privește importurile din UE, atractivitatea prețurilor pe piața UE este probabil să conducă la creșterea acestora (+12%), în special din Marea Britanie și Noua Zeelandă, furnizorii tradiționali.

În ciuda faptului că este cel mai scump tip de carne, este probabil ca consumul de carne de oaie din UE să sufere nu atât de mult din cauza inflației. presiuni ca și alte tipuri de carne roșie, favorizate de poziționarea sa specifică în coșurile de consum (religioase, culturale). Cu toate acestea, creșterea consumului UE pe cap de locuitor ar putea fi destul de mică (+1,4%).

aflat

anterior
urmator

read

newsletter1

newsletter2