Repere

455

Cum va evolua consumul de carne și lactate până la finalul deceniului?

autor

MeetMilk.ro

distribuie

Raportul ”Perspectiva agricolă-Orizont 2030” este un efort de colaborare al Organizației pentru Cooperare Economică și Dezvoltare (OCDE) și Organizația pentru Alimentație și Agricultură (FAO) a Organizației Națiunilor Unite. Documentul din care vă cităm în această ediție a revistei Meat.Milk, aduce împreună produsele, politica și expertiza țării ambelor organizații, precum și contribuția colaborării țărilor membre, pentru a furniza o evaluare anuală a perspectivelor pentru următorul deceniu al piețelor regionale și globale ale mărfurilor agricole. Iată ce previziuni se arată pentru sectoarele globale de carne și lapte.

Creștere de 12 %

La nivel global, Outlook din acest an proiectează că producția și consumul de carne vor atinge un nivel punct scăzut în 2021, ca o consecință a focarelor multiple de PPA din Asia. În primii ani ai perioadei de perspectivă, creșterea globală a producției mondiale de carne va fi afectată negativ de o scădere a disponibilității cărnii de porc, compensată doar parțial de volume mai mari de producție a altor tipuri de carne.

Se estimează că, volumul consumului de carne în următorul deceniu va crește cu 12% până în 2030, comparativ cu perioada de bază. Cu toate acestea, pe termen mediu, ratele de creștere vor scădea, ca răspuns la creșterea mai lentă a veniturilor în mai multe regiuni, îmbătrânirea populațiilor și reducerea nivelului de consum de carne pe cap de locuitor, consumul diminuat în țările cu venituri ridicate, ca urmare a saturației și a preferințelor dietetice pentru o calitate superioară carne.

Având în vedere acești factori, se preconizează că volumul consumului global pe cap de locuitor va crește la doar 34,9 kg, cu amănuntul, echivalent în greutate (r.w.e.), până în 2030, adică, puțin mai mult de 1%, comparativ cu perioada de bază. Practic toată această creștere pe cap de locuitor este atribuită consumului mai mare de carne de pasăre. Se așteaptă ca expansiunea globală a aprovizionării cu carne să crească cu 40 Mt, până în 2030, în comparație cu perioada de bază.

Principalul motor de creștere

Pe parcursul perioadei de perspectivă, o combinație de creștere a efectivelor în zona Regiunile Americii și Uniunii Europene, precum și creșterea productivității,  vor sprijini o orientare a ofertei de piaţă. Se preconizează că țările în curs de dezvoltare vor reprezenta cea mai mare parte a creșterii totale a producției păsărilor de curte, care vor rămâne principalul motor al creșterii producției totale de carne.

Producția de carne de porc va rămâne redusă în primii cinci ani ai perioadei de perspectivă, din cauza focarelor PPA, în special în China și Vietnam. Ponderea cărnii comercializate la nivel global este de așteptat să crească la începutul perioadei de perspectivă, până la aprovizionarea pieței chineze.

Pe termen mediu, se estimează că ponderea cărnii comercializate va crește pentru a se atinge cererea în creștere din țările cu venituri mici, în special în țările cel mai puțin dezvoltate (LDC) din Africa, Asia și Orientul Mijlociu, unde producția națională va rămâne insuficientă pentru a satisface cererea. Ratificarea recentă de către 28 de țări (începând din decembrie 2019), a Acordului de liber schimb continental african, a încurajat mai multe schimburi comerciale în Africa,  odată cu intrarea în vigoare a acordului în iulie 2020.

Focarele de boli ale animalelor, restricțiile sanitare și politicile comerciale vor rămâne principalii factori care vor conduce evoluția și dinamica piețelor mondiale de carne. Incertitudini legate de comerțul existent sau viitor și acordurile pe perioada de perspectivă (de exemplu, ieșirea Regatului Unit din Uniunea Europeană), vor schimba tiparele de comerț cu carne.

