Stiri

218

Covid 19 a expus vulnerabilitățile sectorului european de carne

autor

MeetMilk.ro

distribuie

După ce mai multe focare de coronavirus au pus câteva fabrici de procesare a cărnii în situație de stop, în SUA, o tendință similară a început să fie observată în toată UE, cu consecințe potențial dăunătoare pentru sector, se afirmă într-o analiză publicată de Euractiv.

După cum se știe, în ultimele săptămâni, sectorul cărnii din SUA a suferit o serie de focare COVID-19, ceea ce a dus la perturbarea lanțului alimentar și, în final, la eutanasierea a mii de animale care nu au putut fi procesate. Acum, începem să vedem focare similare în diferite state membre din UE.

Deja, au apărut știri despre un focar de coronavirus într-o fabrică de carne din nord-vestul Germaniei, cu peste 200 de infecții.

De atunci, industria a fost supusă unor critici intense și a fost acuzată că a încălcat legile privind siguranța lucrătorilor germani, determinându-i pe parlamentarii verzi să solicite o dezbatere în Bundestag pe această temă, care va avea loc joi.

În mod similar, există acum rapoarte că Republica Irlanda suferă aceeași problemă. Irlanda este cel mai mare exportator de carne de vită din Europa, 90% din carnea de vită urmând să ajungă în Marea Britanie, Franța, Italia și Germania.

Dar cifrele guvernamentale dezvăluie că peste 600 de infecții cu coronavirus au fost raportate la fabricile de procesare a cărnii din Irlanda, cu primul muncitor angajat la una dintre plante care a murit de COVID-19 numit săptămâna aceasta.

Un purtător de cuvânt al asociației de fermieri COPA-COGECA a declarat pentru EURACTIV că situația actuală „ar putea avea într-adevăr o influență asupra fermierilor care le furnizează, deoarece acum vor trebui să se ocupe de animalele care nu pot fi trimise la procesarea cărnii”, dar a adăugat că acest lucru este puțin probabil.

„Considerăm că sectorul va atenua în mod natural situația cât mai mult posibil, încă o dată în conformitate cu cerințele legale privind respectarea standardelor de sănătate umană, igienă, sanitară, animală și bunăstare.”

Purtătorul de cuvânt a adăugat că, pe baza situației actuale, „nu văd că ar fi nevoie de eutanasierea animalelor”, dar a adăugat că, dacă se va întâmpla această situație improbabilă, fermierii „vor respecta din nou legislația și în special sănătatea animalelor și standarde de bunăstare. ”

Cu toate acestea, asociația a avertizat că acest lucru ar putea provoca o „pierdere majoră de viață animală și produse alimentare de înaltă calitate, materii prime, precum și o pierdere economică și risipa alimentară”.

„Nu este în interesul nimănui și toți actorii ar trebui să facă tot posibilul să-l evite. Dar, dacă se ajunge într-adevăr la acest lucru, ar trebui să facem în mod ordonat, în conformitate cu legislația și recomandările de siguranță ”, au spus ei, adăugând că monitorizează cu atenție situația.

Paolo Patruno, secretarul general adjunct al CLITRAVI, centrul de legătură pentru industria de prelucrare a cărnii din UE, a declarat pentru EURACTIV că „majoritatea covârșitoare a fabricilor de procesare a cărnii din UE asigură alimente cetățenilor europeni în respectul deplin al sănătății și bunăstării animalelor și prin implementarea unor standarde înalte pentru protejarea sănătății umane. "

El a adăugat că aceasta include implementarea măsurilor de distanțare socială și a mai spus că în ceea ce privește cazurile individuale în care au fost depistate focare, este „în sarcina companiilor unice să implementeze standarde care să funcționeze în deplin respectarea sănătății umane.”

Patruno a avertizat că, dacă Europa ar experimenta o situație similară cu SUA și s-ar confrunta cu blocaje în producție, în consecință, ar putea provoca o „pierdere uriașă de animale și materii prime de înaltă calitate, precum și o pierdere economică și risipa alimentară”.

Cu toate acestea, Enrico Somaglia, secretarul general adjunct al federației europene a sindicatelor pentru alimente, agricultură și turism (EFFAT), a declarat pentru EURACTIV că focarul a „agravat probleme care sunt deja bine cunoscute în sector”, în special în ceea ce privește siguranța lucrătorilor.

aflat

anterior
urmator

read

newsletter1

newsletter2