Tehnologii

451

Danone își intensifică programele de agricultură regenerativă derulate cu fermierii de lapte

autor

MeetMilk.ro

distribuie

Pentru marea producătoare de lactate Danone, agricultura regenerativă nu se referă doar la pământ; este, de asemenea, despre bunăstarea animalelor, reducerea emisiilor de GES și mijloacele de trai ale fermierilor săi. FoodNavigator a vorbit cu Oliver Verdelet, Vicepreședinte pentru Achiziții (CPO) Europa la Danone, despre programele de agricultură regenerativă ale companiei cu fermierii de lapte. Verdelet se ocupă nu doar de procurarea laptelui, ci și de practicile de reglementare.

Încă din 2017

Operând în 20 de țări cu 58.000 de fermieri din întreaga lume, Danone a început să folosească agricultura regenerativă în 2017. Agricultura regenerativă a Danone, ne-a spus Verdelet, are trei piloni: sănătatea solului, bunăstarea animalelor și mijloacele de trai ale fermierilor.

Solul și pământul sunt importante pentru Danone, care deține mărci de produse lactate, inclusiv Activia, Oikos și Actimel. Este nevoie de „o abordare foarte holistică care să includă cu adevărat ecosistemul. Trebuie să includem ecosistemul pentru că totul este despre reziliență.”

Agricultura reprezintă 60% din amprenta de carbon din lanțul de aprovizionare al Danone, iar laptele reprezintă 36% din aceasta, așa că este vital ca emisiile de gaze cu efect de seră (GES) să fie reduse prin agricultura regenerativă.

„Totul începe cu managementul efectivelor și al furajelor”, ne-a spus Verdeleț, „și totul începe cu a ne asigura că ferma este eficientă, că aceasta este condusă cu cele mai bune practici; din punct de vedere al agriculturii, din punct de vedere al furajelor, din punct de vedere al regimului alimentar, din punct de vedere al rasei. Deci asta este imaginea de ansamblu.”

Accentul pe bunăstarea animalelor

Bunăstarea animalelor este o altă parte cheie a programului. Considerațiile privind bunăstarea animalelor pot lucra mână în mână cu îmbunătățirea mijloacelor de trai ale fermierilor, ne-a spus Verdelet.

„Uneori te afli pe unele piețe, când prima ta îmbunătățire în abordarea bunăstării animalelor și a productivității este să obții suficientă apă pentru ca vaca să bea. Acestea sunt lucruri atât de de bază și sunt fundamentale. Și dacă o faci, nu numai că abordezi sănătatea și bunăstarea vacii, dar îți îmbunătățești randamentul. Îmbunătățindu-vă randamentul, creșteți venitul fermierului.”

Apoi urmează reducerea emisiilor de GES. Una dintre principalele surse de GES în agricultură este metanul, dar Danone folosește inhibitori de metan, reducând producția de metan de la vacile sale de lapte.

După ce au fost abordate și alte aspecte precum bunăstarea animalelor, „dacă vrei să te îmbunătățești, probabil că va trebui să folosești inhibitori de metan”, ne-a spus Verdelet. Danone folosește inhibitori de metan în locuri precum Belgia.

Fermierii din programele de agricultură regenerativă ale Danone sunt evaluați cu o serie de tabele de punctaj.

„Avem obiective de reducere a emisiilor de carbon, comunicate la nivel global, dar în cascadă și țărilor, în cascadă către echipele mele. Urmărim sănătatea solului și intensitatea emisiilor de carbon, deci cât emite fiecare litru de lapte. Deci, toate acestea sunt urmărite la nivel de țară.” Există, de asemenea, un punctaj pentru bunăstarea animalelor.

Schimbarea practicilor agricole

Danone operează agricultură regenerativă în 20 de țări, inclusiv SUA, Belgia și Maroc. Din acest motiv, practicile agricole sunt diferite de la un loc la altul. În unele locuri, precum Maroc, Danone trebuie să ofere asistență fermierilor pentru a se adapta la noile practici.

„Totul ține de managementul schimbării”, ne-a spus Verdelet. „Unii fermieri au făcut lucrurile în același mod de zeci de ani. Așa l-au văzut pe tatăl lor făcând asta. Acesta este locul în care managerii noștri de relații cu fermele sunt esențiali pentru a ajuta fermierul să facă tranziția în timp, deoarece este într-adevăr o schimbare a practicii agricole.”

Danone lucrează cu ONG-uri pentru a produce un manual de agricultură, care îi ajută să ofere fermierilor informații despre cum să-și desfășoare practicile cel mai eficient.

aflat

anterior
urmator

read

newsletter1

newsletter2