Alți factori care ar putea influența perspectivele cărnii, pe termen mediu, includ schimbarea preferințelor consumatorilor și atitudini față de consumul de carne, având în vedere impactul acestuia asupra sănătății, mediului, bunăstării animalelor și emisiile globale de gaze cu efect de seră (GES), care pot duce la o creștere mai modestă a cererii.

Consumul de carne (pe regiuni geografice)

Se estimează că volumul consumului de carne va crește în regiunile în curs de dezvoltare, datorită nivelurilor ridicate ale populației și a ratelor de creștere a natalităii. Se preconizează că acest lucru va duce la o creștere globală a volumului consumului de carne în țările în curs de dezvoltare, de aproximativ cinci ori mai mult, decât în țările dezvoltate. Acest lucru va fi deosebit de relevant în Africa și Asia, unde se așteaptă ca ratele de creștere să fie mai ridicate în perioada de perspectivă în comparație cu ultimul deceniu.

Se preconizează că ratificarea Acordului de liber schimb continental african va avea un impact pozitiv, asupra fluxurilor comerciale pe continent, datorită consumului suplimentar rezultat din prețuri mai mici. Câștigurile în consumul pe cap de locuitor sunt de așteptat să rămână mici. Cu toate acestea, creșterea venitului are loc de la baza mica.

Creșterea ridicată a populației implică faptul că volumul consumului total va crește mai rapid, decât pentru orice altă regiune, în ciuda câștigurilor limitate și uneori negative, în termeni pe cap de locuitor. Creșterea consumului cărnii în Asia va proveni dintr-o combinație de disponibilitate crescută, pe măsură ce focarul PPA se diminuează, în plus față de creșterea consumului pe cap de locuitor datorită creșterii veniturilor, scăderii prețurilor la carne în termen real și liberalizarea comerțului.

Consumul la nivel de țară

La nivel de țară, modificarea consumului de carne pe cap de locuitor variază foarte mult între țări și tipuri de carne, pe perioada de proiecție. Se estimează că volumul consumului global de carne pe cap de locuitor va crește ușor, cu 0,4 kg, comparativ cu perioada de bază.

Nivelurile de consum în regiunile cu venituri mai mari sunt, în unele cazuri, aproape de saturație. Această perspectivă prevede că o creștere anuală a consumului de carne pe cap de locuitor în țările dezvoltate va fi 0,24%, pe an, o pătrime din rata anuală de creștere din deceniul precedent, dar 0,8% pe an, în țările în curs de dezvoltare, dublu față de deceniul precedent.

Modul în care consumatorii își cheltuiesc banii pe alimente se schimbă, de asemenea. În țările cu venituri mari, creșterea cheltuielilor alimentare pe persoană se schimbă de la achiziționarea de alimente proaspete, pregătite în propria casă spre ready-meal și convenience.

Acesta este cazul, de exemplu, în Japonia, în special în rândul persoanelor în vârstă și gospodăriile cu o singură persoană și este o tendință pe care guvernul japonez se așteaptă să o crească peste următorul deceniu. În plus, având în vedere că se așteaptă ca populația japoneză să scadă cu 4%, comparativ până la perioada de bază, se preconizează că consumul global de carne va scădea marginal. Alți factori, cum ar fi calitatea, va deveni din ce în ce mai importantă pentru consumatorii din țările cu venituri ridicate și le va influența

alegerile.

Lapte: Proiecție globală

Se preconizează că producția mondială de lapte va crește cu 1,6% pe an, în perioada de proiecție (la 997 Mt, până în 2030, mai repede decât majoritatea celorlalte mărfuri agricole principale). Spre deosebire de deceniul precedent, creșterea proiectată, de 0,8% pe an, este ușor mai mare decât creșterea medie proiectată a randamentului (0,7%), și se așteaptă să crească mai repede în țările cu randamente mici.

Este de așteptat ca India și Pakistan vor contribui cu mai mult de jumătate din creșterea producției mondiale de lapte în următorii zece ani, și va reprezenta mai mult de 30% din producția mondială în 2030. Producția în Uniunea Europeană, se așteaptă să crească mai lent decât media mondială, din cauza restricțiilor de mediu și creșterii limitate a cererii interne.

