229

Condiții legale de vânzare a laptelui crud

autor

MeetMilk.ro

distribuie

Pentru ca piaţa de desfacere sa fie asigurată cu lapte de consum şi produse lactate de calitate şi salubre, sunt stabilite acte normative şi programe cu măsuri care să contribuie la îmbunătăţirea şi menţinerea calităţii laptelui crud, a produselor derivate, program obligatoriu pentru factorilor cu responsabilitate în această activitate, respectiv, producătorii de lapte materie primă, responsabilii centrelor de colectare lapte, transportatorii şi procesatorii de produse din lapte, documente care fac referire la: evidenţa strictă a efectivelor, înregistrarea exploataţiei, identificare şi înregistrarea animalelor, asigurarea statusului de sănătate a efectivelor prin contract cu un medic veterinar, respectarea normelor de igienă privind mulsul, transportul laptelui, a spaţiilor de prelucrare şi comercializare şi alte măsuri care să prevină contaminarea laptelui şi a produselor din lapte destinate consumului uman.

Laptele de vacă se valorifică la pentru consum direct sau la unităţi de procesare autorizate, astfel:  

  • direct din fermele comerciale  • prin centre de colectare lapte • pentru vânzare directă la consumatorul final prin automate (lactomate) proprietatea a crescători de vaci, la abonaţi, pe piaţa liberă, sau pentru consum în gospodăria proprie. 

Vânzarea directă a laptelui crud prin intermediul automatelor, a devenit o activitate pe cât de legală pe atât de rentabilă pentru crescătorii de vaci cu lapte dar şi pentru cei ce se aprovizionează cu lapte în acest mod.   Această activitate se poate desfăşura în comformitate cu normele stabilite prin Ordinul Preşedintelui A.N.S.V.S.A. nr. 55 / 2010, cu modificările şi complectăriile ulterioare, norme care stabilesc obligaţii şi responsabilităţi pentru cei interesaţi, cu atenţionarea că în condiţiile de vară cu temperaturi ridicate, pericolul  de contaminare a laptelui este posibil dacă nu sunt respectate următoarele recomandări:   Laptele crud destinat vânzării directe către consumatorul final prin intermediul automatelor trebuie să îndeplinească următoarele condiţii:  

  • să provină din exploataţii autorizate / înregistrate sanitar-veterinar de către D.S.V.S.A. din judeţul de origine, inclusiv pentru activitatea de vânzare directă a laptelui crud; • să fie obţinut de la animale sănătoase şi care nu prezintă nici un semn de boală care ar putea duce la contaminarea laptelui; • adăposturile pentru animale, instalaţiile de muls, ustensilele şi spaţiile în care se depozitează laptele după muls, să asigure limitarea riscurilor de contaminare a laptelui; • laptele crud trebuie să se încadreze în parametrii de calitate (număr total de germeni, număr total de celule somatice), comfirmate prin buletine de analiză emis de laboratorul din cadrul D.S.V.S.A. din judeţul respective. prin afluire de probe comform graficului stabilit, de la  ferme comerciale, centre de colectare lapte autorizate (lapte provenit de la crescătorii individuali) şi din unităţi de procesare lapte; • să fie obţinut cu respectarea tuturor cerinţelor de igienă a mulsului şi să fie răcit la 8 grade C. şi transportat corespunzător, pentru a nu pune în pericol sănătatea consumatorului;

Operatorii care comercializează lapte crud prin intermediul automatelor trebuie să asigure că automatele:  

  • sunt amplasate în spaţii închise sau în spaţii deschise, care să elimine orice risc de contaminare; • pot fi uşor de curăţat, dezinfectat atât la interior cât şi la exterior;  • sunt prevăzute cu sisteme de răcire care să permită menţinerea laptelui crud la o temperatură de maxim până la +4°C şi minimum 0°C;  • rezervoarele de depozitare a laptelui crud trebuie să fie uşor de curăţat şi dezinfectat; • să fie dotate cu un sistem exterior de afişare a temperaturii; • să se afişeze vizibil: - documentul de înregistrare sanitară veterinară eliberat de D.S.V.S.A judeţeană; - denumirea exploataţiei de origine a laptelui crud şi data mulgerii; - data la care a fost alimentat automatul; - data expirării valabilităţi laptelui; - să aibă inscripţionate următoarele menţiuni: „ LAPTE CRUD - se va fierbe”. • automatele se alimentează cu lapte zilnic, iar laptele nevândut se returnează către locul de origine; • este permisă vânzarea directă de lapte crud prin introducerea acestuia în ambalajele consumatorului final, responsabilitatea privind asigurarea curăţirii şi igienizării acestora revenind în totalitate consumatorului.

  Populaţia trebuie să se protejeze prin: • achiziţionarea de lapte şi produse lactate, numai din spaţii sau unităţi înregistrate sanitar veterinar, evitând comerţul ”stradal” • verificarea cu atenţie a instrucţiunilor de pe etichetele produselor alimentare, cu respectarea informaţilor despre producător, a modului de păstrarea, preparare corectă şi valabilitatea lor; • folosirea de ambalaje specifice pentru sortimentul de produs cumpărat, evitând orice posibilitate de contamiinare; • păstrarea laptelui în frigider la temperaturi mai mici sau egale de 4°C asigurarea condiţiilor de protecţie de agenţi care îl pot contamina; • să apeleze la medicul veterinar pentru a sesiza nereguli în domeniul igienei şi a siguranţei alimentelor.     (Dr. Penţea Ioan  -  Secretar Executiv al Colegiului Medicilor Veterinari din Judeţul Sibiu)

aflat

anterior
urmator

read

newsletter1

newsletter2