Laptele trebuie procesat la scurt timp după colectare, deoarece nu poate fi depozitat mai mult de câteva zile. Producția de lactate se consumă sub formă de produse proaspete, care sunt neprelucrate sau doar ușor prelucrate (adică pasteurizate sau fermentate). Ponderea produselor lactate proaspete în consumul mondial este de așteaptă să crească în următorul deceniu, din cauza creșterii puternice a cererii în India, Pakistan și Africa, condusă de venituri și creșterea populației.

Se preconizează că volumul consumului mondial pe cap de locuitor de produse lactate proaspete să crească cu 1,0%, în deceniul următor. În Europa și America de Nord, cererea globală pe cap de locuitor pentru produsele lactate proaspete este stabilă sau chiar în scădere, dar compoziția cererii s-a schimbat de câțiva ani, spre grăsimi lactate.

Cel mai mare consum de brânză, al doilea cel mai important produs lactat consumat din punct de vedere al solidelor din lapte (după produse lactate proaspete) apare în Europa și America de Nord, unde se așteaptă ca volumul consumului pe cap de locuitor să continue să crească, mai ales ca ingredient în alimentele procesate.

Cererea de lapte praf este parțial condusă de utilizarea sa în industria alimentară, inclusiv în regiunile în care cererea de proteine ​​animale crește mai repede decât producția. În Africa, doar o mică parte din aprovizionarea cu SMP este produsă local și cererea pentru acesta se așteaptă să crească rapid în următorii zece ani. Cea mai puternică creștere a cererii de unt este preconizată în Asia, dar această creștere începe de la o bază de consum redusă.

Consumul de lapte pe regiuni geografice

Nivelul consumului de lapte, în termeni de solide lactate pe cap de locuitor, va varia în mare măsură, la nivel mondial. Venitul pe cap de locuitor și impactul preferințelor regionale vor fi factori importanți variația consumului. De exemplu, aportul pe cap de locuitor este de așteptat să fie ridicat în India și Pakistan, dar scăzut în China. Ponderea produselor lactate procesate (în special a brânzeturilor),  în consumul total de lapte se așteaptă ca solidele să fie strâns legate de dezvoltarea veniturilor, cu variații datorate preferințelor locale și nivelului de urbanizare.

În Europa și America de Nord, cererea globală pe cap de locuitor pentru produse lactate proaspete este stabilă, până la scădere, dar compoziția cererii s-a mutat în ultimii ani către grăsimile lactate, de exemplu, lapte gras și smântână. Consumatorii pot fi influențați de studii recente care au dat un rezultat pozitiv asupra beneficiilor consumului de grăsimi din lactate, pentru sănătate.

În plus, această schimbare poate reflecta creșterea preferinței consumatorilor pentru alimentele mai puțin procesate. Cel mai mare procent din consumul total de brânză apare în Europa și America de Nord, unde pe cap de locuitor se preconizează că va continua să crească.

Consumul de brânză va crește, de asemenea, acolo unde nu a făcut parte în mod tradițional din dieta națională. Acesta este cazul, de exemplu în țările din Asia de Sud-Est, unde urbanizarea și creșterea veniturilor au dus consumul mai departe de casă, inclusiv la mâncarea fast food, ca burgeri și pizza. Utilizarea dominantă a SMP și WMP va continua să fie în sectorul de producție, în special în produsele de cofetărie, preparatele pentru sugari și produsele de panificație.

Se preconizează că producția mondială de lapte va crește cu 1,6% pe an, în perioada de proiecție (la 997 Mt, până în 2030, mai repede decât majoritatea celorlalte mărfuri agricole principale). Spre deosebire de deceniul precedent, creșterea proiectată, de 0,8% pe an, este ușor mai mare decât creșterea medie proiectată a randamentului (0,7%), și se așteaptă să crească mai repede în țările cu randamente mici.

Este de așteptat ca India și Pakistan vor contribui cu mai mult de jumătate din creșterea producției mondiale de lapte în următorii zece ani, și va reprezenta mai mult de 30% din producția mondială în 2030. Producția în Uniunea Europeană, se așteaptă să crească mai lent decât media mondială, din cauza restricțiilor de mediu și creșterii limitate a cererii interne.Laptele trebuie procesat la scurt timp după colectare, deoarece nu poate fi depozitat mai mult de câteva zile.

Producția de lactate se consumă sub formă de produse proaspete, care sunt neprelucrate sau doar ușor prelucrate (adică pasteurizate sau fermentate). Ponderea produselor lactate proaspete în consumul mondial este de așteaptă să crească în următorul deceniu, din cauza creșterii puternice a cererii în India, Pakistan și Africa, condusă de venituri și creșterea populației.

Se preconizează că volumul consumului mondial pe cap de locuitor de produse lactate proaspete să crească cu 1,0%, în deceniul următor. În Europa și America de Nord, cererea globală pe cap de locuitor pentru produsele lactate proaspete este stabilă sau chiar în scădere, dar compoziția cererii s-a schimbat de câțiva ani, spre grăsimi lactate.

Cel mai mare consum de brânză, al doilea cel mai important produs lactat consumat din punct de vedere al solidelor din lapte (după produse lactate proaspete) apare în Europa și America de Nord, unde se așteaptă ca volumul consumului pe cap de locuitor să continue să crească, mai ales ca ingredient în alimentele procesate.

Cererea de lapte praf este parțial condusă de utilizarea sa în industria alimentară, inclusiv în regiunile în care cererea de proteine ​​animale crește mai repede decât producția. În Africa, doar o mică parte din aprovizionarea cu SMP este produsă local și cererea pentru acesta se așteaptă să crească rapid în următorii zece ani. Cea mai puternică creștere a cererii de unt este preconizată în Asia, dar această creștere începe de la o bază de consum redusă.

Consumul de lapte pe regiuni geografice

Nivelul consumului de lapte, în termeni de solide lactate pe cap de locuitor, va varia în mare măsură, la nivel mondial. Venitul pe cap de locuitor și impactul preferințelor regionale vor fi factori importanți variația consumului. De exemplu, aportul pe cap de locuitor este de așteptat să fie ridicat în India și Pakistan, dar scăzut în China.

Ponderea produselor lactate procesate (în special a brânzeturilor),  în consumul total de lapte se așteaptă ca solidele să fie strâns legate de dezvoltarea veniturilor, cu variații datorate preferințelor locale și nivelului de urbanizare.

În Europa și America de Nord, cererea globală pe cap de locuitor pentru produse lactate proaspete este stabilă, până la scădere, dar compoziția cererii s-a mutat în ultimii ani către grăsimile lactate, de exemplu, lapte gras și smântână. Consumatorii pot fi influențați de studii recente care au dat un rezultat pozitiv asupra beneficiilor consumului de grăsimi din lactate, pentru sănătate.

În plus, această schimbare poate reflecta creșterea preferinței consumatorilor pentru alimentele mai puțin procesate. Cel mai mare procent din consumul total de brânză apare în Europa și America de Nord, unde pe cap de locuitor se preconizează că va continua să crească. Consumul de brânză va crește, de asemenea, acolo unde nu a făcut parte în mod tradițional din dieta națională.

Acesta este cazul, de exemplu în țările din Asia de Sud-Est, unde urbanizarea și creșterea veniturilor au dus consumul mai departe de casă, inclusiv la mâncarea fast food, ca burgeri și pizza. Utilizarea dominantă a SMP și WMP va continua să fie în sectorul de producție, în special în produsele de cofetărie, preparatele pentru sugari și produsele de panificație.

În timp ce unele regiuni sunt autosuficiente, de exemplu, India și Pakistan, consumul total de lactate în Africa, și Africa de Sud, Asia de Est și Orientul Mijlociu și Africa de Nord vor crește mai repede decât producția, ducând la o creștere a importurilor de lactate. Deoarece laptele lichid este mai scump pentru comerț, această cerere suplimentară se așteaptă să crească cererea de pulberi de lapte.

aflat

anterior
urmator

read

newsletter1

newsletter2